Ornette Coleman`ın piyanisti Dave Bryant ve davulcusu Şenol Küçükyıldırım`dan beş konser

Ornette Coleman`ın piyanisti Dave Bryant ve davulcusu Şenol Küçükyıldırım`dan beş konser

Sponsorsuz çağdaş caz konserleri:

 

Başlığın ilk kısmı çok önemli, yani `sponsorsuz` kısmı, çünkü, Türkiye de caz denince zaten sponsorluk müesseselerinin hiç üstlerine alınmadığı, ayrılmış muhtelif payların olabilen en küçük kısmının caza tahsis edildiği ülkede sponsor olmadan okyanus ötesinden bir müzisyenle birlikte konserler vermek her bakımdan takdirlere şayan. Bu haberde sözü edilen ise böyle bir projenin tam beş farklı konserle sahne alacak olması.

 

Dave Bryant Türkiye`de

 

Ornette Coleman`ın Prime Time Band grubunun üyesi Boston`lu piyanist, besteci ve eğitmen Dave Bryant çeşitli konserler ve seminerler vermek için İstanbul`a geliyor. Piyanist Bryant`a caz davulcusu ve YTÜ öğretim görevlisi Şenol Küçükyıldırım, son yıllarda Marshall Allen, Evan Parker, Alfred 23 Harth gibi avantgart saksofoncular ile yaptıkları çalışmalarla uluslararası caz dünyasında ses getiren free jazz grubu KonstruKt ve gitarist Murat Taner farklı günlerde eşlik edecekler.

 

Konserler ile ilgili programı vermeden önce gelin usta müzisyenler Dave Bryant ve Şenol küçükyıldırım`ı daha yakından tanıyalım.

 

Klavyeci ve besteci Dave Bryant, Ornette Coleman’ın Prime Time grubu ile ünlendi. Bryant’ın gruba katılımıyla Coleman on yıllar boyunca ilk defa grubuna  tuşlu çalgı eklemiş oldu. 1990 yılından itibaren grupla konserlere çıkan müzisyen, ekibin ‘Tone Dialing’ albümünde yer aldı. Bryant’ın olduğu yıllarda ayrıca Grateful Dead’den tanınan Jerry Garcia, Lou Reed, Laurie Anderson gibi müzisyenler ile konserler verdi. Ayrıca dünya çapında bir çok senfoni orkestrası ile de ortak projeleri olan Prime Time, bu dönemde Kurt Mazur’un yönettiği New York Filarmoni Orkestrası ile de konserler verdi. Bryant’ın ilk CD projesi kendi triosu olan Shock Exchange ile 1986 yılında oldu. Grupta basçı John Turner ve perküsyoncu Chris Bowman yer aldı. Albümün içindeki yazılar ise Coleman’dan gelmişti. İkinci albüm ‘The Eternal Hang’de ise Turner ve Bowman yine yer alırken, bu isimlere saksofoncu George Garzone, davulcu Bob Gullotti ve kayıt mühendisi olarak da Roger Nichols eklendi. 1999 yılında John Tchicai / Charlie Kohlase Quintet albümü olan ‘Life Overflowing’de yer aldı. Bu albüm Boston Müzik Ödülleri tarafından yılın albümü seçildi. Sessiz filmlere beste yazan ve kayıtlarında da çalan Dave Bryant, ”Battleship Potemkin”, ”Greed”, ”Metropolis” ve ”Pandora’s Box” isimli filmlerde yer aldı. Şu anda Cambridge, Massachusetts’te Outpost 186 isimli mekanda aylık konserler düzenliyor ve bir çok tanınmış isim de ona eşlik ediyor. Boston’da Berklee College of Music’e katılmadan önce College and Conservatory of Music’te eğitim gören Bryant, 1982 yılında Berklee’den Caz Piyano Performans Bölümü`nden mezun olduktan bir sene sonra Ornette Coleman ile çalışmaya başladı. Harmolodic Theory and Performance konusunda Berklee College of Music, New England Conservatory of Music, ve Longy School of Music’te master seviyesinde dersler verdi. Şu anda Longy School of Music’te eğitim veren Bryant, ailesi ile Massachusetts’te yaşıyor.

 

Şenol Küçükyıldırım 1960 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde sanat tarihi, İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda keman üzerine eğitim aldı. Üyelerinin hepsinin müzisyen olduğu bir aile içinde büyüdüğünden ve babası davulcu olduğundan çok erken yaşlarda davul öğrenmeye başladı. O günden bu yana Türkiye’de, Kanada’da ve Amerika’da birçok canlı performansta çaldı. İstanbul’da tanıştığı Don Cherry’den çok etkilenen Küçükyıldırım, bu sayede cazın farklı yönlerini keşfetti. Bu karşılaşma, aynı zamanda onun Amerika’ya gitme kararı almasında da etkili oldu. O günden sonra çalışmalarına Amerika’da devam eden Küçükyıldırım, Berklee College of Music’e girdi ve Ian Forman (davul), Joe Hunt (davul), Jamey Haddad (perküsyon), Giovanni Hidalgo (perküsyon) gibi, cazın önde gelen isimleriyle çalışma fırsatı buldu. Ayrıca Ed Blackwell ve Alan Dawson’la dersler de yaptı. New England Konservatuvarı’nın Third Stream bölümünden etkilenerek bu okula girdi. Burada George Russel ve Joe Manieri’yle çalıştı. Harvard Üniversitesi’nde elektronik müzik derslerine katılarak Ivan Tchrepnin ve John Cage gibi, bu müziğin önde gelen temsilcileriyle performanslar yaptı. Caz alanında, New York’ta Burn Nix, Cecil Taylor ve Raphe Malik’le birlikte çaldı. Billy Higgins, Reggie Workman ve Dewey Redman gibi ustalarla “session”lar yapti. Boston’da, Aydın Esen, Joshua Redman, John Lockwood, Wynton Marsalis, Avishai Cohen, Raqip Hassan, Joe Morris, Nate McBride, Michael Adkins, Jim Hobbes, Timo Shenko, Eric Zinman, Dave Gross ve daha birçok müzisyenle çaldı. Şenol Küçükyıldırım halen İstanbul’da yaşamakta ve WEED isimli grubuyla müziğe devam etmektedir.

 

KonstruKt ise 2008 yılında doğaçlama caz icra etmek üzere davulda Korhan Argüden, davul ve perküsif enstrümanlarda Özün Usta, gitarda Umut Çağlar ve saksofonda Korhan Futacı tarafından kuruldu.

 

Konser programı:

 

01 Aralık 2011, Perşembe, 21:30 > Nardis
YTÜ öğretim görevlisi, modern caz davulcusu Şenol Küçükyıldırım ile piyano davul düet

 

03 Aralık 2011, Cumartesi, 22:00 > Karga
Free caz grubu KonstruKt ve gitarda Murat Taner ile

 

05 Aralık 2011, Pazartesi, 22:00 Kemancı
Şenol Küçükyıldırım ile birlikte, çeşitli genç müzisyenlerinde konuk olacağı gecede Dave Bryant Vermona klavyenin başında Şenol Küçükyıldırım ise davul`da olacak

 

06 Aralık 2011, Salı, 17:30, MSÜ Devlet Konservatuarı
Prof. Mehmet Nemutlu`nun davetiyle her hafta yapılan besteciler forumuna konuk oluyor. Ornette Coleman`ın Harmolodic teorisinin sunumu

 

07 Aralık 2011, Çarşamba, Eskişehir Sinema Anadolu Future Sound Festival

 

Cazkolik.com / 01 Aralık 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.