Davulun usta ismi Omar Hakim The Trio of Oz ile Ramazanda Caz`da

Davulun usta ismi Omar Hakim The Trio of Oz ile Ramazanda Caz`da

Omar Hakim yeni projesi The Trio Of Oz ile 2010 yılından bu yana yollarda... Yeni projesini heyecan verici bir deneyim olarak tanımlayan Hakim`in The Trio Of Oz projesinin temelinde aslında iki kişi var, piyanist (ve bazen vokalde) Rachel Z ile davulda kendisi ve ikiliye katılan basçı Maeve Royce ile canlı performanslarda arada değiştikleri Solomon Dorsey. Yeni üçlü fikri ortaya çıktığı zaman hemen bir albüm yapmaya girişen Hakim ve Rachel Z 2010 içinde kendi adlarını yani The Trio Of Oz adını verdikleri albümlerini yayınladılar, yayınlar yayınlamaz da aynı yıl içinde ve devamında nerdeyse tüm Avrupayı turladılar. Turneleri aslında hala devam ediyor, nihayet bu yaz Ramazanda Caz kapsamında 25 Temmuz 2013 akşamı İstanbullu cazseverlerle bir araya gelecekler.

 

The Trio Of Oz albümünün Türkiye de bizim bildiğimiz, duyduğumuz kadarıyla fazla bir etkisi olmadı henüz ama eminiz konserden sonra daha fazla merak edilecektir. Albüm yayınlandığı zaman hakkında eleştiri kaleme alan eleştirmen Jeff Winbush yazısına temel bir aksın üzerinde durduğu sorusuyla başlıyor. Yazarın sorduğu soru modern caz sanatçılarının cazı Duke Ellington, Miles Davis ve Louis Armstrong geleneğine saygı duyarak onu genç nesillerle nasıl buluşturacakları oluyor ve The Trio Of Oz`un çalışmasını bu eksende değerlendiriyor. Omar Hakim ve piyanist Rachel Z (Nicolazzo)`nun The Trio Of Oz isimli eklektik ve huzursuz müziğinin bu anlamda yapılmış önemli bir çalışma olduğunun altını çiziyor, çiziyor ama bir yandan da Hakim ve Z ikilisinin geçmişlerinde çalıştıkları Depeche Mode, Alice in Chains, Stone Temple Pilots ile Weather Report, Wayne Shorter, Steps Ahead gibi grupların müzikleriyle kurdukları ilişkinin yeni caz projesi için önemini vurguluyor. İşin caz ve caz dışı çalışmalarla, geçmişte olan ile günümüzde olan arasındaki ilişkiyi bu anlamda eklektik olarak açıklamak belki daha mümkün.

 

Omar Hakim kendi kuşağının bir çok iyi ismi gibi temelinde bir caz sanatçısı olarak bilinse de Dire Straits`ten Sting`e, Peter Gabriel`e uzanan pop rock ve tabii caz üçgeninde yoğun ve uzun bir 30 yıl geçirdi. Miles Davis`in yakın arkadaşı caz tromboncusu babası Hasan Hakim`in oğlu olarak tüm bu caz dışı deneyimlerin sonunda yolunun yine cazla kesişmesi, hatta yoluna artık cazla devam etmesi kaçınılmazdı, nitekim yeni projesiyle bu yolun daha öncesinden beri başladığını görebiliyoruz.

 

Gördüğümüz bir başka şey de Jeff Winbush`un da değindiği `jazz rock` vurgusu. Hatta Winbush, Hakim`in eski patronu Sting`in özellikle `moody ballad` benzeri duygusunun albümdeki Angry Chair, I Will Posses Your Heart gibi çalışmaları üzerinde etkili olduğunun altını çiziyor.

 

Ramazanda Caz bu sene ilk iki konserle hızlı başladı. Ahmad Jamal`in ardından ikinci konser Omar Hakim ve The Trio of Oz kuşkusuz festival sonrası dönemin hatta Ağustos sonuna kadar en önemli ve ilgi görecek konserlerinden biri olacak. Hakim Türkiye de sadece cazseverlerin değil rock ve farklı türe meraklı dinleyicilerin de yakından tanıdığı bir isim. Onun bu yeni projesinin ritmik ve canlı duygusunu heyecanla bağırlarına basacaklardır eminiz.

 

Cazkolik.com / 23 Temmuz 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.