Festivalde cazın çelik çekirdiği European Jazz Club`da konseri olan Evrim Demirel ile konuştuk.

Festivalde cazın çelik çekirdiği European Jazz Club`da konseri olan Evrim Demirel ile konuştuk.

Bu yaz festivalin European Jazz Club konserleri cazın çelik çekirdeğindeki performanslara sahne oluyor / olacak. Vakfın kendi sahnesi Salon`da gerçekleşen konserlerin başlangıcını geçen hafta Uraz Kıvaner Quintet ile yapmıştık. 10 Temmuz akşamı Club`ın ikinci konserini izleyeceğiz; Evrim Demirel Ensemble feat. David Kweksilber.

 

Konser öncesinde sevgili Evrim ile telefonda konuşarak kendisinden son bilgileri aldık. İzleyeceğimiz konserin ipuçlarını vermesi bakımından önemli notlar... Okurlarımız Evrim Demirel`in geçen yıl ikinci albümü Ada`yı yayınladığını biliyordur. Konser için ADA albümü kilit önemde, hem bu albümden (ve çok daha fazlası) besteler seslendirilecek hem de albümde birlikte çaldığı müzisyen dostlarıyla Salon sahnesinde olacak.

 

Bizce ADA albümü Türk caz sahnesi için oldukça önemli bir albüm. Eğer bu toprakların müziği cazla bir şekilde `hemhal` olacaksa Evrim Demirel`in bestelerine dikkatice kulak vermek gerekiyor. Şansımız o ki bu konserde böylesi bir kavşağın üzerinde çokça düşünmemizi sağlayak müzikler icra edilecek. Konserin konuk ismi David Kweksilber`e gelmeden önce ensemble`ın diğer müzisyenlerinden de kısaca söz etmeli. Yaylı tanbur ve vokalde yer alan Özer Özel, Evrim Demirel bestelerinin kilit ismi. Sesiyle, tanburuyla... Kontrbasta Volkan Topakoğlu ve davulda ise Erdem Göymen ensemble`ın diğer üyeleri.

 

Evrim Demirel Hollanda da eğtimini tamamlamış bir müzisyen. Zaten uzun süre bir orada, bir burada yaşadıktan sonra şimdilerde artık çoğunlukla vaktini memleketinde geçiriyor ve konserlere çıkıyor. Ama bir yanıyla da (ki bu daha ziyade besteci yanı) Avrupa müzik sahnesindeki varlığını kesintisiz sürdürüyor. Dediğimiz gibi özellikle besteci yanı bu konuda daha baskın bir özelliğe sahip.

 

Konserin bir de Hollandalı konuk saksafon sanatçısı var. David Kweksilber. Her iki sanatçının da dostlukları yeni değil. Birbirlerini Hollanda`dan tanıyorlar. Birlikte aynı albümde çalmamışlar henüz ama David Kweksilber bestesini Evrim Demirel`in yaptığı müzikleri daha önce seslendirmiş. Amsterdam Filarmoni Orkestrası`nca yapılan bu seslendirmede her iki sanatçı birbirinin müziğini yakından tanıma fırsatı bulmuş.

 

European Jazz Club konserlerinde genellikle yerli caz müzisyenleri daha önce tanımadığı, müziğini, ismini bildiği ama birlikte çalma fırsatı bulmadığı müzisyenlerle çalıyorlar (en azından çoğunlukla böyle oldu) ama Demirel ve Kweksilber örneğinde böyle değil. Sırf bu ayrıntının bile bizi 10 Temmuz akşamındaki konserde daha çok etkileyeceğine inanıyoruz.

 

Yazının başında cazın çelik çekirdeğindeki konserler demiştik. European Jazz Club konserleri muhtevası ve müzikal yoğunluğu bakımından gerçekten böyle işler sunmaya devam ediyor. Evrim Demirel`in müziği bizi Çarşamba akşamı bu konuda farklı bir içerikle tanıştırmak için en önemli fırsatlardan biri. Müzikseverlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir konser olacaktır.

 

Cazkolik.com / 09 Temmuz 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.