Konser öncesi haber + konser sonrası izlenim: Randy Brecker "Night in Calisia" konser izlenimleri yayında.

Konser öncesi haber + konser sonrası izlenim: Randy Brecker "Night in Calisia" konser izlenimleri yayında.

24. Akbank Caz Festival konserlerine yetişmek için koşuşturmak sezonun belki de en ilgi göreceği konserlerden biri açısından zamanlama talihsizliği oldu. Sahnede 36 kişilik bir orkestra ama salonda kısmî boşluklar gözümüze çarpıyordu. Sahnenin solunda bu yıl "En İyi Caz Topluluğu" Grammy ödüllü Wlodek Pawlik Trio, sağda Polonya`nın en eski şehri olarak bilinen Kalisz`den Adam Klocek yönetiminde Kalisz Filarmoni Orkestrası ve tam ortalarında 6 Grammy ödüllü, yaşayan en önemli trompetçilerden Randy Bracker mükemmel bir caz konser sahne görüntüsü veriyordu. Sahnede seslendirilen Night in Calisia karmaşık kurgulu fakat içselleştirilmesi tersine kolay ve  ahengi renkli bir kompozisyon. İsmi, Dizzy Gillispie`nin "Night in Tunisia"sından esinlenilen eser altı bölümlüydü ve konserde tamamı seslendirildi. Albüme ismini veren "Night in Calisia" ise konserin en sonuna saklanmıştı. Beş telli elektro bas soloları, zaman zaman funky drum düetleri Pawlik`in şen dansıyla süslenmişti. Kırmızı ceketiyse sanki sanatçının gösterişli kişiliğinin bir sembolüydü.

* * *

Orkestranın coşkulu bir nehir gibi üçlüye eşliği gecenin en keyifli anlarıydı. Salon hakettiği kadar dolmamış olsa da hatırı sayılır sayıda dinleyici gelmeyenlerin konseri çok fena kaçırdığı fikrindeydi.


Randy Brecker ile bu akşamki konseri için kısacık ama içinde müjdeler olan bir söyleşi yaptık...

Bu gece caz trompetinde, sayısını biz sayamadık, en az 6 Grammy ödüllü bir caz efsanesi Randy Brecker`ı izleyeceğiz. Aşağıda konser öncesi duyuru haberinde `festivallerde yok böyle konser` demiştik, bu akşam izleyeceğimiz konserde caz müziği kültürel bir işlev olarak nasıl projelendirilir başarısı kanıtlanmış gerçek bir örnekle karşı karşıya olacağız. Bu hikayenin içinde kişisellik de var, bir şehrin hikayesi de...

* * *

Aslında, hiç umudumuz yoktu zira konsere çok az zaman kalmıştı ve muhtemelen Brecker ve ekibi bir gün bu ülkede, yarın başka ülkede dolaşıyorlardı, bu yüzden, hazırladığımız soruların çerçevesini daraltıp sadece ödüllü albüm, İstanbul konseri ve çok merak ettiğimiz Kalisz projesinden mülhem Türkiye ilgili bir yansıma, bir ilham olabilir mi diye ek bir de sorumuz vardı. Gerçek zamanlı bir röportaj mahiyetinde olmasa da biz cevaplarımızı aldık.

İşte Randy Brecker`la söyleşimizden çıkan spotlar;

"Son İstanbul konserimde sahnede caz gitaristi Timuçin Şahin`le birlikte çaldım, bir de orkestra vardı! Harika bir İstanbul seyahati olmuştu..."

Peki ya Wlodek Pawlik`in ödüllü süiti?

Harika bir beste... Bir çeşit "doğadan epik bir görsel şölen" ve Grammy ödüllü bu albüm sayesinde çok sayıda konser verdik, vermeye devam ediyoruz..."

Polonya, Avrupa caz sahnesinin en önemli ülkelerinden biri, peki Polonyalı müzisyenlerle çalmak nasıl bir tecrübe diye sorduğumuzda yanıt kısa ve netti;

"They are first class musicians"

Bu cevabın, bir sonraki soru ve cevapla çok mühim bağlantısı var çünkü Cazkolik olarak biz bu "Night in Calisia" projesinin özünün keşke bizler, yani İstanbullular tarafından akıl etsek de böyle dünyaca ünlü bir ustaya önersek ve 9 bin yıllık İstanbul da içinde kendi müzisyenlerimizle ülkemiz bir Grammy ödülü kazansa diye düşünürek soruyu yönelttik; "Peki, içinde İstanbul olan böyle bir projede yer almayı ister misiniz?" İşte, beklediğimiz cevap geldi;

"Sure! There are many great Turkish musicians too."

Bu cevabın ardından böyle bir proje gerçek olur mu, olmaz mı bilemeyiz, Cazkolik olarak bizim de boyumuzu aşan bir durum bu, belki etraflıca düşünülerek ciddi bir şekilde projelendirilir, Kültür Bakanlığı gibi kamu kurumları sahiplenir ve beste sipariş sürecinin ardından kayıt ve albüm gerçekleşir... Kimbilir... Neden olmasın!

Bu akşam konseri bir de bu gözle ve fikirle izlemenizi rica edeceğiz. Tabii mükemmel bir süit ve virtüöz icraların keyfini çıkararak...

Cazkolik.com / 28 Ekim 2014, Salı






Festivalde yok böyle konser...

Sayısını saymakta zorlandığımız Grammy`leriyle caz trompetin yaşayan en etkileyici sanatçılarından Randy Brecker başta Polonyalı caz piyanisti ve besteci Wlodek Pawlik ve Adam Klocek yönetimindeki Kalisz Filarmoni Orkestrası ile kaydettiği ve 2014 Grammy ödüllü "Night in Calisia" albüm konseri için 28 Ekim akşamı Cemal Reşit Rey konser salonunda olacak. (Konserin biletini almak için lütfen bu satıra tıklayın)

* * *

Polonya’nın en eski şehri Kalisz’in1850. yılı kutlamaları için hazırlanan ve “En İyi Caz Topluluğu Albümü” Grammy ödülünü kazanan “Night in Calisia” projesi projesi, Kalisz Filarmoni Orkestrasının direktörü Adam Klocek’in Wlodek Pawlik’ten bir kompozisyon yazmasını istemesiyle başladı. Daha sonra Randy Brecker, Wlodek Pawlik Trio ve Adam Klocek şefliğinde Kalisz Filarmoni Orkestrası bir araya geldi. Albüm altı parçalık caz süitinden oluşmaktadır. Albümün ilk parçası, caz müzik tarihinin efsane ismi Dizzy Gillespie’in “A Night In Tunisia”dan esinlenilen albüme de isimini veren Night in Calisia’dır. Eser, ilk kez 19 Haziran 2010 tarihinde Kalisz’te seslendirildi.

* * *

Albüm, 2012 yılında Polonya gazetesi Rzeczpospolita tarafından “Yılın Caz Albümü”, 2013’te Grand Prix Jazz Melomani tarafından “Yılın Albümü” seçilmiş, son olarak da 2014 yılında “En İyi Caz Topluluğu Albümü” dalında Grammy ödülü kazanmıştır. Bu ödül Randy Brecker’ın 6. ödülü olurken, Wlodek Pawlik’i de bu ödülü kazanan ilk Polonyalı caz müzisyeni yaptı.

* * *

Ünlü Amerikalı trompetçi Randy Brecker`ın yaratıcılığı caz, R&B ve blues başta olmak üzere birçok farklı müzik tarzını şekillendirdi. Trompeti ve Flügelhorn`u ile yüzlerce albüme ses veren usta müzisyen Bruce Springsteen`den Frank Sinatra`ya, Davis Sanborn`dan Jaco Pastorius ve Frank Zappa`ya kadar onlarca müzisyenle aynı sahneyi ve stüdyoyu paylaştı.

The Brecker Brothers ve Randy Brecker 1975 / 1981 arası kaydettikleri altı albüm ile yedi kez Grammy`e aday oldular. 1982`de solo kariyerine devam eden Randy Brecker, ilerleyen yıllarda Jaco Pastorius ile albüm kayıtları ve turneler gerçekleştirdi. 1992 yılına gelindiğinde ise kardeşi Micheal Brecker ile yeniden bir araya gelerek 1994 kışında çıkardıkları Out of the Loop albümü ile iki Grammy birden kazandı. 1998 yılında Billy Cobham`ın İngiltere turnesine konuk olarak katılan Brecker aynı yıl sahnedeyken solist olarak "En İyi Çağdaş Caz Performası" dalında ilk Grammy ödülünü kazandığını öğrendi. Dünyanın dört bir yanından usta müzisyenlerle gerçekleştirdiği albüm ve sahne çalışmalarının yanı sıra atölye çalışmaları ve seminerlerde genç müzisyenlerle buluşan sanatçı, bugün dünyanın en fazla konser veren caz müzisyenlerinden biri olmayı sürdürmektedir.

Randy Brecker, “Night in Calisia” albümüyle 2014 yılında 6. Grammy ödülü olan “Best Large Jazz Ensemble Album” Grammy Ödülü’nü kazandı.

Grammy ödüllü piyanist ve besteci Wlodek Pawlik, Frederic Chopin Müzik Akademisi’nde klasik piyano, Hochschule für Music’te ise caz kompozisyonu ve teorisi eğitimleri aldı. Bugüne kadar 24 albüme imza atan Pawlik ayrıca North Sea Jazz ve European Union Jazz gibi önemli festivallerde önemli performanslara imza attı. Sanatçı, senfonik müzik, tiyatro ve film müzikleri alanlarındaki yaptığı besteler ve düzenlemeler ile birçok ödüle layık görüldü. Wlodek Pawlik ayrıca 1988, 1996 ve 2001 yıllarında Akwarium Jazz Club ve Jazzi Magazine tarafından “Yılın Polonyalı Caz Müzisyeni” seçilerek 2008 yılında Randy Brecker eşliğinde ve Polonya Radyosu prodüktörlüğünde “Tykocin Jazz Suites” albümünü çıkarttı. Albüm Polonyalı ve Amerikalı caz eleştirmenleri tarafından olumlu eleştiriler alırken, listelerde üst sıralara yerleşti. 2009 yılında Jazz Station yorumcuları tarafından “Yılın Bestecisi” seçilirken, Fryderky 2009’da “En İyi Caz Albümü” ve “En İyi Polonyalı Besteci” kategorilerinde aday gösterildi. Aynı yıl solo piyano doğaçlamalarından oluşan “Grand Piano” albümü çıkarttı. 2012 yılında Randy Brecker ile Night in Calisia projesiyle tekrar bir arayan gelen Pawlik, kariyerinin en önemli başarısı olan Grammy ödülü kazanarak, ülkesinde de bu ödülü kazanan ilk isim olmuştur.

Kalisz Filarmoni Orkestrası

Polonya’nın en eski şehri Kalisz, Polonya müzik tarihinin en önemli merkezlerinden biridir. Kalisz şehri, Frederick Chopin, Henryk Wieniawski ve 19. yüzyıl Avrupası’nın çok önemli virtüözlerini ağırlamıştır. Kalisz Filarmoni Orkestrası ise ilk konserini 1974 yılında vermiştir. 1980 yılında orkestra üyelerinin ve liderlerin sanatsal standartlara ulaşmak adına gösterdikleri çaba başarıya ulaşmış, orkestra bir kurum haline gelmiş ve devlet senfoni orkestrasına dönüşmüştür. Kalisz Filarmoni Orkestrası, bu zamana dek  saygınlık kazanmış Polonyalı ve yabancı birçok ünlü şef ve solistle konserler vermiştir. Orkestra geçmişi, seçkin sanatçıları ve aldığı olumlu eleştiriler ile şuan Polonya’nın en önemli orkestralarından biri olarak gösterilirken, dünya çapında  en saygın orkestralar arasında yer almaktadır.

Cazkolik.com / 22 Ekim 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.