Simit simit, ne çok yedik, açık çaylar, sağa kay`lar, tramwaylar, uzaklar, tuzaklar, bunu yazan Xenopolis, Barana & Ceyl`an Ertem

Simit simit, ne çok yedik, açık çaylar, sağa kay`lar, tramwaylar, uzaklar, tuzaklar, bunu yazan Xenopolis, Barana & Ceyl`an Ertem

Haberi okurken albümden dinlemeniz için seçtiğimiz müzik Simit Simit`tir.


Kurucuları arasında Hollanda da yaşayan Türk müzisyen Behsat Üvez`in olduğu, tamamı Hollanda kökenli müzisyenler grubu Barana önceki albümü "Şarap"ta öze bağlı kalmayı amaçlayan sentezin peşinde koştuklarını söylüyordu. Elimizdeki yeni albümü dinlediğinizde görüyoruz ki Barana`nın amaçlarında hiç bir değişiklik yok, üstelik kastetikleri sentezi daha da geliştirdikleri Ceyl`an Ertem`le kaydedilen Xenopolis`te görmek mümkün.

Barana`nın müziğini Anadoluda birlikte müzik üretilen bir labaratuvara benzeten Üvez bu toprakların binlerce yıla dayanan müzikal geleneklerini Xenopolis isimli yeni albümlerinde sentez kavramını daha da ileri taşıyarak günümüzün modern kaygılarına sahip Ceyl`an Ertem gibi farklı bir ses ve ifadeyle buluşturmuşlar.

Sentezin bir ucunda "Oradaydım, sokuldular bahçeme / Çocukları gönderdiler uzağa / Söylediler ki hepsi iyiliğimeymiş, yalan" şarkısında modernize edilme adına renksizleştirelerek düzleştirilmiş hayat tarzına dönüştürülen Sulukule`yi ifade ederken bir ucunda "Pardon burdan buyrun / Burası gücün sınandığı, kuraldışı / Sağlam mı arkan? Dişliler işliyor, işliyor dişliler" sözleriyle eşitsizliğin yarattığı kaosu anlatıyor. "Zelzele"de toprağı, evleri değil hayatlarımızın savrulmasından söz ederken, "Simit Simit"teki rap anlatımla sokakların bitmek biilmez karmaşasını kelimelerin görselliğine dönüştürüyor Xenopolis.

Ceyl`an Ertem`in iç kaygılarını içtenliğiyle buluşturduğu sesiyle, Barana`nın da Behsat Üvez vokal-elektrik bağlama, Steven Kamperman`ın alto klarnet ve soprano saksofon, Jeff Sopacua`nın elektrik gitar, Ernst Reijseger`in çello, Afra Mussawissade`nin perküsyonlar ve elektroniklerde yer aldığı albüm Amsterdam ve İstanbul`da kaydedilmiş. Baykuş Müzik`ten yayınlanan albümü tüm müzik marketlerde bulmak mümkün.

Cazkolik.com / 26 Ocak 2012, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.