Bir kadına bunca sıfat bu kadar mı yakışır? Cezayir menekşesi, çöl gülü, yağmur damlası... Yani; Souad Massi

Bir kadına bunca sıfat bu kadar mı yakışır? Cezayir menekşesi, çöl gülü, yağmur damlası... Yani; Souad Massi

Şu anda Massi`nin ünlü şarkılarından Ghir Enta`yı dinliyorsunuz.


Souad Massi ile ilgili haberi yazmaya oturduğumuzda iki büyük ve önemli detay hemen dikkatinizi çekiyor. İlki fotoğraflarındaki güzelliği (kendisi galiba ilk kez buralara geliyor, fotoğraflarıyla bizatihi kendisini mukayese etme imkanı olacak), ikincisi sürgünlüğü üzerine yapılan vurgular...

Güzelliğini resimde görüyorsunuz, gerçeğini de sahnede izleyeceğiz, ama ya sesi... Sesini biz ayrıca vurgulayalım. Arapçasını anlamamız mümkün değil ama mükemmel bir telaffuzu olduğunu söyleyebiliriz. Duru bir ses.

Cezayir’in dünya müzik sahnesine adeta bir armağanı olan Souad Massi, İstanbullu sanatseverler ile 20 Ocak Cuma akşamı ilk kez İş Sanat’ta buluşacak. Konserde Massi, Raoui ve Ghir Enta’nın da aralarında bulunduğu şimdiden efsaneleşen şarkılarını seslendirecek.

Müziğe 1989 yılında Cezayir`de başlayan Massi seslendirdiği parçaların politik mesajlarından dolayı kısa sürede ülkesinde yaşayamaz duruma gelir ve ülkesinin bir çok insanı gibi Fransa`ya gider. Galiba halen orada... Sürgünlüğü ile ilgili kısmı bu durum.

Ritmik melodileri ve duru sesiyle seslendirdiği sosyal içerikli şarkılarıyla altmışlardaki protest sanatçıların çağdaş bir yansıması olarak görülen Massi, halk, chaâbi, rock gibi farklı türleri bir araya getirdiği ilk albümü Raoui ile uzun süre Fransa müzik listelerinin ilk sıralarında yer aldı. Sempatik yapısı ve canlı kişiliği ile günümüzün en aktivist etnik sanatçıları arasında yer alan Massi, eleştirmenler tarafından sıklıkla Joan Baez ve Tracy Chapman ile özdeşleştiriliyor. 2002 yılında en prestijli dünya müziği ödüllerinden “BBC Radio 3” ve Fransa’da altın plak ödülüne layık görülen sanatçı, güzel sesi ve zarafeti ile günümüzün önde gelen dünya müziği elçileri arasında yer alıyor.

Abisi besteci, kardeşi müzisyen, kız kardeşi dansçı olan Massi ailesinin de desteğiyle 17 yaşında elinde gitarla konserler vermeye başladı. Önceleri flamenko tarzı müzik yapan bir grupla birlikte olan Massi yayınladığı albümü Atakor ile ülkesinde çok büyük bir üne kavuşan Massi tüm ülkeyi baştan sona dolaşarak konserler verdi, verdi ama şarkılarındaki mesajlar yönetimin canını sıkmaya başlamıştı. Bu durumu hayatı için bir tehdit olarak gören Massi Fransa`ya yerleşti. Fransa`da Femmes d`Algerie isimli konserdeki performansıyla bir anda dünya gündemine oturan Massi o gün bugün müzikleriyle Fransız müzik listelerinin tepelerini ssleyin duruyor. Son Arap baharı olaylarından sonra sürgünlükle ilgili durumu ne olmuştur bilmiyoruz ama Fransa`daki düzenini bozacağını sanmıyoruz.

Cazkolik.com / 19 Ocak 2012, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.