Flütist Eren Coşkuner ilk albümü The Long Way ile Türk caz tarihine geçecek bir kayda imza attı

Flütist Eren Coşkuner ilk albümü The Long Way ile Türk caz tarihine geçecek bir kayda imza attı

Caz müziğin en karakteristik seslerinden biri olan flüt caz tarihinde esas enstrümanı flüt olarak anılan müzisyen sayısının azlığıyla dikkat çeken bir enstrüman aynı zamanda. Durum, ülkemizde daha da az sayıda müzisyen anlamına geliyor tahmin edeceğiniz gibi. Son günlerde duyduğumuz en güzel haberlerden biri bu naif enstrümandan geldi. 32 yaşındaki flütist Eren Coşkuner ülkemizde az sayıda ana enstrüman olarak kullanılan flüt temelli caz albümlerinden birini kaydetti. Az sayıda derken gerçekten az sayıda olduğunun altını iyice çizelim, bir elin parmakları kadar dahi değil. Bu açıdan Eren Coşkuner`in albümü kendi tarzında ayrıcalıklı bir çalışma.

 

Flütü caz tarihi bakımından değerlendirirsek eğer esas estrümanı flüt olarak anılan müzisyen sayısı az dedik ama caz tarihinde flüt de çalan caz müzisyeni hiç de az değil. Eric Dolphy flütü eline çok sık alan müzisyenlerden biriydi. Yuseef Lateef`de öyle, Bud Shank, Joe Farrell, Joe Henderson, Lew Tabackin, Hermeto Pascoal, Shahib Shibab, Rahsaan Roland Kirk gibi isimler aklımıza ilk gelenler ama flütte esas kırılmayı yaratan elbette Herbie Mann oldu. Altmışlarda Türkiye`yi ziyaretinin ardından kaydettiği albümün etkileri halen önemlidir. Yanısıra Jeremy Steig, Hubert Laws, daha genç kuşaktan latin müzisyen Nestor Torres gibi esas işi flüt çalmak olan isimleri de anmadan geçmeyelim.

 

Albümüne The Long Way adını veren Eren Coşkuner Türk caz tarihine de geçecek kaydını Babajim Stüdyoları`nda yaptı. Albümde yer alan dokuz parçanın yedisi sanatçının bestesi. Diğer iki bestenin biri ortak bir çalışma, diğeri ise Ercüment Orkut`a ait. Eren Coşkuner`e kayıtlarda basta Eylem Pelit, davulda Ediz Hafızoğlu eşlik ederken Şenova Ülker`de flugelhornuyla kayıtlarda eşlik eden müzisyenler arasında yer aldı.

 

Flütü kendi caz sahnemize aktif biçimde kazandırmak amacında olan Coşkuner müzik hayatına İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Flüt Bölümün`de başladı ve Almanyanın Köln Müzik Akademisi`nde devam etti. Eğitimi süresince aldığı klasik eğitimin yanı sıra etnik müziklere duyduğu ilgi kendisini cazla ile tanıştırdı ve bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırarak bir çok improvizasyon, çalgı tekniği ve caz teorisi dersleri aldı.

 

Bir çok önemli grup ile festivallerde çalan Eren Coşkuner geçtiğimiz gün Gri Plak etiketiyle yayınlanan ilk albümüyle, etnik müziklerle de etkileşim kurarak flüt ile caz müziğinde alışılagelmiş seslerin dışında farklı bir misyon edinme arzusunu gerçekleştirmeye çalışıyor.

 

Cazkolik.com / 13 Mayıs 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.