New York Gypsy All Stars, balkanların çingene ruhunu funky & jazzy formlarla buluşturduğu Romantech`i yayınladı.

New York Gypsy All Stars, balkanların çingene ruhunu funky & jazzy formlarla buluşturduğu Romantech`i yayınladı.

Dinlediğiniz müzik Romantech, Smiles ve Crosswinds isimli parçaların kısa kliplerinden oluşmaktadır.


Farklı milletlerin yaşadığı dünyanın en karmaşık coğrafyaları aynı zamanda müzikal olarak yerkürenin en bereketli toprakları. Yaşananlar kuşaklar boyu çok fazla duygu biriktirdiği ve farklı etnik özelliklerin bir arada yaşamayı başarması (ya da başaramaması) oldukça yüksek müzikal enerjinin açığa çıkmasına neden oluyor. Balkanlardan söz ettiğimizi hemen tahmin etmişsinizdir.

Sözünü ettiğimiz enerjinin açığa çıktığı son albüm Makedon İsmail Lumanovski (Klarnet), Yunanlı Panagiotis Andreou (Bas), iki Türk müzisyen Tamer Pınarbaşı (Kanun) ve Engin Kaan Günaydın (Davul) ile bir Amerikalı müzisyen Jason Lindner (Keyboards)`ın oluşturduğu New York Gypsy All Stars albümü Romantech oldu.

New York Gypsy All Stars`ın her bir üyesi kendi ülkelerinin çağdaş müzik ortamlarında yetişen ama Amerika`da dünyanın en iyi müzik okullarında eğitim gören müzisyenlerden oluşuyor. Yani, anlayacağımız eski dünyanın çocukları kendi müzikleriyle yeni dünyanın kalbinde bir araya geliyor... Yayınlanması uzun zamandır beklenen albüm tümüyle orijinal bestelerle dolu. Türk ve Balkan motiflerin salsa ritmlerinden tutun da Hint dansları vurgularına, oradan modern elektronik alt yapılara uzanan sert ritmik geçişler Çingene adaşların taşkın ruhuyla buluşarak dört bir yanı sarıyor.

Klasik müzik eğitimli ama geleneksel değerlere bağlı Makedon klarnet virtüözü İsmail Lumanovski albümlerini şöyle açıklıyor; "Melodik olarak bütün Balkanları, ritm ve armoni olarak ise bütün dünyayı kapsıyoruz. Orijinal bestelerimizde kullandığımız müzikal elementlerin bir çoğu geleneksel Balkan romanların tarzında ancak bu tarz "NY9" gibi 9/8`lik ritmler ya da diğer süslemeleri kullanış şeklimizde görüldüğü üzere her zaman gözönünde değil."

Lumanovski aynı zamanda Roman terimini nasıl gördüklerini de açıklıyor. `Şu anda olduğu anlamın çok daha geniş ve ötesini kapsayan, Hindistan`dan Balkanlara oradan Batı Avrupa`ya uzanan büyük bir coğrafyanın tümü kastediyoruz` diyor. Bütün bu müzikal genişlik romanların karşılaştığı her milletten aldığı müzikal fikirlerin de karması aynı zamanda.

Ve tahmin ettiğiniz gibi müzikal duyargası bütün dünyaya açık müzisyenler hoşlarına giden temaları birleştirip olduğundan daha iyi bir müzik yaratmaya çalışıyor. İşte bu albümde işbu müzikal yelpazenin en canlı kanıtı olarak bütün müzik marketlerde satışa sunulmuş vaziyette ve sizlerin de hemen arşivinize katıp bu duyguya ortak olmasını bekliyor.

Cazkolik.com / 02 Ağustos 2012, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.