Nazi dönemi Berlin`inde mahsur kalan siyah caz müzisyenlerini anlatan Half Blood Blues romanı edebiyat ödülü kazandı

Nazi dönemi Berlin`inde mahsur kalan siyah caz müzisyenlerini anlatan Half Blood Blues romanı edebiyat ödülü kazandı

İkinci dünya savaşı Nazi Almanyası Berlin`inde mahsur kalan siyah Amerikalı müzisyenlerden oluşan caz grubunun öyküsünü anlatan Half Blood Blues isimli roman seçkin edebiyat ödüllerinden The Man Booker ödülüne aday gösterildi, Giller ödülünü kazandı. Ödüle aday 143 roman arasından sıyrılan Half Blood Blues son günlerin adından söz ettiren romanları arasında gösteriliyor. Bizim için işin en önemli yanı kuşkusuz romanın bir grup caz müzisyeni üzerine kurgulanmış olması. Hatta bu romandan güzel bir film kokusu da almıyor değiliz. Umarız yapımcılar böyle bir fırsatı kaçırmazlar hatta rolleri de gerçek caz müzisyenlerine verirlerse daha da çarpıcı bir film olabilir, bizimkisi de kendimize göre bir hayal işte...

Kanadalı yazar Esi Edugyan`ın kaleme aldığı roman muhtemelen bir müzisyenin başına gelebilecek en kötü durumu kurgusal bakımdan öyküleştirmiş. Dönem ikinci dünya savaşı öncesi Nazi Almanyasının Berlin`i, Avrupada çalışarak dolaşan Hot Time Swingers isimli dönemin popüler caz grubu savaş öncesi Avrupasının gece hayatı en dinamik şehirlerinden Berlin`e klüplerde çalmaya gelirler.... Sonrası?


Sonrasını The Guardian`dan Bernardine Evaristo şöyle anlatıyor; "Hiero sıradışı yetenekleri olan caz trompetçisidir, henüz 19 yaşındadır ve dönemin en popüler caz grubu Hot Time Swingers`da çalmakta, otuzlu yılların hareketli şehri Berlin`de çalışmaktadırlar. Nazi döneminin yükselişiyle diğer bir çok şey gibi caz müziği de dejenere olarak tanımlanıp çalınması tehlike yaratmaya başlamıştır. Hiero, gruptan arkadaşları Sid Griffiths ve Chip Jones ile Paris`e kaçmanın yollarını arar, oysa tam o sıralarda Almanlar Avrupaya savaş ilan etmiş, ortalık karışmış, üç müzisyenin ellerindeki vizeler birden tehlikeli hale dönüşmüştür. Bundan sonrası Gestapo, tehlikeli sokaklar, kaçışlar, saklanışlar, yakalanma korkusuyla dolu uzun bir süreçtir."

Esi Edugyan`ın kitabı Half Blood Blues`u ödüllendiren komite gerekçesini ise şöyle açıklıyor; "Caz hakkındaki romanlarda yazımı müziğin kendisine benzetme tarz olarak gelenek halini almıştır. Herhangi bir caz müzisyeninin Edugyan`ın kaleminden çıktığı gibi bir müzik yapmaya can atacağını rahatlıkla söyleyebiliriz."


Giller ödülünün onuru yanında 50 bin dolar para armağanını da kazanan ve kendisi de romanında anlattığı müzisyenler gibi siyah bir yazar olan Edugyan hali hazırda Victoria ve John Hopkins üniversitelerinde öğretim üyeliği yapıyor.


Cazkolik.com / 11 Kasım 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.