Flamenkonun dahi bestecisi ve gitar virtüözü Canizares yeni albümü Cuerdas Del Alma konseri için Cemal Reşit Rey`de!

Flamenkonun dahi bestecisi ve gitar virtüözü Canizares yeni albümü Cuerdas Del Alma konseri için Cemal Reşit Rey`de!

Dünyaca tanınan müzik dehası ve flamenko gitarın virtüöz isimlerinden Canizares 3 Kasım’da Cemal Reşit Rey izleyicisiyle yeni albümündeki müzikleri için buluşuyor.

Yüzyılın büyük flamenko müzisyenlerinden olan Canizares tekniğini ahenk, güç ve hassasiyetle birleştirip, müziğindeki saflığı ve sadeliği yüceltip müziklerini duygu yüklü mesajla dinleyiciye ulaştırıyor. Sanatçı dünyanın en ünlü müzisyenleriyle çalışmış ve solo kariyerinde de birbirinden özel albümlere imza atmış bir isim.
 
Efsanevi Paco De Lucia ile on yılı aşkın süre birlikte çalan sanatçı, şimdiye kadar yüzden fazla albüm kaydında yeraldı. Carlos Saura gibi efsane yönetmenlerin filmlerine müzikler yapan, İspanyol Ulusal Balesi`nin projelerindeki besteleriyle büyük övgü alan İspanyol Akademi Ödüllü Canizares, yaratıcılığını beşinci solo albümü “Cuerdas del Alma - Strings of the Soul” ile devam ettirirken, Berlin Filarmoni Orkestrası`na eşlik eden ilk İspanyol gitarist ve Plácido Domingo’dan sonra ikinci İspanyol müzisyen olarak adını tarihe yazdırıyor. Sanatçı 3 Kasım’da flamenkoyu ve İspanya`nın kokusunu yepyeni eserlerle İstanbul`a getiriyor olacak.

Canizares kimdir?

Flamenko efsanesi Paco de Lucía ile 1988 ile 98 yılları arasında on yılı aşkın  süre oyunca sahnedeki işbirliği ile Canizares ilk önemli deneyimini yaşarken, Paco de Lucia’nın  `Solo`, `Duo`, `Trío` ve `Septet` projeleri ile birlikte çalışmış ve Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’nın en ünlü sahnelerinde yeralmıştır. Turneler sırasında Isaac Albeniz’in Iberia Suite’inden “Triana”, ”Albaicin” ve “Puerto”yu uyarlayan sanatçı ayrıca Paco De Lucia’nın “Concierto de Aranjuez” albümünün kayıtlarına eşlik etmiştir. 

Cañizares farklı tarz müzisyenler ile işbirliğine her zaman açık bir sanatçı olarak birbirinden ünlü isimlerle çalışırken, Enrique Morente, Camarón de la Isla, Serrat, Alejandro Sanz, Mauricio Sotelo, Rocío Jurado, El Último de la Fila, Leo Brower, Peter Gabriel, Michael Brecker, Mike Stern, Al Di Meola, Peter Erskine, The Chieftains sanatçının beraber çalıştığı ünlü isimlerden sadece bazıları.
 
Canizares İspanyol Ulusal Balesi için `Félix el Loco (2004)` ve `Caprichos (2007)` projelerinin müziklerini de hazırlamıştır.

Rocio Jurado ve Paco Rabal’la beraber “La Lola se va a los puertos” ve Carlos Saura’nın “Flamenko” filmi gibi birçok ünlü filmin müziklerini besteleyen sanatçı, 2004 yılında Atina’da `Olimpiyat Meşalesine` eşlik edecek tema müziğini bestelerken, dünyaca ünlü sanatçılarla 100`den fazla albümün kaydında yeralmıştır. Sanatçı konser ve albüm çalışmalarının dışında zamanının büyük bir bölümünü flamenko öğretmeye ve flamenko çalışmalarına ayırıyor.

Canizares Escuela Superior de Musica de Cataluña (ESMUC) bünyesinde 2003 yılından beri flamenko gitar dersleri vermeye devam ediyor.

Solo albümleriyle kariyerine farklı bir yön veren Canizares`in ilk albümü “Noches de imán y luna” (Magnetic Moonlight Nights) dinleyicilerden ve eleştirmenlerden büyük beğeni toplarken, sanatçı ikinci albümü “Original Transcription of Isaac Albéniz”de Albeniz’in çalışmalarını gitara uyarlarken, “Punto de Encuentro” (Meeting Point) adını verdiği üçüncü albümünde beraber çalıştığı ve ilham aldığı Mike Stern, Don Alias, Paco de Lucia, Enrique Morente, Hevia, Kepa Junquera and Pastora Soler isimlerle müzik yapmıştır.

Canizares “Suite Iberia, Albéniz by Canizares” adındaki albümü ile dahi besteci Albeniz’in eserlerinden uyarlamalar yaparak eserlerin ilk yazılışlarına yüzyıl sonrasında kendi yorumunu getirmiştir. Canizares’in yorumları İspanyol geleneğini ve kültürünü dinleyiciye kusursuz bir anlatımla aktarırken, sanatçı Albeniz eserlerini uyarladığı albümü ile İspanyol Akademisi`nin En İyi Klasik Müzik Performansı kategorisinde ödül almıştır. 

“Cuerdas del Alma – Strings of the Soul” sanatçının 5. solo albümü. Canizares son albümünü için “Ruhumuzda müzik yapacak bütün yaylılar var. Bu yaylıları kullanarak bizde keder, neşe, illüzyon, aşk yaratacak deneyimler ve duygular taşıyoruz. Umarım bu albüm ruhunuzdaki yaylıları okşar ve hayal edebileceğiniz en güzel duyguları yaratır” diyor. 

Madrid’teki ünlü Teatro Real`in sanat direktörü Gerard Mortier`in Yeni Yıl Galası için davet ettği Canizares gitarıyla ruhu okşamayı biliyor.?

2011 yılı ile birlikte ünlü Berlin Filarmoni Orkestrası ile işbirliği yapan ünlü gitarist Simon Rattle şefliğinde Joaquín Rodrigo’nun meşhur “Concierto de Aranjuez” eserini yorumlamıştır. Canizares böylece Berlin Filarmoni Orkestrası tarafından davet edilen ilk İspanyol gitarist ve Plácido Domingo’dan sonra ikinci İspanyol müzisyen olarak tarihe geçmiştir.

Canizares Amerika, Arjantin, Uruguay, Şili, Kolombiya, Küba, İngiltere, Almanya, Fransa, Puerto Rico, Portekiz, İtalya, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Fas, Tunus ve Japonya konserleriyle İspanyol kültürünü ve flamenkoyu tüm dünyaya ulaştırmaya devam ediyor.

Cazkolik.com / 26 Ekim 2011, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.