Müziği "Nuh`un Gemisi" kabul edilen Stephan Micus 29 Martta Garajİstanbul`da sahne alacak.

Müziği "Nuh`un Gemisi" kabul edilen Stephan Micus 29 Martta Garajİstanbul`da sahne alacak.

Müziği "Nuh`un Gemisi" olarak kabul edilen dedik gerçekten öyle, eleştirmen John Kelman, Micus`u dünyanın aklı baliğ olmuş ilk insanlarının dönemine kadar gidip gelen biri olduğunu söylüyor ve ekliyor Micus gibi insanlar dünya toplumlarının ürettikleri kültürlerin birer öğrencisidirler. Mürit gibi ilkel olanın saflığı peşinde koşarlar.


Stephan Micus 29 Mart konser öncesi öğlen saat 15:00`te Tünel Lale Plak`ta albümlerini imzalayacak. Bu fırsatı müzikseverlerin kesinlikle kaçırmamaları gerek...


Bugün 59 yaşında olan Stephan Micus daha onaltısındayken doğuya ilk yolculuğunu gerçekleştirmiş. Dikkatinizi çekeriz, 16 yaşındayken... Dünyanın geliştirdiği müzikal çeşitlilikten her zaman çok etkilenmiş biri olan Micus dolaştığı yörelerin ustalarıyla çalışarak batı medeniyetinin hiç bilmediği bir çok geleneksel müzik aletini çalmayı öğrendi. Shakuhachi (Japon bambu flütü) ve baganadan (Etiyopya liri) dilruba (Hint yaylı çalgı) ve bodhran’a (İrlanda davulu) elliye yakın üflemeli, telli, yaylı ve vurmalı enstrüman çalan Stephan Micus’un kullandığı çoğu enstrüman Asya ve Afrika kökenli, ölmeye yüz tutmuş asırlık müzik geleneğinin temsilcisi. Ancak Micus’un amacı bu aletleri geleneğine uygun bir biçimde çalmak değil, aksine içlerinde var olduğunu hissettiği yeni müzikal olasılıkları ortaya çıkartmak, geliştirmek. Kendi bestelediği birçok eserinde daha önce hiç bir arada çalınmamış müzik aletlerini beraber kullanan Micus’un ortaya çıkardığı diyaloglar, sanatçının kültürlerarası müzik anlayışını yansıtıyor.

Dünyayı dolaşmadığı, konserler vermediği zaman Mayorka adasındaki evine çekilen usta müzisyen 2008 yılında yayınladığı Snow albümünün ardından 2010 yılında son albümü Bold As Light`ı yayınladı. Bir ECM albümü olan kayıt Micus`un 19. albümü. Bu ebedi ve cesur öğrenci bize albümde bambudan yapılmış ra nplaim, yine bambudan yapılmış, titreyen sesleri hava akımları olarak borunun içinden geçiren bir enstrüman olan Laos ve Japon nokhan flütü gibi enstrümanlar olmak üzere bir sürü ilginç müzik aletini tanıtıyor. Örneğin, şimdi dinlediğiniz parçanın adı Rain ve ra nplaim isimli aletle seslendirilmiş. Tabii bir de ustanın kendi sesini kullanması var ki o da apayrı ve kesinlikle izlenmesi gereken bir tecrübe. Hoş gerçi konserin tamamı öyle.

Bakın, son olarak şunu söyleyelim, öyle ya da böyle cazla ya da iyi müzikle ilgili her zaman gidecek bir konser vardır ama bir Stephan Micus konser ve müzikal deneyimini Stephan Micus bir daha gelmediği sürece yaşayamazsınız. Bizden söylemesi. Bu insanlar bir müzisyen olmanın ötesinde bizler için birer müzikal mirastır.

Hazır Stephan Micus`u burada yakalamışken bir de Lale Plak`a uğrayıp bir albümüne imzasını attırdınız mı, işte o zaman benzersiz bir hatıraya sahip oldunuz demektir.

Cazkolik.com / 24 Mart 2012, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.