Klasik Gitar Tarihi isimli iki ciltlik kitap yayınlandı

Klasik Gitar Tarihi isimli iki ciltlik kitap yayınlandı

Üniversite yıllarında klasik gitara duyduğu ilgiyle çalışmalarında belli bir noktaya ulaşan ardından Türkiye`nin ilk kuşak gitaristlerinden olan Can Aybars`tan (1917 - 1999) dersler alan ve 1997 yılında ise Türkiye`nin uluslararası alanda tanınan Ahmet Kanneci ile tanışmasının ardından çalışmalarını bu tarihten itibaren yurtdışında sürdürmeye karar veren, yurt içinde ve dışında bir çok ustalık sınıfına katılarak farklı ülkelerde pek çok gitaristle çalışan, konserler veren Dr. Soner Uluocak tüm bu çalışmaların ardından kaleme aldığı iki ciltlik Klasik Gitar Tarihi I ve II`yi Doruk Yayıncılık`tan yayınladı. Barok Dönemde Gitar alt başlığıyla yayınlanan kitap 1536 ve 1600 ile 1600 ve 1750 yılları arasını kapsıyor.

 

Bu iki ciltlik özenli çalışmanın tanıtımında ise aşağıda okuyacağınız bilgilere yer verilmiş, gerisi ise bu iki cildi hemen satın alıp okumakta.

 

Günümüzde kullandığımız biçimiyle “klasik gitar”, 1860’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Ancak bu tarihten önce de –özellikle Avrupa’da– kimi gitar olarak adlandırılan kimi de farklı isimlere sahip fakat şekil olarak klasik gitara benzeyen birçok çalgı kullanılmıştır. Bu anlamda klasik gitarın her yönüyle, kendisinden önceki çağlarda kullanılan gitar benzeri çalgılardan evrimleşerek günümüzdeki formuna kavuştuğunu söyleyebiliriz. Bahsi geçen çalgıların tamamı bir zincirin halkaları gibidir. Bir öncekini tanımadan bir sonrakini anlamaya çalışmak, klasik gitar müziğine ilişkin değerlendirmelerimizde boşluklar yaratacaktır. Bu sebeple, klasik gitarın ortaa çıkışından önceki gitar benzeri çalgıların, klasik gitar tarihinin ayrılmaz birer parçası olduğunu unutmamak gerekir. İşte Klasik Gitar Tarihi serisi, temel olarak bu anlayışla hazırlanmış, çalgının tarihi, ulaşılabilen en eski örneklerinden itibaren ele alınmıştır.

 

Klasik Gitar Tarihi serisinin bu ikinci cildi, klasik gitara uzanan yolda önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilen Barok gitara ayrılmıştır. Kökenleri çok iyi bilinmese de çalgının 17. yüzyıl başlarından itibaren gelişimi çok açık bir biçimde takip edilebilmektedir. Barok Dönem’in başından sonuna kadar (yaklaşık yüz elli yıl) tüm Avrupa’da etkin bir biçimde kullanılan Barok gitar, önce İspanya, ardından İtalya ve daha sonra da Avrupa’nın diğer ülkelerinde beş çift telli bir çalgı olarak kabul görmüş ve yaygınlaşmıştır. Tüm Avrupa bu çalgıyı “İspanyol gitarı” olarak tanımıştır.

 

Cazkolik.com / 25 Ağustos 2011, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.