Festival Günlükleri 4 / Cumartesi panelinden, Froy Aagre`ye uzanan köprü bu akşam BassDrumBone`a uzanıyor.

Festival Günlükleri 4 / Cumartesi panelinden, Froy Aagre`ye uzanan köprü bu akşam BassDrumBone`a uzanıyor.

BassDrumBone`un olduğu bir haberi müziksiz yapmak doğru olmaz. Bu orijinal grubun son albümlerinden aldığımız King Louisian şu anda dinlemeye başladığınız parçaları.


21. Akbank Caz Festivali haftasonunu soğuk ve yağışlı havayla karşıladı ama gördüğümüz o ki bu durum cazseverlerin hızını kesmemiş. Festival yönetimi Cuma akşamından başlayan hafta sonu günlerini konserlerin yanısıra farklı içeriklerde caz etkinlikleriyle de değerlendiriyor. Caz panellerinin ikincisi Cumartesi öğle saatlerinde yapıldı. "Caz Müzğinde Kadın" gibi `büyük` bir konunun tartışıldığı panelin konuşmacıları da ülkemizin önde gelen kadın caz sanatçılarıydı. (Fotoğraftaki sıraya göre) Nilüfer Verdi, Jülide Özçelik, moderatör olarak Tunçel Gülsoy, Ayşe Tütüncü ve caz yazarı-fotoğrafçı Leyla Diana Gücük`ün katıldığı panelde cazda kadının tarihsel yeri ve perspektifi masaya yatırıldı.

Aynı saatlerde Akbank Sanat kültür merkezinin bir başka salonunda ise geçen yılda oldukça ilgi gören ve belli ki gelecek yıllarda da etkisini artıracak olan "Çocuklarla Caz" oyunlu, neşeli, renki ve cıvıl cıvıl bir karmaşa içinde küçüklerin doğal içtenliğiyle yapılıyordu.

Soprano saksofonun çıplak ayaklı prensesi...

Kuzey Avrupa caz müziğine merakla cazseverler açısından dünün en merak edilen konseri elbette Norveç`li caz müzisyeni Froy Aagre idi. İşe bu yanından da bakılır mı diyeceksiniz ama kim ne derse desin soprano saksofon kadına çok yakışan bir enstrüman. Zaten dikkat ederseniz soprano saksofon çalan kadın sayısı daha fazladır, bunun fiziki nedenleri de önemli değil mi sizce? Tenor saksofon kadın bedeni gibi narin yapılar için sahnede saatlerce üstelik hareket halinde kolay taşınacak enstrüman mı sanıyorsunuz? Hiç de değil, şöyle düşünün, hafif olmayan metal büyük bir enstrüman boynunuza asılı, en az iki saat, çoğu zaman daha fazla ve bizim gördüğümüz bu sadece sahne kısmı. Müziğin gereği çoğunlukla hareket , ritm ya da dans hali, bunları yaparken enstrümanı çalmak için gereken fizik performans, yorulan ciğerler, beden, sırt... Her neyse, işin bu bir yanı ama sopranoı saksofonun tasarım zarafetiyle birlikte kadın müzisyenlere çok yakıştığı açık.

Froy Aagre pek çok kuzey Avrupa caz müzisyeni gibi klasik eğitimli. Klasik orkestralarda başladığı aktif hayatından caza dönme nedenlerini sevgili Sami Kısaoğlu`yla yaptığı röportajda çok gerçekçi anlatıyor; "İki ölçü çalmak için 200 ölçü bekleyip sonra yeniden iki ölçü çalmak hiç bana göre bir iş değildi" diyen Aagre dün akşam sahnede iki saat boyunca son albümü Cycle of Silence meraklılarını hayal kırıklığına uğratmadığı gibi bir çok da yeni hayranlar edindi.

Peki ya bugün, Pazar akşamı?

Kalıpların dışındaki üçlü Bass - Drum - (Trom)Bone bu akşam Babylon`da...

İkibinli yıllar duo, trio tarzı formlarda bir arada dinlemeye alışık olmadığımız enstrümanların yeni ve yaratıcı projelerde bir araya geldiği ve bir çok güzel işin ortaya çıktığı yıllar oldu. Bunlardan biri de üç usta müzisyen; Trombonda Ray Anderson, basta Mark Helias ve davulda Gerry Hemingway`in yer aldığı BassDrumBone.

Bu üç etkileyici enstrümanın ortak soundu telepatik etkileşimli ortaklaşa arayışlarla geçmeye mecbur gibi ve üçlü de ortak doğru soundu aradıkları son albümleri The Other Parade gece Babylon duvarlarında yankılanan müziklerine ev sahipliği yapacak. Üçlünün bir arada çalmaları hadisesi aslında hiç de yeni değil, ta 1977 yılına uzanan bir geçmişi var üçlünün. İlk albümleri Oahspe`yi o yıl yayınladılar. zamanın eleştirmenleri trioyu korkusuz müzik yapmakla övmüş. Aradan geçen 34 yılın ardından aynı övgüyü kesinlikle biz de buradan seslendiriyoruz.

Fotoğraflar: Leyla Diana Gücük

Cazkolik.com / 16 Ekim 2011, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.