21. İstanbul Caz Festivali Özel: Festival dün akşam düzenlenen basın toplantısıyla programını duyurdu

21. İstanbul Caz Festivali Özel: Festival dün akşam düzenlenen basın toplantısıyla programını duyurdu

Festivaller Türkiye`de cazın atardamarı.Caz festivalsiz düşünülemez, üstelik bu güzel müzik ülkemizde bugün hatırı sayılır bir sevgiye, nitelikli bir ilgiye sahipse bunda başta İKSV ve İstanbul Caz Festivali`nin büyük payı var. İKSV Türkiye`de müzik dinleyen en az iki nesiln yetişmesinde birinci dereceden pay sahibi bir vakıf.

 

 

Caz geliyor

 

 

Bu yıl 1 ila 16 Temmuz 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek 21. İstanbul Caz Festivali tıpkı akşamki toplantıda festival yönetmeni sevgili Pelin Opçin`in dediği gibi cazın güncel yıldızlarına dair bir çok önemli ismi onüç farklı mekanda ağırlayacak.

 

Basın toplantısından notlar

 

 

Festival tanıtımı bu yıl İstanbul`un yeni cazibe merkezlerinden Karaköy`ün gözde mekanlarından Bej`de gerçekleşti. Karaköy hızla kabuk değiştiren bir semt. Belki her zaman özel ve güzeldi ama yıllarca ilgiye muhtaç yaşadığı da gerçek. Bu durum son yıllarda değişmeye başladı. Gerçi bu durumdan memnun olmayanlar da var kuşkusuz ama bu tartışma sürüp giderken semtin çehresi bir yandan değişmeye devam ediyor. Bilenler bilir, Karaköy iskelesinden Fındıklı`ya doğru uzanan sahil yolunda, nargilecilere gelmeden hemen caddedin üstünde eşsiz bir Fransız geçidi vardır. Tipik Fransız mimarisi ve geçidiyle tarifsiz güzellikteki bina artık sağlı sollu şık kafelerle dolu. Bunlardan biri olan Bej dün geceki tanıtımın ev sahipliğini yaptı.

 

İKSV`nin genel müdürü Görgün Taner`in ilk konuşmasının ardından sözü festivali kurumsal olarak tam 17 yıldır destekleyen ve artık İstanbul Caz Festivali ile adı nerdeyse özdeşleşen Garanti Bankası`nın Pazarlama İletişimi yöneticisi Elif Güvenen aldı ve "bireye ve topluma değer katan İstanbul Caz Festivali`ni uzun yıllardır `Garanti Caz Yeşili` ile desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

 

Basın toplantısının ilk bölümünün söz alan son konuşmacısı Pelin Opçin ise basın ve caz dünyasından bir çok önemli ismin katıldığı davetlilere festival hakkında ayrıntılı bilgi verdi, sanatçılara dair notlar iletti.

 

 

Basın toplantısı sonrası konuk DJ`lerden özel parti

 

 

Basın toplantısı sonrası gecenin en hareketli ve müzikli anları ise toplantısı sonrası DJ setinin başına geçen Muhsin Akgün, Elif Çağlar, Çağlayan Çevik, Kaan Sezyum, Emel Kurhan gibi isimlerin seçtiği müziklerle yaşandı.

 

 

Festivalin afiş tasarımı Gülsün Karamustafa`ya ait

 

 

İstanbul Caz Festival`lerinin bir önemli yanı da afişlerinin tasarımları... Geçen yıl Orhan Pamuk`un çizdiği desenlerden faydalanarak üzerinde çok konuşulan bir Bülent Erkmen tasarımına dönüşen festival afişi bu yıl da benzer bir süreci izlemiş. Bu yıl afiş tasarımında kullanılan desenlerin sahibi Orhan Pamuk değil Gülsün Karamustafa. Uzun yıllardır tasarım ve plastik sanatlarda çok önemli bir sanatçı olan Karamustafa`nın "Vaat Edilmiş Resimler" isimli serisinden hareketle Bülent Erkmen`in `işaret eden el` konseptine dönüşen tasarım konseptinde `eller` gösteren, logo ve başlık ise `gösterilen`e dönüştü.

 

 

 

Geçen yıl büyük ilgi gören festival dergisi bu yıl da yayınlanacak

 

 

Geçen sene festival yönetimi içlerinde Cazkolik yazarlarının da olduğu bir grup kalem sahibi yazar ve eleştirmenin yazı ve görüşlerinin yer aldığı yazılarıyla dergi yayınlamıştı ve bu güzel dergi cazseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Bu ilgiyi karşılıksız bırakmayan festival yönetimi bu yıl da bir dergi yayınlamaya hazırlanıyor. Derginin Haziranda yayınlanacağını buradan duyurmuş olalım.

 

 

Festival programından notlar

 

 

Cazkolik olarak her sene tüm festivaller için ayrıntılı bir program haberini yayına giriyoruz. 21. İstanbul Caz Festivali için de böyle özel bir program haberi yayınlayacağız, bu nedenle programa dair en geniş ve detaylı bilgileri bu özel dosyanın içinde bulabileceksiniz ama buradan kısa kısa bu yılın isimleri hakkında notlar düşmekte fayda var elbette.

 

 

Hugh Laurie yani nam-ı diğer Dr. House bu yaz festivalin en çok konuşulacak isimlerin başında geliyor

 

 

Hugh Laurie dünyada gerçekten çok fazla sevilen bir isim ama bu isim oyunculuğu yanında büyük bir blues sevdalısı... Yayınladığı albüm milyonlarca kopya sattı. Verdiği konserler tıklım tıklım doldu. Bu nev-i şahsına münhasır şahıs 9 Temmuz Çarşamba akşamı Cemil Topuzlu Açıkhava`da olacak.

 

Zülfü Livaneli`de bu yıl özel bir projeyle festivalde

 

Sanatçının, Mevlana Celaleddin-i Rumi`nin şiirlerini İngilizce kaleme alıp bestelediği yeni eseri "Rumi Suite - The Eternal Day" 2 Temmuz Çarşamba gecesi Sepetçiler Kasrı`nda izlemek mümkün olacak.

 

 

Caz İçin Tuhaf Bir Yer`in bu yılki mekanı Cağaloğlu`ndaki İstanbul Erkek Lisesi

 

 

Her sene konser veren sanatçıları kadar mekan seçimleriyle de çok konuşulan "Caz İçin Tuhaf Bir Yer" bu yaz İstanbul Erkek Lisesi`nin görkemli binasında gerçekleşecek. Muhteşem üçlü; John Pattitucci, Brian Blade ve Danilo Perez (bir tek Wayne Shorter eksik!) ile bas fenomeni Derrick Hodge iki farklı konserle bu yaz okulun bahçesine konuşlanacak.

 

 

Bu yaz parklarda da festival var!

 

 

Bu sene festival yönetimi bir değişiklik yaparak Tünel çevresinde gerçekleştirdiği Tünel etkinliklerini bu kez Nişantaşı çevresindeki parklara taşıyor. Parklarda caz konseptinin sanatçıları ise New Orleans`lı caz piyanisti Jon Batiste Stay Human olacak.

 

Festivalle ilgili diğer detayların tamamını hazırlamaya başladığımız özel dosyada bulabileceğinizi belirterek dün geceki toplantının sonuna gelelim.

 

Son not: Biletler Biletix`te satışa çıktı, bir an önce seçimlerinizi yapıp biletlerinizi almanızda fayda var zira özellikle bazı konserler kısa zaman içinde tükenecek gibi görünüyor.

 

Cazkolik.com / 30 Nisan 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.