Bilal ile Neo-Soul müziği, Date İstanbul ile Neo-Klüp formatı...

Bilal ile Neo-Soul müziği, Date İstanbul ile Neo-Klüp formatı...

Bilal ile Neo-Soul müziği, Date İstanbul ile Neo-Klüp formatı...

Cazseverler kimi zaman R&B ve Hip-Hop gibi türlere daha snob bakar, Hip-Hop meraklıları içinse caz, elitleştirilmiş (adeta ehlileştirilmiş) bir türdür, sanki sınıf ayrımı varmış gibi... Ancak, bazen bir sanatçı çıkar ve herkes elindeki kartları yeniden dağıtmak zorunda kalır, iki tarzı aynı potada eritir. Herkes birden, gözardı ettiği iki türün içindeki güzelliği keşfetme yolculuğuna çıkar. Biz "Cazkolikler" açısından bakıldığında caz sadece standartların icrası değildir çok geniş bir çeşitliliği vardır. Amerikalı neo-soul müziğin başarılı ismi Bilal bu çeşitliliğe dikkat çekici örnekler sunuyor.

* * *

Ne zaman İstanbul`a bir misafirim gelse ya da biri bana keyifle müzik dinleyebilecek `şık` bir mekan sorsa söyleyebileceğim yer sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi, şimdi, bu adreslere keyifli bir mekan daha eklendi. Tarihi Tünel`den çıktığınızda doğruca karşıya devam edin, işte tam o köşe başında Date İstanbul. Geçen ay Richard Bona gibi bir isimle kapılarını yerli-yabancı müzikseverlere açan Date İstanbul oldukça özenle tasarlanmış, duvarları olabildiğince doğal dokusuyla bırakılmış, tasarımı Tünel`in tasarımını yapan mimarın elinden çıkma, ufak dokunuşlarla iç mimarisi yeniden düzenlenmiş, güleryüzlü bir bar. Konsepti, tamamen caz kültürüne göndermelerle oluşturulmuş Date İstanbul`un duvarlarını caz efsanelerinin fotoğrafları süslüyor. Türkiye`den son dönemde isminden sıkça söz ettiren genç sanatçılar Alp Ersönmez, Çağrı Sertel, Engin Recepoğulları, Selen Beytekin, Mehmet İkiz, Ozan Musluoğlu gibi isimlerin sahne aldığı klüp bu akşam R&B, caz, blues ve birçok farklı müziği kendi içinde harmanladığı çalışmaları ile dünya sahnesinde adından sıkça söz ettiren Neo-Soul`un dikkat çeken isimlerinden Bilal`i "A Love Surreal" albümünün dünya turnesi kapsamında İstanbul `da ağırlamanın gururunu yaşıyordu.

* * *

Hafta ortası olmasına rağmen Date İstanbul`da ilgi tahmin edildiği gibi oldukça fazlaydı. Önce seyirciyi konsere ısıtmak için enstrümantal bir performans dinledik. Sahne düzeni seyirciye göre soldan sağa, geri vokalde Micah Robinson, gitarda Ed Riches, davulda Steve McKie, bas gitarda Conley Whitfield Jr. ve tuşlu çalgılarda Corey Bernhard şeklindeydi. Bilal funk, rock, blues, soul ve cazın birçok farklı türlerinden beslendiğini ifade ettiği kendine has müziğini, aralarında Jay-Z, Beyonce, Robert Glasper, Common, Terrance Blanchard ve daha birçok müzisyenle gerçekleştirdiği çalışmalarıyla geliştirerek sahne duruşuna da yansıtmıştı. Onu sahnede izlerken kendimizi bir anda Amerika`da cazın ana vatanında hissediyoruz. Vokal idolü olan Prince, Lenny Kravitz ve Jimmy Hendrix` in bir birleşimi gibi. Konser boyunca en dikkat çeken özelliği olan geniş ses aralığı kullanımıyla gelecek vaadeden bir isim olduğunu, SPIN Magazine ve Allmusic`den aldığı yüksek puanları hakettiğini kanıtladı.

Bilal`in çalışmayı en sevdiği isim Robet Glasper.

Konser sonrası sohbet etme fırsatı bulduğum Bilal şu ana kadar çalışmaktan en çok zevk aldığı isimlerin başında 2006`da kaybettiğimiz Busta Rhymes, De la Soul, Erykah Badu gibi isimlerle çalışmalarıyla ismini duyuran J Dilla ve 2012 de En İyi R&B Albümü ile Grammy kazanan 15 yıllık caz piyanisti dostu Robert Glasper olduğunu söyledi. Müziğinde farklı kültürlerden, etnik müzik, blues, Rock and Roll, elektronik gibi birçok farklı caz öğelerini geçmişin değil geleceğin armonisini yaratmak için biraraya getirdiğini belirtti. Son albümünde ilişkinin tüm evrelerini, buluşmaları, tanışmaları, ayrılıkları, yeniden barışmaları konu alan Bilal , bir sonraki konserinde yakın arkadaşı Robert Glasper`la Türkiye`de birlikte sahne almak istediğini paylaştı.

* * *

Date İstanbul, son dönem İstanbul`da caz konsepti ile açılan en keyifli mekanlardan, Tünel` le, metroyla, taksiyle ulaşım bu mekanı en cazip kılan özelliklerinden, yakın zamanda Alp Ersönmez "Cereyanlı" ve Selen Beytekin`den güzel performanslara ev sahipliği yapacak, Richard Bona Konserinden sonra Bilal konseri ile beğeni kazandı.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / 14 Kasım 2013, Perşembe




Eylül ortasında yeni sezonu açan ilk mekanlardan olan Date sezona Richard Bona gibi oldukça kuvvetli ve önemli bir isimle başlamasının ardından Date İstanbul cephesinden cazseverler için oldukça heyecanlandırıcı etkinlik haberleri gelmeye başladı. Gerçi bunların hepsini takvimde girdik ama detaylı bir haber yapma imkanı Bilal ile kısmetmiş... 

* * *

Geçen sezonlara bakınca kapanan caz mekanları bakımından karamsarlığa kapılmaya başladığımız günlerde geldi Date`in caz ağırlıklı etkinliklerine dair ilk bilgiler. İşte o günlerin en sükseli haberi Richard Bona`da bu gecelerden biriydi. Aradan geçen günler içinde mekanında Telvin, Murat Uncuoğlu feat. Amik Guerra, Alp Ersönmez`in yanında iki usta isim ülkemizin tek caz kemancısı diyebileceğimiz Nedim Nalbantoğlu ve pop cazın usta ismi davulcu Saygun Arpalı`nın projeleri ayrıca ilgi çekti. Ayrıca canlı etkinliklerin yayında DJ Tarık ve Barthez gibi tecrübeli isimler de ana başlığı caz olan güzel gecelere imza attılar.

* * *

Kasım ayıyla birlikte yeni bir atağa kalkan Date İstanbul yılbaşına kadar hareketli ve hararetle sürecek dönemi bu kez bir başka büyük isim Bilal ile başlatıyor. Avantgarttan soul ve R&B sanatçılarına kadar caz ve farklı türlerin dünyaca ünlü isimleriyle sürekli oldukça gözalıcı projelerde izlediğimiz Bilal belki de dünyanın en çok feat. etilen sanatçılarından.

Çok yönlü, çoklu yetenekli sanatçı Bilal `A Love Surreal` albümünün dünya turnesi kapsamında 13 Kasım akşamı Date İstanbul sahnesinde olacak.

Bu yıl 34 yaşına basan şarkıcı, şarkı yazarı, müzisyen, prodüktör Bilal ilk single`ını yayınldığı 2000 yılından bu yana durdurak bilmeden çalışan yaratıcı ve yetenekli isimlerden. Çarşamba gecesi Date sahnesinde izleyenler şanslı çünkü Bilal`in sahnesi de ayrıca izlenmeye değer. Hristiyan anne ve Müslüman bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Bilal`e Çarşamba gecesi geri vokalde Micah Robinson, tuşlu çalgılarda Corey Bernhard, gitarda Ed Riches, bas gitarda Conley Whitfield Jr. ve davulda Steve Mckie eşlik edecek.

Funk, rock, soul ve cazın karışımı bir müzik...

Müziğini funk, rock ve jazz’ın karışımı olarak tarif eden Bilal 2001 yılında çıkarttığı ilk albümü First Born Second ile geniş kitlelere ulaştı ve zamanla The Roots, D`Angelo, Common, Erykah Badu gibi güçlü isimlerle ortak çalışmalar yaptı. Son on yıl içinde dünyanın birçok yerinde konserler veren müzisyen geniş ses aralığı ve türler arası stili ile dünyada neo-soul müziğin markası haline geldi.

2013 yapımı son albümü "A Love Surreal"de İspanyol sürrealist ressam Salvador Dali’nin eserlerinden ilham aldığını söyleyen sanatçı. Dali’nin eserlerini müzikal ifadelerle yansıttığı bu albüm için ’Müzikal Müze’ tabirini kullanıyor. Albümde yer alan parçaların konseptinden daha sıcak ve duygusal olduğunu da belirtiyor. Bir ilişkinin ilk görüşten ayrılığa kadar olan tüm safhalarında gezinen sözler caz, soul ve funk’ın Bilal’e has yorumlarında hayat buluyor.

Bilal sonrası Date İstanbul`da kimler sahne alacak?

Hazır böyle özel bir haber hazırlamışken Date İstanbul`un Bilal sonrası kasım günlerindeki isimlerine de en azından liste olarak bakalım ve şimdiden duyuralım.

Date with:
14 Kasım Perşembe: Date with Alp Ersönmez ‘Cereyanlı’ / After Show Party: DJ Bathez
15 Kasım Cuma: Date with DJ Tarık Koray
16 Kasım Cumartesi: Date with Selen Beytekin
20 Kasım Çarşamba: Elif Çağlar’ın sunumuyla Jazz Open Mic – 6. sezon
22 Kasım Cuma: Date with DJ Tarık Koray

Cazkolik.com / 12 Kasım 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.