Balkanlar`dan Arjantin`e, cazdan alaturkaya yeni bir ses, yeni bir renk: Kıvılcım

Balkanlar`dan Arjantin`e, cazdan alaturkaya yeni bir ses, yeni bir renk: Kıvılcım

Hollanda doğumlu Kıvılcım kendi yaşam penceresinden dünyaya baktığında karşısında mutlaka dünya müziğini görüyor olmalı. Yakın aile çevresinde her şey Türk kimliğiyle ilgiliyken, arkadaş çevresinde halka daha genişleyip yaşadığı şehir ve coğrafyaya baktığında ise dünyanın her rengini sokaklarında barındıran küçük bir prototipe dönüştüğünü görüyordur. Kıvılcım, lansmanını Ocak ayında Ghetto sahnesinde yaptığı Ehl-i Keyf adındaki ilk albümüyle kendi hayatının renklerinden oluşan panoramayı bizlerle içtenlikle paylaşıyor. Elektronik, alaturka, caz ve tango gibi türlerin iç içe geçtiği bir dokuya sahip olan Ehl-i Keyf albümü; Anadolu`nun bilinen en eski sazı Kopuz`dan, batı müziğinin en sofistike enstrümanı arpa kadar uzanan bir yolculuk. Karma kültürlerin müzikteki arayışını yansıtan albüm İbrahim Maalouf, Mısırlı Ahmet, Natalia Mann, Jean Pierre Smadj, Cem Yıldız gibi dünyaca tanınan sanatçıların ve birbirinden değerli müzisyenlerin katılımıyla gerçekleşti. Ehl-i Keyf; ağırlıkla hissedilen akustik yapının üstüne elektronik beat ve synthesizer`lar eklenerek orijinal bir fusion müziği sunuyor.

 

 

Peki kimdir Kıvılcım?

 

 

Avrupa`nın yoğun göç aldığı seksenli yılların başlarında Hollanda`da dünyaya gelen Kıvılcım, eğitim sürecini iki ülke arası gidiş gelişlerle sürdürdü. Yolculuklarında, suretler ve köprüler arası söz elçiliği yaparak yazmayı; fonda babasının çaldığı saza eşlik ederek şarkı söylemeyi öğrendi. İstanbul  MSM Konservatuarı`nda eğitimini tamamladıktan sonra Tunus asıllı Fransız müzisyen Jean Pierre Smadj ile yolları kesişerek yakaladıkları uyum sayesinde albüm kayıtlarına hızla başladılar. Mısırlı Ahmet, Ibrahim Maalouf ve Cem Yıldız gibi usta müzisyenlerin eşlik ederek destek verdiği `Ehl-i Keyf` albümü yoğun bir çalışmanın sonunda tamamlandı.

 

“Bazen bir an’ın peşine düşüp milattan öncesine dönersin. Bazen bir satırın üstüne binip günlerce dünyayı gezersin. Bazen durursun öylece, durup dinlersin. Birkaç seyyah daha gelir; sırt sırta verir, çalar,söylersin. Dili çözülür köklerin, tohumların... Artık onlar anlatır,sen dinlersin.”  diyen Kıvılcım ilk albümünün ilk klibini TOPRAK isimli şarkısına çekmiş.

 

Cazkolik okurları Kıvılcım`ın 13 Nisanda Ghetto`da vereceği albüm lansman partisine davetli. Gecede yeni albümünü albümde birlikte çaldığı usta müzisyenlerle seslendirecek olan Kıvılcım kalbindeki müziği sahneden paylaşırken sizlerin de orada kendisine eşlik etmesini istiyor.

 

Cazkolik.com / 09 Nisan 2012, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.