Avrupa cazının iki önemli ismi; Nils Petter Molvaer ve Martin von Oswald yeni albümleriyle Babylon`a geliyor.

Avrupa cazının iki önemli ismi; Nils Petter Molvaer ve Martin von Oswald yeni albümleriyle Babylon`a geliyor.

Haber yayına girdiği tarihe göre iki gün sonra, 11 Aralık gecesi Babylon`da Kuzey Avrupa caz müziğinin önde gelen iki güçlü ismi Ekimde yayınladıkları albümleri "1/1" kapsamında bir konser verecek.

* * *

Doksanlardan bu yana Avrupa elektronik müzik sahnesinin yetiştirdiği en güçlü isimlerden, Berlin müzik sahnesinin kült figürü Moritz von Oswald ile Kuzey Avrupa caz sahnesinin önemli trompetçisi, bugüne kadar Jan Garbarek, Tomasz Stanko, Esbjörn Svensson Trio gibi büyüklerle çalan, Nordic-Fjordic ya da Scando Jazz olarak da tanımlanan kuzey türünün yaratıcı isminin birlikte yayınladıkları "1/1" albümü temelinde Alman sanatçı Oswald`ın 8 farklı parçası temelinde synth manipülasyanları üzerine kurguladıkları bir kayıt denebilir. Tabii burada öne çıkan ikinci önemli ayrıntı bu manipüasyonların Molvaer`in trompetiyle eşleştikleri zaman ortaya çıkan sound. Bu sohbahar aylarının müzikte en yeni şeylerinden biri ve bu en yeni şeyi Çarşamba gecesi Babylon`da izlemeniz mümkün.

* * *

Müziğin küresel markası Universal şemsiyesi altındaki Emarcy firmasınca yayınlanan albümle ilgili ikili Ekim başından itibaren turneye başladılar. İlk konserlerini Manheim Jazz Festivali ve Hamburg Überjazz Festivali`nde veren ikilinin yolu şimdi de Güneydoğu Avrupanın en önemli turne şehri İstanbul`a düşecek.

* * *

Moritz von Oswald Avrupanın elektronik müzikteki güçlü ismi dedik, Berlinli perküsyonistin Avrupada yaptığı işlerin doksanlı yıllarda getirdiği Avupayı aşan sesi sonunda bir sıçrama yaparak Detroit`li elektronik müzik öncüsü Juan Atkins ile şimdiye kadar kaydedilmiş en yüce elektronik işlerden biri kabul edilen "Think Quick"i kaydetti. Oswald halen doksanlı yılların başındaki ortağı Tresor ile birlikte kurdukları Basic Channel Records ile çalışıyor.

* * *

Moritz von Oswald`ın elektronik müziğine göre `main` caz dinleyicisine daha yakın bir isim olan avant-garde caz trompetçisi Nils Petter Molvaer ise bugün 53 yaşında Norveç doğumlu bir usta isim. Nu Jazz müziğin öncü isimlerinden kabul edilen Molvaer aynı zamanda Masqualero isimli bir grubun da üyesi. İlk solo albümü Khmer`i 1998 yılında ECM etiketiyle yayınlayan sanatçı trompetiyle cazın ambient, house, ve elektronik yüzünün önde gelen kayıtlarına imza attı. Hemen bu dönemin ardından Solid Either isimli albümünü yayınlayan Molvaer 2001`de Recoloured, bir yıl sonra da NP3`ü yayınladı.

* * *

Avrupa ve dünya elektronik müziğin, avant-garde elektronik cazın bu iki güçlü isminin daha iki ay önce yayınladıkları albüm kapsamında hemen İstanbul Babylon`a uğramaları bize elektronik müziğin son çizgisini bizzat ustalarından dinlemek bakımından harika bir deneyim yaşatacak.

Cazkolik.com / 09 Aralık 2013

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.