Avrupanın en iyi bariton saksofoncusu

Avrupanın en iyi bariton saksofoncusu

Bu haberin giriş tarihine göre yarın hem Avrupanın hem dünyanın sayılı kadın bariton saksafon sanatçılarından birini, hatta muhtemelen en iyisini ağırlayacağız; Celine Bonacina.

 

Fransız bariton saksafonist Bonacina`nın konserine geçmeden önce bariton saksafon ve kadın müzisyen ilişkisine değinmek gerek zira bırakın sadece Avrupayı tüm dünyada dahi sık rastlanan ikili değiller, hatta arasanız bulmanız gerçekten zor bir eşleşme. Nedeni ise gayet basit, bariton saksofon hem boyutları itibariyle tüm saksofon neslinin en büyük hem de sahnede taşıması, idare etmesi zor bir enstrüman. Üstelik (konsere gidenler görecektir) Bonacina ufak tefek bir kadın. Yani yanyana durduklarında ikisi nerdeyse aynı boyda ama bu eşleşme ile ilgili söylenebilecek eksiler sadece bu kadar. Oysa artılar hanesi çok daha kalabalık. Tüm o olumsuzluklar, ikili sahnede yerini alıp çalmaya başladığında kaybolup yerini hayranlık hissiyle dolu bir müziğe bırakıyor.

 

Celine Bonacina 5 Mart akşamı Akbank Sanat sahnesinde

 

Gelelim işin müzik ve konser kısmına zira orada söylenecek şey daha fazla. Bir ACT sanatçısı olan Bonacina 2010 da yayınladığı "Way Of Life" albümüyle tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu albümle ülkesinde Victoire Du Jazz ödülünü kazandığı gibi aynı yıl Avrupanın "Rising Stars" ödüllü beş isminden biri oldu. İşbu ödüller sanatçının müziğindeki dirilik, açık kalplilik, dışavuran açık bariz tutkuyla armonileri çok farklı etkilerin eleğinden geçirerek orijinal bir müziğe dönüştürdüğü için verildi başarılı `barisax`çıya.

 

 

Geçen iki yıl zamanı lehine işletmeyi başardı genç sanatçı. Hatta onu geçen Akbank Caz Festivali`nin özel konseri ACT 20. yıl konserinden hatırlayacaksınız. Ara ara sahneye çıkan o ufak tefek zarif kadındı. Bariton saksofon cazda kendine yeni kulvarlar ve başarılı yeni sanatçılar arayadursun Avrupa bu konuda şimdilik Amerika`ya göre Bonacina ile bir adım öne geçmiş görünüyor. Ve üstelik Bonacina hızla ve başarıyla geçen iki yılın ardından 25 Ocak günü bir de yeni albüm yayınladı: "Open Heart". İsmi gibi bir albüm hakikaten... Zaten yarın akşam bu albümü seslendirecek. Yeni albümündeki müzikler sanatçıya ait ama albümün prodüktörlüğünü ise hemen aşağıda Fatih Erkan`la röportajı olan Nguyen Le yapmış. Bonacina`ya albümünde doulbebasçı Kevin Reveyrand ve Madagaskarlı davulcu Ratsimbarafy eşlik etmiş ki zaten bu üçlü yarın sahnede olacak ama albümde çalan konuk müzisyenler de var. Kimi vokallerde Himiko Paganotti, vibrafonda Pascal Schumacher ve bir de özel bir konuk, perküsyonist Mino Cinelu. Gerçi bu son isimler konserde olmayacak ama albüm müzikleriyle arzı endam edecek. Biz, yeni albümü bir kere baştan aşağı dinledik ve diyoruz ki kesinlikle kaçırmayın.

 

 

Hem böyle bir enstrümanı her zaman canlı dinlemek kısmet olmaz ve kendine ait sahne az bulan bir alet hem de Avrupanın en iyi bariton sanatçısını yeni albümüyle izlemek ayrıca heyecan verici. Bariton saksofonun hacimli, salona hemen hakim olan gövdeli soundunu sanatçının Fransız empresyonizmini andıran etkileyici müzikleriyle aynı sahnede izlemek ve dinlemek son aylarda yaşadığınız en farklı müzikal tecrübelerden biri olacaktır emin olun.

 

Cazkolik.com / 04 Mart 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.