Samatya`da ziller bir kez daha caz için müzik ve Avedish usta için çalacak...

Samatya`da ziller bir kez daha caz için müzik ve Avedish usta için çalacak...

İlki geçen yıl düzenlenen Samatya `Zil ve Caz` etkinlikleri ile ilgili yaptığımız haber hem büyük ilgi görmüş hem de merakla takip edilmişti. Bu sebeple İstanbul`un dünyaya armağan ettiği Zilciyan markasını, markanın sahibi ailenin ve markayı kuran isim Avedish Zilciyan`ı biraz olsun yakından tanımıştık. Samatya`da bu temalı etkinliği düzenleyenleri buradan yeniden tebrik ediyoruz.

Avedish Zilciyan`ın 17. yüzyılda ürettiği zillerin çıkardığı sesler öyle beğenildi ki, padişahın dahi kulağına giden haklı ün sonunda Osmanlı yeniçerilerinin üç yüz yıl boyunca kullandığı müzikal enstrümanlarda kullanılan malzemelere dönüştü. Bu sebeple aileye ismi veren de devrin padişahı oldu, aileye o zamanda itibaren Zilciyan denilmeye başlandı. 1929 yılında Amerika`ya yerleşen ailenin yeni nesilleri şu anda dünyanın en çok tercih edilen zillerini yapmakla ünlü. Burada yetiştirdiği kimi ustalar hala farklı markalarla sanatı devam ettiriyor.

Bundan kaç yüz yıl önce sadece bir kişinin zil üzerinde çıkardığı sesin bugün dünyanın dört bir tarafından beğeniyle çınlaması ve İstanbul`un kültürel miraslarında biri haline dönüşmesi size de ilginç gelmiyor mu. Samatya`da geçen seneden başlayarak bu mirasa sahip çıkılması da örnek bir davranış. Geçen yıl basında hayli ilgi gören etkinliklerin bu yaz yenisi 6-7 ve 8 Haziran günleri gerçekleşecek.

Geçen yıl Arto Tunçboyacıyan, Kerem Görsev ve Leman Sam`ın katıldığı etkinliklerde bu kez sahneyi Mercan Dede, Erkan Oğur ve Telvin ile Şevval Sam alacak.

Tam bu noktada Cazkolik olarak bir not eklemeden geçemeyiz; Bu yıl sahne alacak isimlerin hepsi çok saygın ve sevilen, müzikleriyle güçlü isimler, hiç bir sözümüz yok ama madem bu işin adını `Zil ve Caz` koyduk o zaman hiç değilse en az bir etkinliği bildiğimiz klasik caz formatında müzik yapan bir gruba ya da sanatçıya ayırmak çok daha doğru olurdu. Bu notu da kulak verirse eğer yetkililer gelecek sene için şimdiden samimiyetle hatırlatmış olalım.

Program şöyle;

06 Haziran 2012, Çarşamba: Mercan Dede - İstanbul Quartet
07 Haziran 2012, Perşembe: Erkan oğur - Telvin
08 Haziran 2012, Cuma: Şevval Sam

TURAD yani Turizm Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen etkinliklere Fatih Belediyesi ev sahipliği yapıyor.

Üç gün boyunca akşam saat 21:30`da başlayacak olan konserleri müzikseverler ücretsiz olarak izleyecek. Konserler Samatya Meydanı`nda gerçekleşiyor. Konserleri izlemenin şöyle güzel de bir yanı var, meydandaki lokantalar konserler zamanı özel servisler hazırlıyor. Meydanda hazırlanan az sayıdaki masaya keyfinizce kurulup festival için hazırlanan özel menülerde (5 soğuk meze, 2 ara sıcak, mevsim salata, kebap veya mevsim balığı, meyve veya tatlı ve 20 cl Yeni Rakı’dan oluşan menüler 65 TL) bir yandan yemeğinizi yiyip, bir yandan içkinizi yudumlarken konseri de izleyebiliyorsunuz. Yemek rezervasyonunuzu http://elit.yemeksepeti.com/`dan da yapmanız mümkün.

Haziran akşamları ayrı bir renge, tada ve duyguya bürünen Samatya Meydanı`nda iyi müzik dinleyerek Avedish ustayı bir kez daha rahmetle anmak iyi olacak.

Cazkolik.com / 02 Haziran 2012, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.