Yönetmen Batu Akyol "Türkiye`de Caz" belgeselinin ilk gösterimini festival kapsamında gerçekleştirecek.

Yönetmen Batu Akyol "Türkiye`de Caz" belgeselinin ilk gösterimini festival kapsamında gerçekleştirecek.

Türkiye`de caz müziği bakımından güzel şeyler oluyor dediğimizde bu cümleyi sadece müzik, müzisyenler, yayınlanan albümler, konserler, festivaller kapsamında düşünmemeli... Bize bunun böyle olduğunu en iyi ispatlayan yönetmen Batu Akyol`un uzun zamandır titizlikle hazırladığı "Türkiye`de Caz" isimli belgeselin ilk gösteriminin 20. İstanbul Caz Festivali kapsamında 14 Temmuz Pazar günü saat 21:30`da İstanbul Modern`de yapılacak olması.

Yönetmen Batu Akyol ancak çok iyi ve çılgın bir cazseverin yapacağı bir işin altından başarıyla kalkıyor. Daha henüz belgeseli izlemedik ama `başarıyla kalkıyor` nitelememizin nedeni bu belgeselle ilgili yakın ilgimizin olması, kısmen gelişimini izlememiz ve sevgili Batu ile yaptığımız bir özel görüşme de (ki bu söyleşimizi ayrı bir röportaj halinde yayınlayacağız) nelerin olup bittiğine dair özel bir kanaatimizin olmasıdır.

Sevgili Batu ile ofisinde buluştuğumuzda koskoca bir duvarın nasıl belgeselin hayat damarı gibi göründüğüne bakarak hayret etmiştik. Şimdiye kadar yapılan ve hala yapılmayı bekleyen pek çok ayrıntı, sayısız not ve detay duvardaki panoya işlenmiş bekliyordu. Ve nihayet belgeselin ilk gösterimini artık izleme imkanımız olacak. Batu Akyol`un belgeseliyle ilgili çok daha geniş planları var ama önemli olan Pazar akşamı ilk kez belgeseli izlemek olmalı.

Çektiği belgesel için "Türkiye’de Caz Belgeseli, caz müziğinin ve müzisyenlerinin Türkiye’deki durumunu, gelişim evrelerini ve etkileşimlerini Türkiye’nin tarihiyle paralel olarak incelediğim bir çalışma olarak özetlenebilir" diyen Akyol çalışmasını şu sözlerle anlatıyor; "İlhan Mimaroğlu’nun 50’lerin sonundaki Caz Sanatı ve Cüneyt Sermet’in 90’lardaki Cazın İçinden kitaplarının en arka sayfalarında gördüğüm birkaç sayfadan oluşan “Özet: Türkiye’de Caz” sanırım bu içerik üzerine çalışmam için ilk kıvılcımı yarattı. Sonrasında Focan ailesi ile yaptığımız sohbetlerde, bu araştırma ve incelemelerin uzun süredir yapılmak istenen fakat kimsenin el sürmediği bir proje olarak kaldığını fark ettim. Arşiv kıtlığı olan bir ülkede projeye “Türk Caz Tarihi” gibi iddialı bir ad vermek, en azından benim haddime değil diye düşünerek “Türkiye’de Caz” ismine karar verdiğim sözlü tarihe dayanan belgeseli 2011’de çekmeye başladık. Sözlü tarih çalışmalarının en büyük düşmanının, röportaj yaptığınız insanların kendilerini anlatırken derin tevazu ile yüksek ego arasındaki çalkantılı denizde kaybolabilmeleri diye düşünüyorum. Yaklaşık 50 kişi ile gerçekleştirdiğim röportajlardan derlenen Türkiye’nin caz hikâyesi, kronolojik bir tarih belgeseli öğelerini yer yer barındırsa da, röportajlarda anlatılanlar ve kişilerin yaklaşımları nedeniyle, bu çalışmayı ”caz müziğinin Türkiye’ye etkisi” olarak görmeye başladım. Bu etkiyi sosyolojik bir gelişim sürecine bağladığınızda, evreler geçiren yapısı kolaylıkla fark ediliyor. Sürecin içinde siyasi manevralar, taklitçilik, özgün atılımlar, teknik gelişim, sosyal algı, yön verici özgüven ve sanatçı ruh gibi farklı kodlar var. Bence bu belgeselin taşıdığı misyon, tarihte saklı kalmış bir ya da birçok gerçeği ortaya çıkarmak yerine, var olduğu bilinen gerçeklerin farklı sosyal katmanlarda nasıl algılandığına dair samimi bir “yorum”u dile getirmek. Onlarca insanın aklından, yüreğinden dökülen samimi bir “yorum”."

Çektiği belgeselin sinema formatında Türkiye`de çekilen ilk belgesel olma özelliğinin altını çizerek vurgulayan Akyol sözlerini daha iyi bir dilekle “Türkiye’de ilk” lafına bayılıyoruz, bunun farkındayım ama yine de bu çalışmanın “İLK” olması yerine “SON” olmayacağını ümit etmek beni daha çok motive ediyor. 14 Temmuz’daki ilk gösterimde buluşmak dileğiyle." diyerek önemli bir noktayı vurgulayarak tamamlıyor.

Bu durumda bize düşen de herkesi bu özel belgeseli izlemeye davet etmek.

Cazkolik.com / 08 Temuz 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.