Klarnetin iki kuşağı buluşuyor: Giora Feidman ve Hüsnü Şenlendirici 8 Şubatta Cemal Reşit Rey`de.

Klarnetin iki kuşağı buluşuyor: Giora Feidman ve Hüsnü Şenlendirici 8 Şubatta Cemal Reşit Rey`de.

8 Şubat akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde birlikte konseri olan Giora Feidman ve Hüsnü Şenlendirici konserine bilet almak için lütfe bu satıra tıklayın.


Klarnete boyun eğdiren, çığlık attıran, inleten, sızlatan, ağlatan, güldüren ve New York’ta Klezmer Kralı olarak tanınan klarnetin dünyaca ünlü duayen ismi Giora Feidman yaklaşık 5 yıl aradan sonra Hüsnü Şenlendirici ile birlikte Cemal Reşit Rey sahnesinde buluşmaya hazırlanıyor.

Tango ve klezmer’i klarnetinin eşsiz potasında birleştiren Feidman için Amerikalı besteci Leonard Bernstein “Çok yaşa Giora, klarnetinle ve müzik ruhunla! O, kuşaklar arası, kültürel, sosyal pek çok mesafeyi aşan köprüler kurar ve bunu mükemmel sanatçılığıyla yapar” ifadesini kullanırken, Hintli orkestra şefi Zubin Mehta ise “Feidman emsalsizdir. O klarnetiyle öyle sesler çalar ki en duyarsız dinleyiciyi bile mesajına inandırır” demişti. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi ise Feidman için, “Dünyada böyle bir klarnet pianissimo’su yok. Giora Feidman’ın adı özel bir tür sanat demektir. Dünyada başka hiçbir şeyle karşılaştırılamaz” yorumunu yaptı.

Dördüncü kuşak Klezmer müzisyeni olan Feidman, tango, klasik müzik ve Yahudi atalarının müziğiyle büyüdü. Buenos Aires ve Montevideo sokaklarında, Avrupa baladları ve Arjantin folklorunun karışımı olarak gelişen tango, Feidman’ın parlak ustalığına eşsiz bir yön verdi.

Hüsnü şenlendirici bu toprakların ruhunu klarnetiyle dünya müziğine taşıyor...

Bergama`lı Hüsnü Şenlendirici de tıpkı Feidman gibi 3. kuşak klarnetçi ve müzikal geleneğe sahip bir ailenin çocuğudur. Dedeleri Hüsnü Şenlendirici (klarnet, trompet) ve Fahrettin Köfeci (klarnet) ve babası Ergün Şenlendirici (trompet) gibi müzikal bir geleneğe sahip bir ailenin üyesi olan Hüsnü de 5 yaşında klarnet çalmaya başlar. Özellikle 12 yaşına kadar Ege ve Anadolu’nun çeşitli kültürleriyle müzikal yolculuğa çıkar. 1988’de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü`ne girer, 4 yıl sonra okuldan ayrılır.

Vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz’in o yıllardaki “Magnetic Band” grubu ile çalmaya başlayan Hüsnü, grupla birlikte yüzlerce festivalde Türkiye’yi temsil eder. O sırada, dünyaca ünlü “Embryo” grubunun albüm kaydında çalar ve birlikte turneye çıkarlar. Aynı zamanda, babası Ergun Şenlendirici’nin 6 kişilik grubu Laço Tayfa ile yurtdışında birçok önemli festivallere de katılan Hüsnü, profesyonel müzik yaşamını böylece zenginleştirir. Başta Türk Müziğinin çeşitli dallarındaki sanatçılar olmak üzere, Türk Pop ve cazının önemli sanatçılarına sahne ve albüm kayıtlarında eşlik eder. Hüsnü Şenlendirici grubu Laço Tayfa’dan bağımsız olarak Hüsn-ü Klarnet ve Hüsnü Hicaz adlı 2 albüm çıkarmıştır.

Cazkolik.com / 02 Şubat 2013, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.