Wayne Shorter yeniden İstanbul'a geliyor

Wayne Shorter yeniden İstanbul'a geliyor

Wayne Shorter ikibinli yılların başından bu yana birlikte çaldığı dörtlüsüyle bir kez daha İstanbul`a geliyor.

 

Bundan iki sene kadar önceydi, tam tarihi hatırlamak zor ama daha eski değil. İstanbullu cazseverler tarafından her zaman özel bir saygıyla karşılanan Wayne Shorter on yıldan fazladır birlikte çaldığı dörtlüsü yani piyanoda Panama`nın yetiştirdiği en önemli caz müzisyenlerinden Danilo Perez, basta John Pattitucci ve davulda Brian Blade`den oluşan kadrosuyla sahnede çalmaya başladığında bir çoğumuz neyle karşı karşıya olduğumuzun farkında olsak dahi sahnedeki müziğin yatay etkisini ya da daha etkileyici söyleyelim şiddetini tahmin edememiştik. Bir çeşit mıhlanıp kalma haliydi.

 

18 Ekim akşamı dejavunun acımasız haline hazırlıklı olun diyoruz.

 

Wayne Shorter ve uzun kariyerinden bahsetmeyi hazırladığımız özel yazıya bırakıyoruz, o yazıda altmışların başlarından bu yana uzanan serüvene kişisel bakış açısı hazırladık ama şimdi bu haberin çevresinde dolanıp son dörtlünün bir önceki konserde tadı damağımızda kalan randevusunun rövanşına hazırlanmakta fayda var.

 

Usta müzisyen son on yılın tamamında, aynen geçmişindeki gibi müthiş yaratıcı bir dönem geçirdi. Müzikal perspektifleri bir kenara bırakın ama Shorter`ın bizce en önemli özelliği hard bopun modern cazı sırtlayan modal soyutlamalarına sımsıkı sarılmaktan hiç vazgeçmemesidir. Özellikle, son dörtlüsüyle quartet yaratıcılığına dönük muhteşem örnekleri üst üste sergiliyorlar. Ekibin maestrosu olarak sahne kontrolü müridlerine demek istediklerini bakışlarıyla anlatan ermiş gibi. Başladığı cümlenin devamının nasıl geldiğini bulduğu formüllerin pratik hayattaki yansımasını izler gibi sahneden izliyor. Uzun ve yoğun müzikal seansları büyülenmiş gibi izlemekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Wayne Shorter bildiğimiz anlamda swingi terkedeli uzun yıllar oldu ama yerine koyduğu şeyi hayranlıkla izlemekten kendinizi alamıyorsunuz. Seksen yaşına dayanmış büyük bir ustanın halen ne denli çok sözü olduğuna şahit oluyor, her defasında kendinizi çok şanslı hissediyorsunuz.

 

Bize inanmıyor musunuz? O halde 18 Ekim akşamı Cemal Reşit Rey`de kendiniz izleyin ve haksız olup olmadığımızı ya da nerde yanıldığımız bize söyleyin lütfen.

 

Cazkolik.com / 23 Eylül 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.