Avrupanın ünlü big band`i NDR 60. yılını ilk kez günyüzüne çıkan konser kayıtlarıyla kutluyor.

Avrupanın ünlü big band`i NDR 60. yılını ilk kez günyüzüne çıkan konser kayıtlarıyla kutluyor.

Cazda heyecan veren haberler caz tarihine geçmiş isimlerin uzun yıllar önce verdiği konserlerin, yaptığı stüdyo kayıtlarının unutulup, gözardı edilip hatta kaybolup yayınlanmadan yıllarca kenarda sessizce durduktan sonra yeniden keşfedilerek ilk kez dinleyicisiyle buluşmasıdır.

* * *

Caz tarihine yakından bakarsanız böyle sayısız haberle karşılaşırsınız. Özellikle Amerikan caz tarihi böyle örneklerle doludur. Bu kayıtların yeniden bulunmuş ya da keşfedilmiş olması heyecan verici olmakla birlikte bulunan her kayıt çok değerli anlamına gelmez. Bu notu özellikle düşmek lazım. İyi müzik firmaları bu elemeyi gayet iyi yapabiliyor. Ama bu haberin konusu olan NDR`ın 60. yılını kutlayan kayıtlar tümüyle başka bir haber...

NDR 60. yılını daha önce yayınlanmamış konser kayıtlarını yayınlayarak kutluyor.

Kısa adı NDR olan Kuzey Alman Radyo Televizyonu yani Norddeutscher Rundfunk (NDR) Almanya`nın hatta Avrupa`nın en köklü ve devlet katkılı kamuya açık radyo ve televizyon medya grubu. Hamburg merkezli NDR`ın kuruluşu 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Bölgesel, ulusal ve uluslararası ve farklı temalarda yayın yapan bir çok radyo istasyonuna sahip bu büyük kamu medyasının tahmin edeceğiniz gibi popüler ve klasik müziklerle olduğu gibi cazla da yakın ilgisi var. Hatta bünyesinde çok sayıda müzisyen istihdam ettiği dört adet orkestrası bulunan NDR ile haberimizin kesiştiği nokta tam da burası. İlk kez 1945 yılında NWDR ismiyle kurulan, 1955 yılında NDR ismine geçen büyük orkestra filarmoni ve senfoni orkestrası olarak klasik müzik temelli faaliyet göstermesinin yanında 60 yıldır caz müziğiyle de içiçe.

* * *

Haberin bu noktasında NDR radyolarının öneminden sözetmek gerekiyor. bu orkestralar o yıllar bağımsız konserler vermekle birlikte NDR radyolarının stüdyolarında yapılan orkestra kayıtlarını da radyo dinleyicisiyle buluşturuyordu. Caz müziğinde radyonun önemi malum, bu müziğin dünya çapında yayılmasının başlıca sebebi olan radyo yayınları savaş sonrası Almanya`nın günlük hayatı içinde hayati bir moral rolünü üstlendi. Dinleyiciden gördüğü ilgi ve başarısıyla caz yıldızlarını solist olarak ağırlamaya başladı. 1953 yılından itibaren düzenli misafir edilen caz starları ile şimdiye kadar 2 binden fazla konser gerçekleşmiş ve biliyoruz ki bu konserlerin neredeyse büyük bölümü kaydedilerek arşvilenmişti.

İşte, şimdi bu arşivler NDR`ın 60. yılı açıldı ve ilk kayıtlar yayınlandı...

Haberin en mutlu noktası kuşkusuz burası... NDR 60 Years Jazz Ed. ismiyle yayınlanmaya başlayan albüm sayısı şimdilik bildiğimiz kadarıyla dört oldu. Modern Jazz Quartet, Stephane Grapelli Ensemble, Dave Brubeck Quartet ve Dizzy Gillespie Quintet & Hans Koller New Jazz Stars albümleriyle başlayan serinin yeni albümlerle geniş bir koleksiyona dönüşeceğini tahmin ediyoruz.

* * *

Haberin sonunda bir de müjdemiz var, yayınlanan ilk dört albümü Cazkolik Shop plak reyonunda satışa sunmaya başladık, meraklıların az sayıda stokları tükenmeden hemen arşivlerine katmalarını öneririz.

Cazkolik.com / 07 Ağustos 2014, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.