İnsan ruhunu müzikte temsil ettiğine inanılan ney ve viyolonselin iki ustası Kudsi Ergüner ve Eric-Maria Coutier St.Antuan`da buluşacak

İnsan ruhunu müzikte temsil ettiğine inanılan ney ve viyolonselin iki ustası Kudsi Ergüner ve Eric-Maria Coutier St.Antuan`da buluşacak

Dünyanın en iyi viyolonselistlerinden (hatta kimilerine göre tartışmasız en iyisi) İspanyol Pablo Casals (1876-1973) hangi tarih emin değiliz ama dönemin Amerikan Başkanı Theodore Roosevelt tarafından Beyaz Saray`da konser vermesi için davet edilir. Daha sonra bu konserin kaydı da yayınlanmıştı diye biliyoruz, dileyen araştırabilir. Her neyse... Söz konusu konserin ardından hep olduğu gibi dünya basını ilk fırsatta Pablo Casals`i bir kenarda yakalayıp konseri ve tabii başkanı filan sorarlar. Bu sorular dönemin günceliyle ilgili, aradan geçen onlarca yılın ardından pek önemi kalmadı ama sorulardan biri Casals`ın icrasındaki ruhânîlik üzerine olur. Muhabir Casals`ın dua eder gibi çaldığını söyler. Büyük ustanın çok hoşuna giden benzetmeye cevabı viyolonselin insan sesine en yakın enstrümanlardan biri olduğunu, dua etmeyi anımsatmasının gayet normal olduğudur.

 

Aslına bakılırsa, bu haberin büyük usta Casals ile bir ilgisi yok ama viyolonsel ve önemli iki müzisyen ile çok yakından ilgisi var. Söz dua etmekten açılmışken ney ve neyzen ilişkisinin tasavvufi bağı nasıl akla gelmez ki? Arada kurmaya çalıştığımız -ki umarız iyi ifade edebilmişizdir- bağı bilmem anlatabildik mi... Yani viyolonselden çıkan sesi dua etmeye benzemesiyle tasavvufta ney sesinin bizim için ifade ettiği anlamı, görselliği ve mükemmelliği 23 Mart akşamı aynı sahnede, aynı karede gözleyleyip dinleyebileceğiz.

 

İstanbul’un en özgün ve renkli tematik etkinliği haline gelen “Bach Günleri”ni tüm sezona yayan ve her ay iki konserle izleyici karşısına çıkmaya devam eden “Bach Before and After” konserleri Mart ayında dünyaca ünlü neyzen Kudsi Erguner ile Fransız viyolonsel sanatçısı Eric-Maria Couturier’i ağırlayacak. Konserlerde ikiliden Bach ve Itrî üzerine doğaçlama ve varyasyonlar dinleyeceğiz. Ayrıca dünyaca ünlü besteci Kamran İnce’nin ney ve viyolonsel için bestelediği eseri “Asumani”nin dünya prömiyeri de sanatçılar tarafından gerçekleştirilecek.

 

23-24 Mart tarihlerinde St. Antuan Kilisesi’nde 20.30’da gerçekleşecek olan konserlerin biletleri www.biletix.com’ dan temin edilebilir.

 

Bilgi almak için lütfen 0 212 249 18 39 numaralı telefonu arayın ya da www.bachbeforeandafter.com isimli web sitesini ziyaret edin.

 

 

Kudsi Erguner hakkında:

 

 

Neyzen Kudsi Erguner, klasik osmanlı ve tasavvuf müziği konusunda uzun yıllardır gerçekleştirdiği konserler ve yayınladığı CD’lerle hem uluslarası bir üne sahip olmuş, hem de geleneksel müziğimize evrensel bir boyut kazandırmıştır. Türk tasavvuf müziğinin ana enstrumanı ney‘de, Mevlevi geleneğinin devamı olan «Erguner» ekolünün son temsilcisi Ulvi Ergüner’in yetiştirdiği tek sanatçıdır. Mevlevi ayinlerinin Fransa, İngiltere ve Amerika’da 1970 - 71ve 72 yıllarında yapılan ilk tanıtımlarına katılmış, yine aynı yıllarda TRT İstanbul Radyosu’nda sanatçı olarak görev yapmıştır. 1973 yılından itibaren yerleştiği Paris’te müzik çalışmalarının yanı sıra mimarlık ve müzikoloji öğrenimi görmüş ve her iki konuda da doktora çalışması yapmıştır.

 

Günümüze kadar Osmanlı müziğinin her türlü dalında sayısı yetmişi bulan ve bütün dünyada dağıtılan tam 98 adet albüm yapmış ayrıca, Fransızca Les Contes de Mesnevi, Les saints des derviches Bektachi, la fontaine de la séparation, adlı kitapları yayınlamıştır ve ve ingilizce, Portekizce, Yunanca ve Türkçe’ye tercüme edilmiştir. Ergüner’in geleneksel müzikler üzerine yaptığı çalışmalar sadece Türkiye ile kısıtlı kalmamış, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Japonya ve Kuzey Afrika ülkelerinde de araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Sanatçının «Passion d’Istanbul» projesi, 2000 yılında Fransız Hükümeti tarafından Kudsi Ergüner’e ısmarlanmış ve Paris konseri CD olarak yayınlanmıştır.

 

 

Eric-Maria Couturier hakkında:

 

 

Paris devlet konservatuarının viyolonsel ödülünü alan Ericmaria, Roland Pidoux ile viyolonsel, Jean Moullière, Christian Ivaldi, Ami Flammer`le oda müziği ve Patrick Moutal ile hint müziği üzerine çalışmalar yaptı. Daha sonra ünlü viyolonselci Igor Gavrich ile ve piyanist Marie-Françoise Bucquet ile çalışmalar yaptı. Yirmi üç yaşında  Paris Orkestrası’nda ve daha sonra Bordeaux Orkestrası’nda solist olarak yer aldı. İtalya’da romantik müzik üzerine Trapani`de ve piyanist Laurent Wagschal ile birlikte Floransa`da ödüller aldı.

 

Carlo-Maria Guilini, Pierre Boulez, Sir Georg Solti, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallish, Kurt Sanderling gibi ünlü orkestra şefleri ile çalıştı. Farklı müziklerle ilgilenen Ericmaria hem klasik müziğe hem de yeni arayışlara kendini adadı, 2002 yılından beri de Fransa`nin ünlü "intercontemporain" orkestrasının üyesi olarak çalışmalar yapıyor. Maurizio Pollini, Pierre-Laurent Aimard, Shani Diluka, Leon Fleischer, Christian Ivaldi, Jean-Claude Pennetier ve platiniste-plasticien Erikm ile çalıştı. Dansçı Richard Siegal ile de bir gösteri hazırladı, Japon yapımcı Massa Eguchi ile müziğin ve viyolonselin terapötik gücü üzerine bir film hazırladı. Caz şarkıcısı David Linx ile çalışmalar yaptı. Ericmaria ayni zamanda oda orkestrası L`Octuor ve «Les violoncelles français» grubunun da üyesidir.

 

Cazkolik.com / 19 Mart 2012, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.