Festival Günlükleri 1 / 21. Akbank Caz Festivali bugün üç farklı etkinlikle başlıyor. Biz de festival günlüklerine başlıyoruz...

Festival Günlükleri 1 / 21. Akbank Caz Festivali bugün üç farklı etkinlikle başlıyor. Biz de festival günlüklerine başlıyoruz...

Dinlediğiniz müzik Ray Gelato`nun 2006 tarihli albümü Hey There`den aldığımız That`s Amore`dir.


Bugün, 21. Akbank Caz Festivali`nin başladığı gün. Biz de bugünden itibaren Cazkolik`te her gün bu köşeden festival günlüğünü aktarıp konserler ve müzisyenler üstüne kısa yorumlara eklenen müziklerle festivalin günlük fotoğrafını çekmeye çalışacağız. O halde gelin ilk günlükte hangi notlar var birlikte bakalım.

Arild Andersen Trio Cemal Reşit Rey`de...

Hem günün hem de festivalin ilk konseri Avrupa cazının büyük bas ustası Arild Andersen`e ait. Saat 20:30`da başlayacak konserde Andersen`e tenor saksofonda Tommy Smith, davulda Paola Vinaccia eşlik edecek. Cazkolik olarak Andersen konserine hem sevgili Sami Kısaoğlu`nun harika yazısıyla hem de diskografik olarak müziklerinden oluşan özel bir listeyle yer verdik. Konserde Live At Belleville isimli albümlerini seslendirecek olan trionun kaydı ECM firmasından 2008 yılında çıktı.

Hem eleştirmenlerin, hem de cazseverlerin büyük övgülerle karşıladığı albümün ilk parçası 40 dakikalık kesintisiz bir kayıt. Andersen aynı zamanda ECM firmasının en uzun kontratlı müzisyenlerinden, firmayla yaşıt işbirliklikleri var nerdeyse. Albümde Andersen`in yanısıra tenor Tommy Smith`de caz çevrelerinden büyük övgüler alıyor. Bas, saksofon ve davul üçlüsünün en iyi kayıtlarından biri olarak tanımlanan albümü Cemal Reşit Rey sahnesinde dinlemek Norveçli (Andersen), İsveçli (Smith) ve İskoç (Vinaccia) müzisyenlerin modern cazdaki kuzey Avrupa ortaklığına tanık olmak gibi bir şey.

Ray Gelato Babylon`da...

Arild Andersen ve Ray Gelato cazın nasıl da farklı iki yüzü. Hatta gecenin üçüncü konseri White Mink`i de eklersek daha doğru olur. Bu renkli tablo cazın kapsama alanının ne kadar geniş olduğunu da gösteriyor bize.

Ray Gelato cazın otuzlu yıllarına uzanan swing mirasını güncelleyerek ve kişisel hale getirerek bize geri veriyor. Gelato`nun müziğini tanımlamak hem kolay hem de zor ama aklımıza gelen ilk örnek Elvis Presley`in swing söyleyen hali oldu örneğin. Özellikle yüz ifadelerine ve sahne hareketlerine bakın ne dediğimizi anlarsınız. Sima olarak da andırıyor hakikaten ama, bir yandan da İtalyan kökenli mafia filmlerinin Las Vegas showlarındaki aranan şarkıcı mesela, Baba filminin düğün sahnesindeki İtalyan şarkıcı gibi ama ille de bir İtalyanlık var! Ray Gelato`nun Babylon`da sahne alması çok önemli çünkü bir dakika bile oturtan biri değil. Müziği kan, ter ve neşe içinde sunan bu büyük jazz entertainer`ın konserine gidenler duygusal olarak hafiflemiş ve rahatlamış olarak dönecekler buna garanti verebiliriz.

White Mink (Electro Swing)...

Gece yarısına doğru Babylon`un arka kısmındaki Lounge`da sahne alacak White Mink`de cazın swing kökeninden beslenen, dönemin canlı müziklerini elektronik dans formlarıyla yeniden canlandıran bir müzik. Ray Gelato`dan sonra hala hızınızı alamamışsanız eğer kalan enerjinizi White Mink`de harcayabilirsiniz ama sonra eve nasıl dönersiniz onu da siz düşünün :)

Cazkolik.com / 13 Ekim 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.