"Şimdi Jim Rotondi iyi gider..." Swingli modern hard bop caz ustası festival kapsamında iki gece Nardis`te.

"Şimdi Jim Rotondi iyi gider..." Swingli modern hard bop caz ustası festival kapsamında iki gece Nardis`te.

Başlık Amazon.com`da Jim Rotondi albümünün altında gördüğümüz bir okur yorumuydu, yani `Şimdi Jim Rotondi iyi gider` cümlesi okurdan mülhem. Ama tam cuk oturan bir tarif olmuş. Ünlü caz müzisyeni Bob Belden`in "New York`da ondan iyisi yok" dediği Rotondi günümüz Amerikan caz sahnesinin önde gelen isimlerinden. Seksenli yılların başından beri, yani bir zamanlar `Young Lions` olarak tanımlanan genç ve yaratıcı caz müzisyenlerinin içinden bir isimdi. Ta o yıllardan beri hem post bop straight caz içindeki tarzı hem de derin doğaçlama yeteneğiyle swign kökenli geleneği modernize edilmesinde büyük emeği olan sanatçıyı bu akşam beraberinde saksofonda Engin Recepoğulları, piyanoda Burak Bedikyan, basta Kağan Yıldız ve davulda Ferit Odman`ın olduğu ekiple dinleyeceğiz. Yani bir anlamda dünün `Young Lions`ına bugünün `Young Lions`ları eşlik edecek.

Annesinin teşvikiyle altı yaşında piyano çalarak başladığı müziğe onbir yaşında trompete geçerek devam etti. 1984 yılında Uluslararası Trompet Guild yarışmasını kazanan genç sanatçı bu başarının ardından Lionell Hampton Orchestra ve Charles Earland Quintet ile turnelere çıkmaya başladı. Böyle isimler turneye çıkmaya başlayan genç bir caz müzisyeninin hayatı bundan böyle yollarda geçecek demektir. Zaman içinde çok sayıda grupla sayısız festival ve konsere katılan Rotondi sayısız albümde de trompetiyle yer aldı. New York`da yaşayan usta müzisyen doksanlı yılarda kendi gruplarını da oluşturmaya başladı. Kuşağının süper isimlerinden oluşan One For All mesela bu gruplardan biri. Aynı yıl ilk albümünü yayınlayan Rotondi en son geçtiğimiz yıl bu akşam Nardis`te çalacağı müzisyenlerin benzeri bir ekiple yedinci ve son albümünü kaydetti.

Bu yıl 23. Akbank Caz Festivali ilan edilmemiş bir `trumpet summit` festivali aynı zamanda. İki akşam üstüste izleyeceğimiz Jim Rotondi, yarın izleyeceğimiz Enrico Rava, gelecek hafta Babylon`da Nicholas Payton ve Mare Nostrum`la gelecek Paolo Fresu bu yıl festivalin trompette kare asını oluşturuyor.

Cazkolik.com / 26 Eylül 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.