Ghettogether Party`lerinde boşa akıp giden funk`a izin yok: Şallıel Bros. What Da Funk Project`te bu kez Omar`ı ağırlıyor.

Ghettogether Party`lerinde boşa akıp giden funk`a izin yok: Şallıel Bros. What Da Funk Project`te bu kez Omar`ı ağırlıyor.

Değerli katılımcımız, Şallıel Bros. What Da Funk Project feat. Omar konserini Cazkolik davetlisi olarak izlemek için lütfen İSMİNİZİ / SOYADINIZI ve (size mesaj göndermek için) TEL. NUMARANIZI posta@cazkolik.com adresine yazarak gönderin.


Bir müzik klübü olarak Ghetto sahnesinde pop`tan rock`a, cazdan alternatif türlere yer veren ama aynı zamanda müzikal kimliğini adını saydığımız türlerin içinde ince kırmızı çizgi gibi belirleyerek İstanbul`un uluslararası çapta güce sahip bir kaç mekanından biri oldu hep. Bizce, bir müzik klübü için en önemli ayrıntılardan biri bu... Kendi kimliği, ifadesi, tarzı, bakış açısı olmalı... Sahnesinde bir pop ikonuna yer verecekse bunun Ghetto sahnesinden yansıyan ortak soundla bir bağlantısı oldu hep, alternatif müzikler ya da caz gibi daha konservatif türler için de öyle oldu.

Yeni sezona güzel bir başlangıç yapan Ghetto yeni sloganını da buldu; Ghetto `groove`la sunar...

Dikkatinizi çekiyor mu bilmiyoruz ama son aylarda Anıl ve Batu Şallıel`in kurduğu Şallıel Bros. funk temelli müzikte hayli ilginç projeler üretiyor. Ghetto tarzı müzikle Şallıel Bros.`un What Da Funk projesi ortak kimliklerini çok iyi bulmuşlar belli ki...

Daha önce Kelli Sae ile ortak sahne alan grup ardından Gaye Biçer, Gülçin Ergül, Ceyda Köybaşıoğlu, Duygu Tipigil, Ebu Talip Yeniyol gibi solistlerle konserlere çıktı. Tüm bu isimlerin ardından giderek bir Şallıel Bros. markası yaratmaya soyunan ülkemizin az sayıda (belki de tek) büyük funk grubu What Da Funk Project 19 Ocak akşamı tüm bu isimler kadar, hatta daha da iddialı bir sesle aynı sahneyi paylaşmaya hazırlanıyor.

Şallıel Bros. What Da Funk Project feat. Omar

19 Ocak akşamı için bu kadar büyük çaplı bir organizasyon olunca çoktan beri merak ettiklerimizi de işin içine katarak sormak için Şallıel Kardeşler`den Anıl Şallıel`i arayarak durum tespiti yapalım istedik. Sağolsun sevgili Anıl`da yoğun provaları arasındaki moladan istifade ederek bizimle konuştu.

Gelin, kısa kısa başlıklar halinde hem Şallıel Bros.`a, hem What Da Funk`a ve hem de Omar`la yaşanacak geceye bakalım...

"What Da Funk" da ne?

Herkesin merak ettiği soru; Nedir bu What Da Funk? Aslında işin içindeki espriyi hemen farketmişsinizdir, cevabı zaten sorunun içinde... Anıl anlatırken aslında biz de `ne yapalım`, `nasıl bir isim bulalım`, `ne diyelim` diye aramızda konuşurken gelişen neşeli, eğlenceli cevapların ortak bir yanıtı diyor... Yani, onlar da aynı soruyu soruyor; Nedir arkadaş bu funk? Elcevap; İşte bizim yaptığımız şey...

Funk grupları brass temelli büyük orkestralardır...

Ta New Orleans`dan tutun, Balkan sounduna kadar tüm bu müziklerin temelinde yatan ortak şey kalabalık nefesli sazlar grubuna sahip olmasıdır. Zaten Anıl ve Batu Şallıel`de biri tenor, diğeri alto saksofon çalan iki nefesli ustası. Ama onların yanında çoğu zaman çift trompet, trombon ve bir de bas trombon oluyor kadroda. Bunlar nefesli grubu... Bir de ritm grubu var, keyboardlar, funk`ın olmazsa olmazlarından perküsyon, davul bas ve lead gitarı da katın, önüne bir de iki ya da üç kişilik vokali ekleyin... İşte o müzik ya tepenizdeki çatıyı yıkar ya da o coşkuyla siz çatıya çıkarsınız... İşin şakası tabii... Çatıya filan çıkmayın ama bütün gece yerinizde de duramayacağınız kesin...

Brecker Brothers`dan Big Bad Voodoo Daddy`e uzanan funk çizgisi...

Artık şimdi hayatta olmasa da Michael Brecker gelmiş geçmiş en iyi tenor saksofon ustalarından biriydi, abisi Randy Brecker`da trompet ve flugelhornda öyle. Allahtan Randy hayatta ve ikilinin seksenlerde yaptıkları müzikler funk`ın sadece gevşek akıp giden bir müzik olmadığını herkese göstermişti. Çivi gibi müzikleri vardı. Tavizsiz... O dönemin müziği en iyi Brecker kardeşlerin East River, Some Skunk Funk albümlerinde yatar. Big Bad Voodoo Daddy de öyle ama onların müzikleri çok daha yumuşak ve geçişkenli bir müziktir. Zaten Şallıel Bros.`da kendi müzikleri yanında Human Nature, Some Skunk Funk gibi çok bilinen yorumları mutlaka çalıyorlar.

...ve gecenin starı Omar...

Stevie Wonder, Erykah Badu gibi küresel soul pop starların övmekten yere göğe koyamadığı Omar şimdilerde kırklı yaşlarını süren, doksanlı yılların başından beri albüm yayınlayan, özellikle doksanlarda yayınladığı albümler yarattığı kırılmayı 2001 ve 2005 yıllarında yayınladığı Best By Far, Sing (If You Want I) gibi albümlerle kendine ait yeni bir zirve yaratan biri. Angie Stone, Erykah Badu gibi ikonlarla birlikte söylediği şarkıların ardından  soul vokalin yaşayan bu en güçlü seslerinden biri olan OmarŞallıel Bros. What Da Funk Project önünde dinlemek hiç kuşkusuz Ocak ayının en güçlü etkinliklerinden birinde yerinizi almak demek olacak.

Cazkolik.com / 14 Ocak 2012, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.