İKSV, kurucuları arasında yer alan Aydın Gün adına düzenlenen bursla genç sanatçılar yetiştireceğini duyurdu.

İKSV, kurucuları arasında yer alan Aydın Gün adına düzenlenen bursla genç sanatçılar yetiştireceğini duyurdu.

Genç yaşlarda olanlar Aydın Gün ismini bilmiyor olabilir ama bugün gerek İstanbul`un kültür sanat hayatının zenginliğinden, gerek İKSV`nin başta İstanbul olmak üzere bütün ülkenin kültür ve sanatına katkılarından söz ediyorsak kırk yıla aşan çabanın arkasında Eczacıbaşı ailesinin sahiplenici özelliği yanında vakfın kurucuları arasında yer alan ve özellikle müzik festivalinin bugünlere gelmesinde çok büyük emekleri olan bir büyük müzik insanının adı vakıf tarafından genç sanatçıların yetiştirileceği bir bursa veriliyor.

Bu anlamda İKSV ilk kez bir burs projesine de imza atmış oluyor. Türkiye’de operanın gelişmesine büyük katkılarda bulunan Aydın Gün adına, 2013 yılından itibaren her yıl klasik müzik ve / veya opera alanında 30 yaşın altında bir genç yeteneğe “Aydın Gün Bursu” verecek.

İKSV, Aydın Gün’ün vakfa yaptığı katkılara teşekkür etmek ve anısını yaşatmak için başlattığı “Aydın Gün Bursu” ile geleceğin sanatçılarının yetişmesine ve genç yeteneklerin kendilerini geliştirmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Nejat Eczacıbaşı konuşmalarında Aydın Gün ile ilgili görüşlerini, “Aydın Gün, müzik alanındaki bilgisi ve gerçek değerlerden hiçbir gerekçeyle vazgeçmemesiyle, Türkiye’mizin, kültür dünyasında saygın bir yer edinmesine yardımcı olmuştur” şeklinde ifade ediyordu.

“Aydın Gün Bursu”, İKSV tarafından 2013 yılından itibaren her yıl klasik müzik ve / veya opera alanında 30 yaşın altında bir genç yeteneğin çalışmalarına katkıda bulunmak üzere verilecek. Cihat Aşkın, Ahmet Erenli, Rengim Gökmen, Yeşim Gürer Oymak ve Yekta Kara’dan oluşan jüri üyeleri tarafından belirlenecek genç sanatçıya, 15 bin TL tutarında bir defalık burs desteği yapılacak.

1917 yılında Adana’da doğan Aydın Gün, Türkiye’de operanın gelişmesine büyük katkılarda bulundu, İstanbul ve Ankara Operaları’nın kurucuları arasında yer aldı. Devlet Operası Genel Müdürlüğü ve Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin sanat yönetmenliği gibi görevlerde bulunan Gün, Avrupa Konseyi Kültür Ödülü’nün yanı sıra 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla onurlandırıldı. 1973 yılında İKSV’nin kurucuları arasında yer alan Gün, 1974-1993 yılları arasında İKSV’nin genel müdürlüğünü üstlenerek vakfın yaptığı bir çok etkinliğin öncüsü oldu. Yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı. İstanbul Bienali’nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri’ni başlatan Gün, Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması`nın da kurucuları arasında yer aldı. 1990`ların sonunda ailesiyle birlikte Berlin`e yerleşerek sanat alanındaki çalışmalarına orada devam eden ve ünlü ressam Mehmet Gün`ün de babası olan Aydın Gün, 90 yaşında yaşamını yitirdi.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için: iksv.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Cazkolik.com / 28 Haziran 2012, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.