Luiana Souza ve Romero Lubambo ile saf müzikte kristal berraklık

Luiana Souza ve Romero Lubambo ile saf müzikte kristal berraklık

Vokal müzikte iyi olanla kötü olanı nasıl ayırdedersiniz? Sesin saflık ve berraklığına kulak vererek. Dinleyeni yoran abartıları kenara iterek. Mükemmelliğin aslında en basit olandan ilham aldığını bilerek.

 

Zorlu Center PSM açıldığı günden bu yana birbirinden çekici konser ve etkinliklerle kısa zamanda müzikseverin dikkatini çekmeyi başardı. Bunu yaparken de olmayan bir malın reklamını yapar gibi göz boyamayla, algı yanılsaması ve reklam kirliliğiyle başlamadı işe. Doğrudan müzikseverin kalbine hitap etmeyi tercih etti. Take 6 gibi Türkiye`ye daha önce gelmemiş nefesleri kesen bir vokal topluluğuyla müzikseveri buluşturarak başladı, aradan bir kaç gün geçmedi ki bu kez Brazilian vokal müziğin yaşayan en önemli seslerinden Luciana Souza ile dinleyiciyi buluşturdu. Müziğin ve müzisyenin kalbini doğrudan dinleyicinin eline teslim etti. Doğrudan bize seslenerek, iyi müzik bundan böyle artık bu adreste size emanet dedi.

 

Cazkolik olarak Zorlu Center PSM salonları ile bu ikinci tecrübemiz. Take 6 tecrübesinin üzerine ekleyecek yeni deneyimler, yeni cümleler var... Salonun akustiğine dair övgüyü bizden önce gecenin sanatçıları dikkat çekti. Sesin doğallığını bozmadan salonun en kontrast noktalarına eşit dağıtabilen salon (Drama sahnesi) çok işlevli tasarlanmış. Teatral gösterilerin yoğunluğu ve izleyici yerleşimi düşünüldüğünde mimari olarak `Shakespearean` eliptik salon mimarisi oldukça başarılı ve işlevsel. Sahne ile izleyici sıcaklığı kontrollü yakın teması oldukça iyi sağlıyor. Personel, ihtiyaç duyduğunuz anda yanınızda olacak denli ilgili ve bu konuda eğitimli olduğu belli. Bu daha önce rastlamadığımız bir detaydı.

 

Portekizce, şarkı söylemek için dünyanın en güzel fonetiğe sahip dillerinden ama bunu Luciana Souza söylerse sahneden üstünüze doğru yayılan auranın eşi benzeri yok. Yaklaşık on yıldır Duos projesini Brezilyanın dünyaca ünlü gitar ustalarıyla sürdüren başarılı sanatçı dün akşam da sahnede bu ustaların en iyilerinden biri kabul edilen Romero Lubambo ile birlikteydi. Souza`nın vokal berraklığı ne kadar mükemmelse Romero`nun gitar ustalığı da o denli etkileyiciydi.

 

Duos serisi albümlerden ve Bossa Nova`nın eşsiz arşivinden şarkılarla başlayan ikili konserde ayrıca Souza`nın son albümü `The Book of Chet`den de şarkılara yer verdi. Albümlerinde Grammy ödülü ve adaylığı olan sanatçı özellikle Chet Baker şarkılarında Baker`ın `lazy` ve `lushly` söyleyişine kendi tarzını katarak ustalıklı yorumlaması dikkat çekiciydi. `The THrill is Gone`, `But Not for Me`, `He was too Good to Me`, `Melancholia`, `The Very Thought of You` gibi Baker sesiyle sevdiğimiz şarkıların hepsinin artık birer Souza versiyonu da oldu kalbimizde.

 

Mezzo soprano ses rengine sahip olan Luciana Souza`nın söyleyişindeki en belirgin özellik basit icranın mükemmelliği. Sesini eğip bükmeden, tonundaki derinlikleri kelimeleri ezip bükmeden kullanan sanatçı küçük perküsif enstrümanlarla mükemmel ritmik lekeler yaratarak gitarın yanında enfes pasajlar yaratıyor. Ve her iki usta müzisyen bunu sanki çok kolay bir işmiş gibi öylesine yapıveriyorlar... Biz izleyicileri de en çok hayran bırakın detay ise bu mükemmelliğin basitliği oluyor.

 

Cazkolik.com / 21 Kasım 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.