A Capella Boğaziçi`nden tümüyle Fazıl Say müzikleriyle dolu yeni bir albüm; "Eurasian Tales"

A Capella Boğaziçi`nden tümüyle Fazıl Say müzikleriyle dolu yeni bir albüm; "Eurasian Tales"

Dikkatinizi çekti mi bilmiyoruz ama 2013 yılı ilk albümlerini yayınlamalarının üzerinden on yıl kadar geçmiş isim ve grupların verdikleri uzun aranın ardından yeni albümlerini yayınlamaları yılı oldu. Örnek mi? İşte daha yeni duyurduğumuz Trio Mrio, 1997 yılında yayınladıkları ilk albümün ardından tam on beş yıl sonra ancak ikinci albümlerini geçen ay yayınladılar. Bir başka örnek; HiJazz ikibinlerin başında yayınladığı ilk albümünün ardından büründüğü sessizliği on yıl sonra HiJazz II albümüyle bozdu.

A Capella Boğaziçi`de tam on yıl sonra yeni albümünü Ocak başında yayınlayacak.

İkibinlerin başları ve ortalarında Rec by Saathci firmasının caz bölümü başında Kerem Görsev olmak kaydıyla yeni ve yerli caz albümleri yayınlama konusunda oldukça atak ve yaratıcı bir dönem geçirdi. Hayli ses getiren başarılı albümlere imza atan isimlerin çoğu bugün o günlerde ilk albümlerini firmayla yayınlamışlardı, işte o günlerde ilk albümünü yayınlayan ekiplerden biri de "A Capella Boğaziçi" isimli altı gençten oluşan vokal topluluğuydu (ilk albümleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için bu satıra tıklayın).

A Capella Boğaziçi bir vokal topluluğu olarak altı kişiyle başladığı yoluna aradan geçen yaklaşık on yıl içinde üç isim değişerek ve solist sayısı beş (üç erkek, iki kadın sesi) kişiyle sabitlenerek müziği ve tarzları, yorumları daha da olgunlaşmış olarak devam ediyor. Grubun kurucu isimleri arasında olan Seren Akyoldaş (soprano), Recep Gül (bariton) ve Ali Göktürk`e (bas) sonradan dahil olan Ezgi Arslan (alto) ve Kaan Bayır (tenor) ile "Eurasian Tales" ismini verdikleri yeni albümleri konusuda haklı olarak hayli heyecanlılar.

"Eurasian Tales" tümüyle Fazıl Say`ın müziklerinden oluşan bir albüm...

4 Ocak günü piyasada olması beklenen (ve Cazkolik Shop`tan da satın alabileceğiniz) yeni albüm tümüyle Fazıl Say bestelerine yapılan A Capella kayıtlardan oluşuyor. Fazıl Say`ın müziklerini düzenleyen ise ekipten Recep Gül. Toplam dokuz parçanın yer aldığı albümde Fazıl Say`ın çello ve piyano için sonat, Kürdilihicazkar Longa, Nazım baladı gibi bestelerinin seslendirmeleri yanında yine Say`ın Gershwin - Summirtemi, Paganini üzerine caz fantazi, Mozart üzerine caz fantazi gibi eserlerine ait özel seslendirmeleri de mevcut.

Fazıl Say, A Capella Boğaziçi`nin seslendirmeleri için ne diyor?

Elbette değineceğimiz çok önemli bir nokta daha var, zaten albümün tasarımında Fazıl Say`ın söyledikleri grubun çalışmasını hem övüyor hem de bizim söyleyeceklerimizden daha iyi izah ediyor. Şöyle demiş Say; "A Capella Boğaziçi hem sesleri, hem icraları hem de parçalarımın bu değişik ve mükemmel tınlayan aranjmanları ile beni büyüleyen çok iyi bir grup. Özellikle benim solo piyano için bestelemiş olduğum eserlerimi beş sesli vokal aranjmanına çevirmeleri takdire şayan..."

"Eurasian Tales"e uzanan yol...

İnsan ister istemez aradan geçen onca yıl da neler oldu diye düşünüyor. Bu soruyu aklımıza getireceğimizi tahmin eden ekip üyeleri albüm broşürüne bu konudaki ayrıntıları da eklemeyi unutmamışlar. 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü`nde müzik heveslisi gençler olarak örnek alıp aranjmanlarını söylediğimiz dünyaca ünlü gruplar gibi olmayı hayal ederken bir anda Kerem`in bu kapıyı onlara açmasıyla ilk albümlerini yayınlamışlar ama ardından gelen günlerde herkesin mezun olması, kimilerinin Amerika`ya, kiminin İtalya`ya gitmesi derken hayatın akıp giden süreci içinde topluluk 2011 Kasım ayında Antalya Piyano Festivali`nin açılış partisi için yeniden buluşmuşlar ve bu buluşma yeni albüme uzanan yolun da ilk adımı olmuş. Tabii biz çok özetleyerek yer verdi, gerisini albümün içinde detaylı okursunuz.

* * *

Değişen hayat şartları bireylerin elbette hayat akışını değiştiriyor ama bu yeni albüm örneğinde olduğu gibi biz iyi müzik dinleyicileri de bu yeniden buluşma sayesinde böylesi güzel bir albüm kazanmış oluyoruz. Elinize, vokalinize sağlık çocuklar...

Cazkolik.com / 19 Aralık 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.