Uraz Kıvaner: Miles Davis Quintet gibi bir formatla müziğimin nasıl olacağını görmek istedim...

Uraz Kıvaner: Miles Davis Quintet gibi bir formatla müziğimin nasıl olacağını görmek istedim...

Bu akşam başlayacak İstanbul Caz Festivali bu yıl 20. yaşını kutluyor. İnanılmaz konserler ve anılarla dolu bir yirmi yıl. Daha öncesi de var ama festival olarak kurumsallaşmasının 20. yılı... Festivalin son yıllarda sessiz ve derinden ilerleyen (bizce) en önemli iç bölümlerinden biri European Jazz Club konserleri. Müzikseverler büyük konserleri ilk anda seçmeye eğilimli olabilir ama müziğin derinlemesine boyut kazandığı konserlerin önemli kısmı European Jazz Club konserlerinde gerçekleşiyor. Bu konserlerin iki önemli özelliği var; Yerli caz sanatçılarına festival içinde geniş müzikal bir kapı açıyor olması ve çoğu Avrupalı usta müzisyenle sahnede işbirliklerinin caz dilinde yeni anlamlar kazanıyor olması.

Festivalin 20. yılında European Jazz Club konserleri cazı kutsayacak...

Club`un ilk konserini, ilk albümü Pieces`i geçen sene yayınlayan Uraz Kıvaner Quintet olarak verecek. Sevgili Uraz ile Pazar günü telefonla konseri hakkında kısa ve güzel bir sohbet yaptık, konserin içeriğine ve müzisyen dostlarına, müziğine dair her şeyi kısa süre içerisinde konuşmaya çalıştık. Tüm notları aşağıda aktarıyoruz...

Miles Davis Quintet tarzı bir formatla müziğimin nasıl olacağını görmek istedim...

Başlık ilgi çekici, bizzat sevgili Kıvaner`in verdiği bir başlık aslında. Konserin konuk sanatçısına geçmeden önce başlıktaki mesajı açıklığa kavuşturmakta fayda var. Albümü Pieces`i biliyoruz ve çok başarılı bir ilk albüm olarak alkışlıyoruz ama bu konser başka, sahnede neler dinleyeceğiz, nasıl bir müzikal konsept olacak diye meraklanırken Uraz`ın kalbindeki açıklama cümle olarak böyle döküldü. Okurlarımız iyi biliyordur, caz tarihinin en önemli gruplarından biridir Miles Davis Quintet ve iki farklı beşlisi vardır. Her ikisi de tarihe geçmiş gruplar. İlki, altmışların başında, ikincisi ise daha sonra hayata geçirdiği gruplar. Bir çok eleştirmen aslında quintet formatının zirvesi olarak tanımlar (özellikle ilk beşliyi). Uraz Kıvaner`in de 4 Temmuz Perşembe akşamı Salon sahnesinde kendi müziği için seslendireceği format böyle olacak.

Konserin konuk sanatçısı İtalyanların oldukça tecrübeli, usta trompetçisi Marco Tamburini.

Bu yıl 54 yaşına basan usta müzisyen Marco Tamburini Avrupa Caz Festivallerinin gedikli isimlerinden. Nerdeyse Avrupaya gelip de çalmadığı Amerikalı müzisyen yok. Tam bir festival ve konser canavarı. Seksenlerin başında çıktığı yolda kariyerinin her bir taşını özenle döşeyen isimlerden. Caz dünyası, çizgisini böyle bozmadan uzun yıllar sürdüren tecrübeli isimlere çok saygı duyar. Tamburini de Avrupa caz sahnesi için böyle bir isim. Sanatçının şimdiye kadar kaydettiği yaklaşık on albümü var ve içlerinden büyük caz efsanesi Slide Hampton ile kaydettiği albüm de dahil. Hem klasik müzikle cazın kesişim yerinde yaptığı müzikler hem de farklı isimlerle trompet düetleri sanatçının diskografisinde özel yer tutan çalışmalar.

Uraz Kıvaner, Marco Tamburini ile yollarının nasıl kesiştiğini ise şöyle anlattı: "Festival yönetimi bana hangi sanatçıyla çalmak istersin diye sorunca aklımda bir anda beliren çok seçenekli listeyi tek tek taramaya başladım. Amacım, bir süre yaşadığım Polonya dışında (ki oradaki isimlerin hepsini iyi tanıyordum ama farklı bir isim olmasını istedim) arkadaşlarım Fransız müzisyenleri önerdiler, daha sonra İtalyan müzisyenleri düşündük ve iyi tanıdığım Marco Tamburini ile birlikte çalma isteği böyle bir süreçte belirdi ve birlikte harika bir iş çıkaracağımıza inanıyorum."

Uraz Kıvaner`e yerli caz sahnemizin geleceğini emanet alan harika isimler eşlik edecek...

Uraz Kıvaner feat. Marco Tamburini konserinin öne çıkan bir diğer yanı da birlikte sahne alacağı Türk müzisyenler. Kendi caz sahnemizin bugününü ve geleceğini şimdiden emin eller olarak teslim ettiğimiz, günümüzün en yetenekli isimleri arasında geçen bizzat piyanoda Uraz Kıvaner, tenor saksofonda Engin Recepoğulları, basta Ozan Musluoğlu (ki onun da European Jazz Club`da ayrı bir konseri olacak), davulda ise Ferit Odman(geçtiğimiz hafta dünya evine giren sevgili Odman`ı buradan tekrar tebrik edelim) izlerken sahnede Miles Davis Quintet`in çaldığını bir yandan düşünmek ve böyle bir tecrübeyi yaşamak cazseverler için gerçekten önemli olacak.

Cazkolik.com / 02 Temmuz 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.