Babylon, 23. Akbank Caz Festivali`ni ne bizde ne başka yerde pek rastlamayacağımız bir isimle açıyor; Chrysta Bell.

Babylon, 23. Akbank Caz Festivali`ni ne bizde ne başka yerde pek rastlamayacağımız bir isimle açıyor; Chrysta Bell.

Değerli dostlar, bu gece için düzenlediğimiz davetiye etkinliğini kazanan okurumuz Sn. iLKAY ULUKOKLU olmuştur. Kendisini tebrik eder, güzel bir konser gecesi dileriz.


23. Akbank Caz Festivali başlıyor... Festivalin ana mekanlarından Babylon`daki performanslar da tıpkı geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da hayli ilginç konser ve gecelere sahne olacağa benziyor. Bunun ilk işaretini ilk geceden almak mümkün.

Türkiye de olmayan bir sanatçı türü...

21. yüzyılda müzik başka bir `şey`e dönüşmeye başladı. En azından, bu yazıda bahsi geçeceği anlamda öyle. Kastettiğimiz anlamda müziği 21. yüzyıl modern sanatını oluşturan elementlerin audio visual unsuru olarak tanımlamak mümkün mü? Mümkün!

Chrysta Bell tam da öyle biri... Başlıkta Türkiye de olmayan bir sanatçı türü dedik ama bizim için bu bir nakısa yani eksiklik değil ama oraya doğru evrileceğimiz bir gerçek. Şu anda bizde Chyrsta Bell gibi bir figürün olmaması aslında bir anlamda bizim bir David Lynch`imizin olmamasıyla alakalı.

* * *

Chrysta Bell bir süper model kadar alımlı, gösterişli, güzel bir kadın ve ayrıca zaten model, üstelik bir performans ve kayıt sanatçısı, bolca multimedya öğeleri de içeren şaşırtıcı ve dinamik teatral performansları var. Tam bir sahne üstü konsepti... Geçen zaman içinde sahnede Willie Nelson, Brian Setzer, Portishead`den Adrian Utley ve King Crimson üyeleriyle performansları oldu. Bu isimler onunla çalışmaya bayılıyor ama Bell`in figüratif ifadesinin konsept olarak karşılığını gerçek bir ikon olan yönetmen David Lynch ile buldu. Lynch ile birlikte yönetmenin kendi filmleri için şarkılar yazma ve seslendirme yapma konusunda bir şans buldu. Bunlardan biri olan Polish Poem büyük yönetmenin 2006 tarihli Inland Empire filminde yer alan soundtracklerdendi ve sonradan Bell`in "This Train" isimli 11 şarkılık albümünde yer aldı.

Bu yazıya aldığımız Bird Of Flames videosunu da Brian Lynch`in prodüktörlüğünde Chel White çekti. Video aslında doksanlı yıllarda kaldığını sandığımız MTV video klip yıllarını da hatırlatan bir duyguya sahip ama en önemlisi Bryan Lynch`in katastrofik ve enigmatik dünyasının tüm kodlarının videoda olması. Hem de çok başarılı şekilde olması.

Karamsar bir mekan ve ortam, geride, karanlığın içinde tüm sırları bildiğini düşündüğümüz bir erkeğin sahnedeki kadını tanımlanamaz ve gizemli bir ihtirasla sabit gözlerle izlemesi, bir süre sonra bıktırıcı olabilen bir ses, şaşırtıcı güzellikte bir çekim ve uygulama tekniği...

Bizim burada diyebileceklerimiz bu kadar. Ünlü Rolling Stone, Bell için `düşsel ve kavurucu`, `dumanlı ve eziyetli`, `incelikli taşlama` gibi tanımlamalar kullanmış. Bizim böyle tanımlamalar yapma lüksümüz şimdilik yok çünkü henüz izlemedik, büyük bir merakla yarın akşam Babylon sahnesinde dinlemeyi ve izlemeyi bekliyoruz ama aklımızda Rolling Stone`un tanımlamalarını tutarak.

Cazkolik.com / 24 Eylül 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.