20. İstanbul Caz Festivali`nin afişinde Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk`un damgası var.

20. İstanbul Caz Festivali`nin afişinde Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk`un damgası var.

Bugün yayına girmemizle birlikte caz gündeminin ilk sırasına oturan İstanbul Caz Festivali`nin bu yılki afiş tasarımının özel bir hikayesi var.

Dün basın toplantısında ilk konuşmayı yapan İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner festivalin bu yılki afiş tasarımıyla ilgili önemli bir ayrıntıya değindi ve ardından yayınlanan barkovizyondaki videoyla da afişin tasarımcısı Bülent Erkmen afişin hikayesini anlattı.

20. yıl özel afişinin görselinde Nobelli yazarımız Orhan Pamuk`un, tasarımında ise grafik sanatının usta ismi Bülent Erkmen`in imzası var.

* * *

Festival yönetimi 20. yıl için özel bir çalışma yapmayı istemiş ve çok doğal olarak da böyle bir çalışma için başvurulacak ilk isimlerden tasarımcı Bülent Erkmen ile anlaşılmış. Bülent Erkmen`in festival ile bu ilk çalışması değil, daha önce de pek çok kez birlikte çalıştılar. Grafik sanatının bu önemli ustası 20. yılın özelliği nedeniyle farklı ve kamuoyunda yankısı olacak bir çalışma yapmayı istemiş ve yakın dostu, yine birlikte ortak pek çok çalışma yaptığı Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk`la konuşarak Pamuk`un resim sanatına olan yakınlığı ve yatkınlığını bildiğinden (ki Pamuk`un yazar olmadan çok önce, çocukken iyi resim yaptığı, hatta ressam olmayı istediği bilinen bir gerçektir) afişte kullanmak üzere bir resim yapmasını rica etmiş.

Erkmen`in önerisini resmetmeye başlayan Pamuk`un çizimlerinde İstanbul`u simgeleyen Karga ve Martı kuşları sembolik olarak öne çıkarken bu konuda bir çok eskiz hazırlayan Pamuk`un çalışmalarında Martı, İstanbul, Boğaz belirgin bir ifade olarak yer alınca tüm bu çalışmaları tasarım için elden geçiren Erkmen, Pamuk`un desenlerindeki vurguyu artırarak yaptığı özel tasarımla resimde afiş son haline kavuşmuş.

* * *

Dün akşam izlediğimiz videoda tüm hikayeyi bize ayrıntılı olarak anlatan Erkmen`in Orhan Pamuk`un elinden çıkan, Erkmen`in tasarımıyla son halini alan 20. İstanbul Caz Festival afişinin hikayesi böyle.

Cazkolik.com / 16 Nisan 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.