Okay Temiz, 11 Şubat`ta doğum gününü dünyaca ünlü ustalarla beraber `Ritmin Günü` konseriyle kutlayacak.

Okay Temiz, 11 Şubat`ta doğum gününü dünyaca ünlü ustalarla beraber `Ritmin Günü` konseriyle kutlayacak.

Bu konserin biletini almak için bu satıra tıklayın.


Yerli caz ve müzik sahnemizin duayen ustası Okay Temiz, 2002 yılından itibaren her yıl doğum gününde gerçekleşen “Ritmin Günü” konserinin bu yıl onbirinci yılını dünyaca ünlü Afrikalı ritim ustalarıyla kutluyor. 11 Şubat Salı, saat 20:00’de, İstanbul Belediyesi Kültür Daire Sosyal İşler Müdürlüğü katkılarıyla, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak konserin biletleri Biletix’den satılmaya başlandı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Ritmin Günü” konseri, dünyanın usta ritimcilerini ve farklı müzik çevrelerini bir araya getirerek dünya ritimlerinin buluştuğu coşkulu bir müzik şöleni ve ritim festivaline dönüştürüyor.

Okay Temiz`den 11. Ritmin Günü konserinde dünya ritmlerinin buluşması.

Yurtdışında uzun yıllar yaşayarak sayısız konser ve albüme imza atan ve ardından 1998’de Türkiye’ye dönen vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz; Hindistan’dan Senegal’e, İngiltere`den Küba’ya ve de Türkiye’ye dünyaca ünlü virtüöz sanatçıların katılımıyla dünya ritimlerini İstanbul’da buluşturmaya devam ediyor. Farklı kültürlerin ve ritimlerin buluştuğu bu etkinlik ve workshoplar ile sanatın evrensel değerlerini müziğin birleştirici gücüyle buluşturarak bugüne kadar dünya çapında birçok önemli yıldızı ülkemizde konuk eden konserler çok renkli görüntülere ve performanslara sahne olmakta. Bugüne kadar dünyaca ünlü birçok değerli müzisyen ve grubu, ritme meraklı müzikseverleri buluşturan etkinlik, dünyada ritmin babaları olarak nitelendirilen çok değerli usta müzisyenleri İstanbullu müzikseverler ile buluşturdu.

Ritmin Günü konserinde Okay Temiz`le birlikte hangi ustalar sahne alacak?

11. “Ritmin Günü” konserinde Okay Temiz`in (perküsyon) dışında, dünyanın en ünlü deneysel vokal ve vurgulu aletler temsilcisi Sainkho Namtchylak (1957) konuk oluyor. Eğitimini Moskova’da yapan Tuva’lı müzisyenin throat singin tarzı vokal tekniği ile tanınmakta, özgün tarzını oluştururken geleneksel şaman ve Türk köklerinden beslenerek elektronik tınılar, jazz ve etnik türleri başarıyla harmanlaması ile dikkatleri çekiyor. 90’lı yıllardan itibaren parlak kariyerine sayısız albüm ve uluslararası konserler, turneler sığdıran Sainkho’nun müziğini etkileyen unsurlar arasında avantgard jazz, elektronika ve çağdaş kompozisyon tekniği örnekleri kaplamakta.

* * *

Etkiğin diğer usta ismi ise Peter Brötzmann (saksafon ve klarnet-1941 Almanya) gerçek anlamda yetenekli multi-enstrumantalist tanımına çok uygun düşen yetenekli bir müzisyen, (soprano, alto, tenor, bariton ve bas saksaofon, a-klarinet, e-flat klarinet; bas klarinet, tarogato) Sanat hayatı önce resimle başlayan ve sergileri için amatör müzikler yapan Bröztmann, sonrasında kendi kendine klarnet çalmayı öğrenir ve ardından saksafona geçer. Peter Kowald, Don Cherry ve Steve Lacy gibi farklı ve avangard cazın yetenekli müzisyenleriyle tanışması ve çalışması perspektifini farklı boyuta taşır. 1965’da Peter Kowald ve Sven-Ake Johansson ile trio’sunu kurar ve gerek bu grubuyla, gerek farklı gruplarla çok sayıda albüm kaydı gerçekleştirir. Hatta kendi plak şirketiyle çok önemli genç çağdaş müzisyenlerin albümlerini yayınlar. Bu kadar çeşitli ve farklı deneyimler müzisyenin üretimine ve performanslarına olumlu katkılar ekler. 1996’ya kadar çok yoğun turnelerle geçer. Matz Gustafsonn ile ikili olarak ve Hamit Drake ve Fas’lı Mahmoud Gania ile yaptığı farklı ve nitelikli trio performansları ritim ve müziğin gücünü kanıtlayan bu dönemin çalışmalarına örnek. Sonrasında Bröztmann’ın "Chicago Tentet" olarak Hamid Drake ve Michael Zerang (davul), Kent Kessler (bas) ve Fred Lomberg-Holm (çello), Ken Vandermark ve Mars Williams (reeds), ve Jeb Bishop (trombon) performansı gelir. Uzun yıllara dayanan müzikal kariyeri boyunca sıradışı ve çağdaş birçok farklı gruplar kuran ve performanslar sergileyen Bröztmann’ın ziyareti etkinliğe anlam kazandıracak.

* * *

Konserin bir başka konuk müzisyeni ise Afrikalı’dan, Senegalli Talking Drum (Konuşan Davul) ustası Yamar Thiam, etkinliğn müdavimlerince yakından tanınan müzisyenin tüm aile bireyleri kuşaklar boyunca talking drum ustalarından oluşuyor. 11. Ritmin Günü konserinde ayrıca Tom Temiz (Keyboard ve piyano), Ahmet Kaya (Ney), Ahmet Özden (zurna), Afrika ritimlerini İstanbul’da yaşatan Senegalli İbrahim ve 80 kişilik “Okay Temiz Ritim Atölyesi” ve birçok usta müzisyen aynı sahnede olacak.

Etkinliğin ilk bölümünde ünlü konuk müzisyenler günümüzün en önemli sorunlarından küresel ısınmaya dikkati çeken özel doğaçlama performanslarıyla, ikinci bölümde ise Ritim Atölyesi eşliğinde tüm müzisyenler Afrika ritimleri performanslarını sergileyecekler. Farklı kültürler, farklı yaşamlar ortak bir dilde, ortak bir şölende, RiTiM’de buluşacak. Dünyanın her yerinden gelen müziğin ritimleri ile caz tınılarının buluşması, ustaların ilginç sahne şovlarıyla seyircilere unutulmaz anlar yaşatacak.

* * *

Dünyada ilk kez Okay Temiz’in önderliğinde İstanbul’da aynı sahnede buluşacak ritim üstadlarını izlemek  Şubat ayının kaçırılmaması gereken geceleri arasında.

Cazkolik.com / 31 Ocak 2014, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.