Avrupa ve dünya caz vokalin etkileyici sesi Anna Maria Jopek 7 yıl aradan sonra yeniden Ankara`ya geliyor.

Avrupa ve dünya caz vokalin etkileyici sesi Anna Maria Jopek 7 yıl aradan sonra yeniden Ankara`ya geliyor.

Avrupa ve dünya caz vokalin güçlü seslerinden Anna Maria Jopek 24 Ocak`ta özel bir konser için Ankaralı cazseverlerle birlikte olacak.

* * *

Doksanlı yılların ortalarından bu yana başta Avrupa ve dünya caz sahnesinin önde gelen isimlerinden Polonya`nın dünyaca ünlü sesi Anna Maria Jopek geçen süre içinde yirmiye yakın tüm dünyada takip edilen albümler yayınladı. 1997 yılında, 27 yaşındayken Polonya adına katıldığı Eurosivision Şarkı Yarışması`nda Avrupa çapında ilk büyük çıkışını yapan, ardından Michel Legrand adına düzenlenen ödülü kazanan Jopek`in caz solisti olarak yoluna devam etmeyi tercih etmesiyle gerçekleştirdiği ilk önemli çıkışı kuşkusuz 2002 yılında büyük gitarist Pat Metheny ile yaptığı "Upojenie" isimli albüm oldu. Öyle ki, Türk cazseveri de Anna Maria Jopek ismini ilk kez bu kadar geniş bir spektrum da bu albümle tanıma fırsatı elde etti. Bu albümün üzerinde kısaca durmakta fayda var. Warner Music tarafından yayınlanan albümün orijinalinin ismi "Anna Maria Jopek & Friends with Pat Metheny" olan çalışmada büyük gitariste Jopek solistliğinde eşlik eden farklı Polonyalı müzisyenleri barındırıyordu. İlk başta Pat Metheny hayranları için dünya çapında yayınlanan albüm ardından Jopek`in tüm dünyada giderek daha çok tanınmasını sağladı. Bu albümün bir başka öne çıkan özelliğiyse aslında Pat Metheny`i yakından tanıyanların kimi konserler haricinde vokal albümlerinde yer alan bir isim olmadığını bilmeleri ve bu özelliği nedeniyle albümün daha da ilgi çekici hale gelmesidir. Sanırız burada Metheny`e ilginç gelen Jopek`in güzel sesi kadar albümde seslendirdikleri Polonya kökenli şarkıların müzikal malzeme olarak Metheny`e ilginç gelmesidir. Aradan on yıl geçmesine rağmen bu albümü hala yeniden yeniden yayınlanabilir ve üstünde konuşalabilir kılan da böylesi özellikleridir.

Resimdeki albümü dilerseniz bu satıra tıklayarak Cazkolik Shop`tan satın alabilirsiniz.


Pat Metheny ile kaydettiği albümün yanısıra Sting gibi bir pop starı ile, Richard Bona, Dhafer Youssef gibi farklı tarzlara sahip usta isimlerle ve Tomasz Stanko gibi kendi ülkesinden dünyaca ünlü isimlerle birlikte albümler kaydeden Jopek Avrupa çapında bir çok Gold ve Platin ödüllü plak sahibi oldu.

* * *

Jopek`in öne çıkan bir diğer yanıysa üzerindeki büyük etkisiyle Keith Jarrett`tır. Bu etkinin yönlendirmesiyle olsa gerek kendini sadece vokalist olarak görmek istemeyen Jopek özellikle ülkesinin folk formlarını ve etnik özelliklerini müziklerinde farklı işbirlikleriyle kullanmayı, çağdaş müzik formlarıyla birleştiren heyecan verici işler yapmayı seven ve modern sentezler üreten bir müzisyen olmasıdır.

* * *

Ankarayı en son 2006 yılında ziyaret eden ünlü sanatçı Polonya & Türkiye ilişkilerinin 600. yıl kutlamalarına denk gelen bu konserle müzikseverler için heyecan verici geçecek bir konsere hazırlanıyor.

Cazkolik.com / 13 Ocak 2014, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.