Cazseverler için önemli haber: Daha önce yayınlanmamış iki önemli konser kaydı arka arkaya yayınlandı.

Cazseverler için önemli haber: Daha önce yayınlanmamış iki önemli konser kaydı arka arkaya yayınlandı.

Tony Bennet ve Dave Brubeck`in The White House Sessions, Live 1962 albümünü tek tıkla satın almak için lütfen bu satıra tıklayın.


Tony Bennett ve Dave Brubeck`in Amerikan tarihinin başarılı ama trajik sonlu başkanı John F. Kennedy`nin 1962 yılında Beyaz Saray Seminerleri kapsamında gerçekleştirdiği, tarihi öneme sahip American Jazz Concert adıyla anılan konserin kaydı Sony Music tarafından ilk kez yayınlandı. Caz tarihi bakımından arka planda kalmış olmasına rağmen bir o kadar önemli olan konser arka planda Washington Anıtı`nın olduğu Sylvan Tiyatrosu`nda gerçekleşmişti. Sahnede kendi orkestları ile bir araya gelen Bennett ve Brubeck`in konserde seslendirdiği That Old Black Magic harici şarkılar ilk kez bu albümde yayınlandı. (That Old Black Magic ise Brubeck`in 1971 Summit Sessions ve 2001 albümü Vocal Encounters`da yayınlanmıştı).

* * *

1962 yılı her iki sanatçının kariyerinde zirvelerde bulundukları önemli bir yıldı. Tony Bennett konserden tam 17 gün önce yayınladığı "I Left My Heart in san Francisco" şarkısıyla Billboard listelerini sallamaya başlamış, Dave Brubeck ise konserden üç yıl önce yayınladığı Time Out albümüyle caz tarihinin 1 milyon satış barajını aşan ilk albümünü yayınlamıştı. O yıllarda yayınlanan Downbeat ve Billboard dergileri Brubeck`in grubunu `en güçlü caz topluluğu` olarak tanımlamıştı.

İki büyük sanatçı bu tarihten tam 47 yıl sonra ilk kez 2009`da Newport Caz Festivali`nde buluşmuş, bu buluşmanın ardından bildiğiniz gibi Dave Brubeck geçtiğimiz yıl 92 yaşında hayatını kaybetmişti.

Cazseverler ve koleksiyonerler için güzel bir haber daha, albüm Sony Music tarafından hızla Türkiye de satışa sunuldu.


Bill Evans`ın 1978 tarihli France, Nice konseri çift CD olarak ilk kez yayınlandı.

Haberin ikinci müjdesi dünya çapında sayısız fanatik hayrana sahip Bill Evans`ın alışılmadık üçlüsü davulcu Philly Joe Jones ve basçı Marc Johnson ile konsere konuk olan altoist Lee Konitz, tromboncu Curtis Fuller ve tenor saksofonda Stan Getz gibi dehşet isimlerle ölümünden iki yıl önce verdiği 1978 Nice konserin yayınlanması oldu. Albümün ekstra değere sahip bir haberi daha var, o da ikinci CD`nin dördüncü parçasının ünlü eleştirmen Leonard Feather ile Bill Evans`ın yaptığı söyleşi olması. İki yıl sonra Bill Evans`ın öldüğünü düşünürsek bu söyleyinin değeri daha iyi anlaşılabilir.

Konser, 7 Temmuz 1978 tarihinde Fransa`nın Nice kentindeki Grande Parade Du Jazz`da gerçekleşmişti. Albümde bonus olarak yer alan parça ise grubun 12 gün sonra İtalya`nın Umbria Jazz Festival`in de verdikleri konserden alınan kayıt.

Yukarda alışılmadık üçlüsü dedik, biliyorsunuz, Bill Evans`ın ölümünden önceki son üçlüsü davulcu Joe LaBarbera ve basçı Marc Johnson olmuştu. Oysa bu albümde Philly Joe Jones ve ilk başta yer alan basçı Michael Moore`un ayrılmasıyla yerine alınan 25 yaşındaki genç Marc Johnson olmuştu.

Caz tarihinden kopup gelen ve ilk kez yayınlanan kayıtlar başta koleksiyonerler olmak üzere tüm cazseverlerin hemen arşivlerine katması gereken çalışmalar.

Cazkolik.com / 13 Haziran 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.