Caz müziğinin nabız atışları Caddebostan Kültür Merkezi sanat galerisinde

Caz müziğinin nabız atışları Caddebostan Kültür Merkezi sanat galerisinde

Beyoğlu`ndaki Yapı Kredi Kültür Merkezi`nde Mayıs ayında sergilenen fotoğrafçı Burcu Orhon`un "Cazın Nabzı / Pulse Of Jazz" isimli fotoğraf sergisi gördüğü ilgi üzerine sergi süresi uzatılmış, biz de sevgili Burcu Orhon ile halen okunan güzel bir söyleşi yapmıştık. Sergi gördüğü ilgi üzerine bu kez İstanbul`un Anadolu yakasına geçti. Bağdat Caddesi, Caddebostan`daki en önemli sergi ve konser salonu olan CKM`de yeniden sergilenmeye başlanan Cazın Nabzı 23 Eylül tarihine kadar cazseverlere açık.

 

Burcu Orhon’un caz müziğinin nabız atışlarını hissettiren Cazın Nabzı / Pulse of Jazz adlı sergisi Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi`nde. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan ve 29 Temmuz – 23 Eylül 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergi, sanatseverleri caz fotoğraflarına dair daha önce hiç yaşamadıkları bir tecrübeye davet ediyor.

 

2009 ve 2010 yılında İstanbul’daki çeşitli caz performanslarından anları bir araya getiren bu çalışmalar, iki sanat dalının uyumlu bir birlikteliğini sunuyor. Burcu Orhon’un fotoğraf makinesi ile bir yağlıboya ressamının tuvalinin başında çalışırcasına ürettiği eserler, yaratmış oldukları görsel dünya ile izleyenleri klasik anlamdaki caz görüntülerinin çok ötesine geçen bir görsellik ile buluşturuyor.

 

Burcu Orhon’un eserleri, caz müziğinin temel öğeleri olarak kabul edilen çok ritimlilik, doğaçlama ve armoniden izler taşımanın yanı sıra cazın vazgeçilmez iki unsuru özgürlük ve özgünlüğün görsel anlamda birer yansımasını sunuyor. Sahnedeki enstrümanların, müzisyenlerin ve söz konusu caz performansının diğer bileşenlerinin müthiş bir renklilik içinde yeni anlamlara kapı araladığı fotoğraflar kimi zaman Sahra Çölü’ndeki bir kum fırtınası sahnesini kimi zaman ise alev alev yanmakta olan bir evi anımsatıyor.

 

Cazın Nabzı sergisi için yazmış olduğu metinde müzikolog Sami Kısaoğlu söz konusu fotoğraflar ile caz müziği arasındaki ilişkiyi aşağıdaki sözler ile yorumluyor:

 

“Pulse of Jazz serisindeki fotoğraflarda trompet, kontrbas, kornet gibi enstrümanların yanı sıra bizzat sahnedeki müzisyenlerinde kendi fiziksel görüntülerini terk ederek, fotoğrafçı tarafından oluşturulan görsel dünyaya dâhil edilir. Söz konusu fotoğraflara bakan her bireyin kendi görsel ve kültürel kodları doğrultusunda farklı okumalar yaparak farklı sonuçlara ulaşması olası bir durumdur. Pulse of Jazz serisinde baktığımız her fotoğraf müziğin o anlık görüntüsünü yansıtmanın ötesine geçerek, her birey için farklı görsel dünyalar oluşturabilecek derecede bir çeşitlilik içerir. Sahnedeki müziğin ve müzisyenlerin anlık görüntülerinin fotoğraflandığı bu görüntülerde, Sahra Çölü’ndeki bir kum fırtınası sahnesini ya da alev alev yanmakta olan bir evi görmek de son derece olasıdır. Kaydedilen fotografik gerçeklikten yola çıkılarak yeni görüntülerin ve yeni anlamların oluşturulması Pulse of Jazz serisinde gördüğümüz fotoğrafların en önemli özelliklerinden birini oluşturur.”

 

Cazkolik.com / 15 Ağustos 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • salim zaimoğlu
    21 Ağustos 2011 Pazar 09:54

    Burcu Hn."ından sergisinin son derece övgüyle söz edildiğini daha önceleri de duymuştum. Sevgili Sami Kısaoğlu Caz"ın nabzı isimli fotoğraf sergisini o kadar net ve anlaşılabilir şeklide tanımlamışki, adeta fotoğraflar dile gelmiş.Ben fotoğrafları gördüğümde de yanılmayacağımı sanıyorum. Elinize , beyninize sağılk Burcu Hn, kaleminize sağlık Sami Bey,

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.