Caz şarkıcılığının yolunu aydınlatan deniz feneri artık sadece kalbimizde ışıldayacak; Ayten Alpman`ı kaybettik.

Caz şarkıcılığının yolunu aydınlatan deniz feneri artık sadece kalbimizde ışıldayacak; Ayten Alpman`ı kaybettik.

Dün akşam saatlerinde kötü haber duyulduğu ilk anlarda önce sosyal alemin sıkça yaptığı kötü şakalardan, yanlış anlamalardan biri sandık. Hayır diyen, yanlış haber diyen epey insan oldu, doğrusu kötü de olsa bu şakaya çok razıydık ama maalesef haberin gerçek olduğu anlaşıldı. İlk önce Kerem Görsev`in mesajı geldi, kızı Ayşe Gencer`le konuşmuştu, devamında başka teyidler ardı ardına ulaştı ama hala gerçek olmaması umuduyla herkes birbirine sorup duruyordu. Maalesef Ayten Alpman`ı kaybetmiştik...

* * *

Bu ülkede yediden yetmişe yaşayan herkes birer Ayten Alpman hayranıdır. Sokaktan çevirip kime sorsanız size mutlaka Alpman`ın kendi sevdiği yanını anlatır. Elbette büyük çoğunluğun bildiği ise benzersiz sesi ve pop yorumculuğudur. Güncelliği hiç bir zaman kaybolmayacak, kimliğiyle bütünleşmiş şarkıları yanında bir de onu herkesin ve herşeyin üstünde ulusal bir kimliğe çeviren "Memleketim" şarkısı var elbette.

Oysa yazının tam da bu noktasında Cazkolik olarak istiyoruz ki, bir de bizim, yani biz cazseverlerin Ayten Alpman`ı var. Türkiye de caz söylemenin öncüsü, yetişen sayısız caz vokalistin yolunu adeta bir deniz feneri gibi aydınlatan, ne yapılması, nasıl yapılması gerektiğini gösteren, vefatıyla yolumuzu, yönümüzü kaybetmişiz gibi hissetmemize neden olan bir Ayten Alpman var. Dünyada da böyledir. Öncü olanlar geleceği ve geleneği şekillendirir. Caz için yola çıkan herkes kendine rehber olacak birilerini bulmak, varacağı hedefler belirlemek zorundadır, işte bu durumda karşılarına Ayten Alpman gibi öncü isimler çıkar oysa tam da bu noktada unutmamalı ki bu öncülerin kendileri yola çıktıklarında onlara ne yapacaklarını söyleyen kimse yoktu, bu ülke caz müziğini tanımıyordu bile. Nasıl ve ne söyleyeceklerini, sahne tavrını, standartları, parçaları her şeyi önlerinde izleyecekleri bir ışık olmadan keşfetmek zorunda kaldılar. Bir yandan kendileri öğrenirken bir yandan dinleyici nesilleri yetiştirdiler. İşte bu yüzden Ayten Alpman dünya döndükçe Türk vokalistinin, müzisyeninin, cazseverin yolunu aydınlatan ilk isimlerden olacaktır. Bu yüzden ona karşı saygımız, sevgimiz hiç eksilmeyecek...

* * *
Biz cazseverler iyi biliyoruz ki Ayten Alpman`ın gönlü, kalbi her zaman cazdan yanaydı. Radyo Cazkolik`te Leyla Diana Gücük`ün "Jazz, Müzik ve Kadın" programında geçen ay yayınlanan ve muhtemelen sevgili Alpman`ın son programlarından biri olan misafirliğinde, altmışlardaki İsveç yıllarını, orada tanıdığı dünyaca ünlü isimleri anlatırken sesindeki heyecan hala taze, hala ilk günkü gibiydi. Programda söylediği gibi, bıraksalar aslında sadece caz söyleyen biri olarak kalmak isterdi. Bizim için öyle de kaldı. Caz ya da pop söylediği her şeyi çok sevdik ve hep seveceğiz... Bu ülkenin caz müziği tutkunları olarak sevgili Ayten Alpman, sana her zaman minnettar olacağız.


Haberde kullanılan fotoğraf geçtiğimiz yıl Ayten Alpman`ın İzmir konseri öncesinde kendisiyle Cazkolik`te yayınlanan röportajı yapan Ceren Erdur ve Yasemin Seymenoğlu tarafından çekilmiştir.

Cazkolik.com / 21 Nisan 2012, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Ümit Coşun
    21 Mayıs 2012 Cumartesi 06:41

    Ayten Hanım, ışıklar içinde uyusun. Leyla Hanım"ın programını da yayınlandığı hafta dinlemiş ve Ayten Alpman"ın hiç bilmediğim hikayesinden, caz için yaptıklarından çok etkilenmiştim.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Yıldız Kurucu
    21 Mayıs 2012 Cumartesi 12:20

    Camianızın başı sağ olsun. Üstüne yıldızlar yağsın :(

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.