Karadeniz türküsü "Ben Seni Sevdiğimi" caz aranjmanı ve 80 kişilik orkestrayla Amerika`ya çıkartma yapıyor

Karadeniz türküsü "Ben Seni Sevdiğimi" caz aranjmanı ve 80 kişilik orkestrayla Amerika`ya çıkartma yapıyor

Caz davulcusu ve eğtimci Emre Kartarı`nın geçen yıl Hacettepe Üniversitesi`nde çalışırken gerçekleştirilen proje şimdilerde yola ilk çıkıldığındaki hayalinden çok daha ötelere uzanıp uluslararası bir büyük konser organizasyonuna dönüşmeyi başardı.

 

Geçen sene Hacettepe Caz Bölümü`nde eğitimci olarak davet edilen Virginia Commonwhealth Üniversite`si profesörlerinden, müzisyen ve besteci Doug Richards`ın Karadeniz Halk Türküsü "Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim" teması zerine geliştirdiği caz ve büyük orkestra düzenlemesi 24 Ocak akşamı Amerika`da büyük orkestra ile seslendirilecek. Büyük orkestra derken ne demek istediğimiz şöyle anlatalım, daha iyi olur; 80 kişilik iki orkestra, 8 kişilik bir caz topluluğu, Ermeni kanuncu Ara Topuzyan ve bu konser için Kanada`dan davet edilen Ensemble Appasionata isim ayrı bir topluluk. Bu kadar büyük bir kalabalığı hangi sahnede ağırlayacaklar merak etmemek elde değil.

 

Konserin ayrıca kaydının da yapılıp Amerika`da yayınlanacağını mutlaka belirtelim.

 

Peki bu bestenin hikayesi ne diye mutlaka düşünüyorsunuz, gelin hikayeyi bu konuda yapılan açıklamadan okuyalım; "Bestenin hikayesi ise şöyle: Türkiye`de bir devlet üniversitesinde açılan `ilk caz bölümü`nün kutlanması adına Türk ve Amerikan müziğini bir araya getirecek bir beste fikri akla geliyor. Fikir babası ise bölümün kuruluşu için görevlendirilen VCU mezunu caz müzisyeni Emre Kartari. Kasım 2010 Ankara`da , VCU ve Ankara Amerikan Büyükelçiliği`nin desteğiyle Doug Richards yönetiminde gerçekleşen prömiyerde parça, seyircinin dakikalarca süren alkışlarıyla son buluyor ve büyük beğeni topluyor.

 

Parçanın Amerika prömiyerinde ise kemik kadro yine aynı ancak bu sefer Amerikalı orkestralarla ve Ermeni kanun sanatçısı Ara Topouzian`ın katılımıyla. Konserde Howard Curtis ile birlikte perküsyon çalacak olan Kartarı, fikrin oluşum sürecini anlatırken `Türkiye`deki genç caz müzisyenlerinin de bir zamanlar benim sahip olduğum kadar ilhamla dolmalarını ve bu müziğin köklerini hissedebilmelerini istedim.` diyor. Aynı zamanda eşi olan, caz vokalisti Ayça Kartarı`nin da yer alacağı konser için ise Emre Kartarı`nin yorumu şöyle: "Aranjmanını Doug Richards`ın yaptığı "Ben Seni" caz varyasyonu farklı ülkelerden ve kültürlerden çok özel müzisyenleri bir araya getirdi. Böylesi bir etkinliğin parçası olabilmek bizim için gerçekten büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı."

 

Konser 24 Ocak akşamı Richmond, Virginia Singleton Center for the Performing Arts - Sonia Vlahcevic Concert Hall`da akşam saat 20:00 gerçekleşecek.

 

Konserde yer alacak müzisyen grubu ise şöyle; Doug Richards şef, Ayça Gündüz Kartarı vokal, Jon Metzger vibrafon, Howard Curtis ve Emre Kartarı davul, Adam Larrabee gitar, John D`Earth trompet, Bob Hallahan piyano, Victor Dvoskin kontrbas ve Skip Gailes saksofon.

 

Ülkemizin yerel müzik temalarından yapılan bu özgün çalışmanın bu kadar büyük bir orkestrasyonla Amerikada sahnelenmesi çok önemli bir olay. Projeyi başından itibaren oluşturan, gerçekleştiren tüm ekibe cazseverler olarak buradan teşekkürlerimizi iletiyor ve yapılacak kaydı en kısa zamanda dinlemeyi ümid ediyoruz.

 

Cazkolik.com / 20 Ocak 2012, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.