Klasik müziğin güçlü orkestralarından Merck ile Kerem Görsev Trio`dan cazla klasiği buluşturan bir konser

Klasik müziğin güçlü orkestralarından Merck ile Kerem Görsev Trio`dan cazla klasiği buluşturan bir konser

Şirket çalışanlarınca kurulan topluluktan, dünyanın en iyi orkestralarından birine; Philharmonie Merck, İstanbul Caz Festivali kapsamında Kerem Görsev Trio ile klasikle cazı buluşturan özel bir konser verecek

 

Kökleri çok uzun yıllara, yüzyıllara dayanan ve kurumsallaşmış Avrupalı büyük aile firmalarının sanata verdiği destek bazen tek başına büyük bir sanat gücüne dönüşüyor. Bize bu sözleri söyleten de aynen böyle firmalardan biri; Merck Philharmonie.

 

Kuruluşu 1600`lü yılların ortalarına dayanan Almanların dünyaca ünlü ilaç firmasının kökeni Merck ailesine dayanıyor. Almanya`nın Darmstadt şehrinde ailenin hayata geçirdiği ilaç ve kimya firması zamanla konusunda dünyanın en önemli firmalarından biri haline geldi ve hala da öyle. 400 yılı aşan bir firma geçmişi ve firmanın sanata verdiği destek sonunda 1960`lı yılların ortasında kendi adını verdiği bir orkestranın kuruluşuna verilen desteğe kadar geldi. İlk başta eli enstrüman tutan fikir firma çalışanlarınca bir orkestra oluşturulması fikriydi ve öyle de yapıldı. 1966 yılında hayata geçen grup ilk olarak Merc Instrumental Group adıyla oluşturuldu. İlerleyen zaman içinde tümüyle profesyonel müzisyenlerin çaldığı bir orkestraya dönüşen topluluk 2033 yılından bu yana Almanya da ve dünyada Deutsche Philharmonie Merck adıyla anılıyor. O yıl, yani 2003 yılında orkestranın başına geçen renkli ve kendine özgür bir isim olan şef Wolfgang Heinzel tarafında yönetilen orkestranın repertuvarında baroktan modern müziğe kadar çok geniş bir yelpaze var. Kadrosunda 80`den fazla müzisyeni barındıran orkestrayı sadece kendi şehri Darmstadt`da her yıl 20 bindan fazla müziksever dinliyor.

 

Orkestranın yönetmeni Heinzel`in caz müziğine olan özel ilgisi nedeniyle orkestra sık sık caz gruplarıyla ortak konserler veriyor, cazla klasik müzik arasındaki çizginin orkestral olarak iyice inceldiği anlardan oluşan çalışmalar yapıyor.

 

 

Deutsche Philharmine Merck Orhestra feat. Kerem Görsev Trio

 

 

İşte, böylesi çalışmalardan biri ise festival kapsamında Kerem Görsev Trio ile verecekleri konser olacak. Bu konuda kısa bir bilgi almak için sevgili Kerem`i aradığımızda tatildeydi ama orkestrayla yapacağı provalar için dönüş hazırlıklarına başlamıştı. Kerem`e nasıl bir konser olacağını ve orkestrayı sorduk. Merck orkestrasıyla daha önce birlikte çalmamış ama tabii çok iyi bildiği, yakından takip ettiği bir orkestra olduğunu, Avrupanın ve dünyanın sayılı klasik orkestralarından biri olduğunu söylüyor. Kerem Görsev daha önce St. Petersburg, Prag gibi klasik müziğin kalbi sayılan şehirlerde büyük orkestraları çok çaldığı için bu tarz orkestları yakından tanıyor. Kerem`in Mayısta yayınladığı To Bill Evans albümünden 3 parçanın seslendirileceği konserde Görsev`e ait başka besteler de çalınabilir. Bunu şimdiden bilmemiz mümkün değil ama konserin esasen Merck orkestrasının konseri olduğunu, Kerem Görsev Trio`nun konserin üç ya da dört parçalık bölümünde konuk orkestrayla birlikte çalacağını söylemiş olalım. Eminiz ki klasikle cazın konser boyunca en yoğun içiçe geçtiği anlar ise bu parçalar esnasında olacak.

 

20. İstanbul Caz Festivali`nin en yoğun ve etkileyici konserlerinden birini izlemek üzere hala almadıysanız mutlaka biletinizi hemen ayırtın.

 

Cazkolik.com / 14 Temmuz 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.