Herbie Hancock yeni misyonunu ilan etti: Cazın sound teknolojisiyle gelişmesine öncülük etmek.

Herbie Hancock yeni misyonunu ilan etti: Cazın sound teknolojisiyle gelişmesine öncülük etmek.

Peki bu nasıl olacak? Nasıl olacak değil! Oldu bile. Habere konu olayı anlatmadan önce gelin Herbie Hancock`ın az bildiğimiz bir yönüne bakalım. Haber sayesinde öğreniyoruz ki Herbie Hancock`ın (nerdeyse) caz kadar büyük bir tutkusu da teknoloji & mekanik cihazlar ve bunları işleyiş sistemleri imiş. Hatta, nasıl çalıştığını öğrenmek için çocukluğunda çok fazla saat bozmuş. Hem de öyle ufak saatler de değil, baya büyük, değerli duvar saatleri... Ama kendi ifadesine göre bu huyu onu zamanla iyi bir tamirci yapmış. Yetinmemiş bir de elektrik mühendisliği eğitimi almış. Daha ne olsun!

Buraya kadar Hancock`ın mekanik ve teknolojik gelişmelere, fikirlere ne kadar meraklı olduğunu öğrenmiş olduk. Gelelim esas olaya...

Herbie Hancock, 42. Stanford Caz Festival açılış konserini müzikle teknolojinin içiçe geçtiği bir klinik konsere dönüştürdü.

Konserin başında bir açıklama yapan efsane piyanist ses endüstrisini şaka yollu suçlayarak "Audio endüstrisi işini yapmıyor, uyuyor, yeni görevim konser salonlarını surround ses sistemleriyle donatmak" dedi. İlk örneğini de festivalin açılış konserinde veren Hancock bu özel konseri için geliştirilen yeni bir yazılım, yeni klavye konfigürasyonları ve 800 kişilik festival salonunu çevreleyen 45 hi-end speaker kullandı. Sadece bunlar da değil, ayrıca sahne bir Apple showroom gibi görünüyordu. Bilgisayarlar yanında 5 iPad ile parçaların ritmlerini yapılandırdı, sahnede ayrıca vızıldayarak ağır bas sesler çıkaran bir cihaz ve helikopter pervanesi sesleriyle salon konser esnasında bir Cineplex gibi gürlüyordu.

Haberi Mercury News`da kaleme alan Richard Scheinin `tabii bu bir çeşit öncü deneme` diyor ve ekliyor; `Bu nedenle çalınan her parça tümüyle başarılı olmuş dememiz zor olur.` Bu durumu Hancock`ın kendisi de kabul ediyormuş. Zaten daha üzerinde çalışmayı bitirdiğim bir sistem değil diyor usta piyanist. Ama yaptığı şeyin bir çeşit öncü olmasından dolayı kendini mutlu hissediyor.

Hancock`ın 90 dakikayı aşan gösterisinde büyük piyanist en çok sevilen parçaları Cantaloupe Island`dan, Rockit`e kadar pek çok parçayı özel olarak seslendirmiş.

Cazkolik.com / 24 Haziran 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.