Doğaçlamanın anlık kimyası: Medeski, Martin & Wood + Nels Cline bu akşam Babylon`da, davetiyeniz bizde!

Doğaçlamanın anlık kimyası: Medeski, Martin & Wood + Nels Cline bu akşam Babylon`da, davetiyeniz bizde!

Bugünkü davetiye etkinliğine gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederiz. Bu akşam Babylon`da gerçekleşecek Medeski, Martin & Wood + Nels Cline konserini Cazkolik davetlisi olarak izleyecek okurumuz Sayın ALPER KALDIRIMOĞLU olmuştur. Tebrik eder, güzel bir konser gecesi dileriz.


Gece boyu üretilen anlık kimyanın uyumu sık rastlanan bir sahne müziği değil! Kaçırmamalı!

Bu geceki konserin yazısına Medeski, Martin & Wood ile değil konser başlıklarında ismi + Nels Cline olarak geçen usta gitaristten başlamak daha doğru olacak. Rolling Stone dergisince Kasım 2011`de tüm zamanların en iyi gitaristleri arasında 82. sırada, bir başka magazin Spin tarafından ise 2012 Mayıs ayında 43. sırada tanımlanan ünlü müzisyen üçlü ile aynı sahneyi paylaşmayı başladığında belki de umduğundan daha verimli bir işbirliğiyle karşılaştı. Ardından, her iki taraf için de verimli olan bu ilişki "The Woodstock Sessions" isimli tümüyle doğaçlama bir albümle kendini kalıcı olarak ifade etme alanına sahip oldu.

* * *

Klavyeci Martin Medeski 2012`de New York Blue Note`ta birlikte çaldıkları gece sonrası "gece boyu ürettiğimiz anlık kimya doğrusu hepimizi çok şaşırttı" demişti. "Bu yüzden birlikte daha fazlasını yapmak için aramızda konuştuk" diye tamamladı. O yaz birlikte katıldıkları bir festival konserinde ümit veren birlikteliklerinin meyvesini almayı başardılar. Yine Medeski "bu bizim için kesinlikle şaşırtıcı değildi" diyerek tanımlamıştı.

İşte...

Bu gece niye böyle bir kimyaya siz de şahit olmayasınız?

O halde hemen Babylon`dan biletinizi ayırtın, bu kimya kaçırılmamalı!

Cazkolik.com / 04 Nisan 2014




Caz fusion müziğin 40 yıllık ustaları Head Hunters 3 Nisan gecesi Babylon`da!

Herbie Hancock`u iyi bilenler sanatçının 1970`li yıllardaki müziklerini de yakından bilir, merak etmeyin, o yıllara kadar uzanmayacağız ama özellikle o dönemden bahsetmek istediğimiz bir albüm var; Head Hunters

* * *

1973 yılında yayınlanan albümü pek çok müziksever Herbie Hancock sayesinde iyi bilir. Aynı zamanda yayınlandığı zaman caz & fusion tarzında tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri olmuştu, onu da hatırlatalım… Aslında hala da satılıyor… Ama haber için en önemli detayı ıskalamayalım; albüme adını veren Head Hunters, Hancock haricinde kurulmuş bir jazz & fusion grubuydu ve albümde Hancock`ın `backing band`ı olarak yer almıştı. Eğer Head Hunters`ı tanımıyorsanız bu ismi sadece Hancock`ın albüm ismi sanmış bile olabilirsiniz.

Buraya kadar her şey güzel, ama şimdi sıkı durun…

Head Hunters yarın akşam Babylon`da!

Herbie Hancock ile 1973 yılında unutulmaz bir çıkış yapan caz tarihinin en sıkı fusion gruplarından Head Hunters 3 Nisan (yani bu haberin yayına giriş tarihine göre yarın) Babylon`da olacak.

* * *

Grubun kurucuları olan nefesli ustası Bennie Maupin (73 yaşındaki usta konserde olmayacak) grubun müzikal yönünü sağlayan isimdi. Yarın akşam izleyeceğimiz kadroya baktığımızda Hancock ile çalan orijinal gruptan sadece grubun Maupin`den sonra gelen ismi perküsyonist Bill Summers ve davulcu Mike Clark`ı görüyoruz. Orijinal ikiliye eşlik eden diğer isimler ise nefeslilerde Patrick Clahar (ki başarılı saxman Incognito`dan Stevie Wonder`a, James Brown`dan Pete Townsend`e sayısız büyük isimle sayısız kez dünya turnesine çıkmış pek acaip bir müzisyen), tuşlularda Stephen Gordon (ki New York downtown çevresinde iyi tanınan bir isimdir) ve bas gitarda 52 yaşında ve kendinden daha ünlü davulcu Kenny Washington`ın kardeşi olan (yani aileden cazcı) Reggie Washington grubun son dönem üyeleri.

Peki Head Hunters bize yarın akşam ne çalacak?

Caz müzisyenlerine ne çalacaksınız diye sormak doğru değildir (hatta bir çok usta kızar) ama büyük ihtimalle son albümleri, 1973 yılı orijinal kaydı yeniden hareketlendiren albümleri "Evolution Revolution"dan çalacaklar. 1988 ve 2001 yıllarında şimdikine benzer geri dönüşlerle müzik çevrelerinden olumlu eleştiriler alan grup bu kez daha iddialı. Eleştirmenler son albüm için funk etkili `contemporary jazz` tanımlaması yapmış ki bizim dinlediğimizde aynı etkiyi veriyor. Biraz Maceo Parker, biraz James Brown

* * *

Lafın kısası…

3 Nisan akşamı Babylon`a Head Hunters`ı 40 yıl sonra hala günümüze başarıyla taşıyan iki usta; Bill Summers ve Mike Clark ile birlikte harika müzikler de geliyor. Kesinlikle kaçırılmaması gereken bir gece olacak. (Unutmadan… 1973 yılı orijinal albüm cazın ilk platin ödüllü albümü olarak da tanınır ve hakkında kaleme alınmış bir kitap da vardır.)

Cazkolik.com / 02 Nisan 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.