Bunca zamandır caz konserlerine gideriz ilk kez bir grubun karbon emisyon oranlarına göre turne yaptığını duyuyoruz

Bunca zamandır caz konserlerine gideriz ilk kez bir grubun karbon emisyon oranlarına göre turne yaptığını duyuyoruz

Elektrikli taşıtla ulaşılamayan şehirleri turne programına almayan Jøkleba bu akşam Akbank Sanat `ta.

 

Kuzey Avrupalıların hayata ve sürdürülebilir geleceğe dair bakışı hakkında çoğumuzun az çok fikri vardır. İleri hassasiyet örneği kabul edebileceğimiz bir tavır olarak İskandinav müziğinin yerini sağlamlaştırmış gruplarından Jøkleba`nın, serbest doğaçlama grupları arasında algılanabilirlik açısından kimine göre uçlarda, kimine göre ise oldukça çekici gelebilecek bir müzikleri var. Yani, demek istediğimiz, bazı müziklerde dinleyici eğilimleri kestirilebilir ama Jøkleba bu kalıpların dışında, eğitimli kulaklar için dahi “fazlaca özgür“ olan soundları kimi tecrübesiz dinleyiciler için sürükleyici gelebilir, dinlemeden peşin hükümlü olmamak lazım. Bu haberin amacı sadece Kuzey cazın son dönem kendi müzik sahnemizde başat bir role soyunduğunu söylemek değil, Jøkleba’nın Akbank Sanat konseri Jøkotour başlıklı turne kapsamında vermesi ve Jøkotour`un çevreye duyarlı Norveçli sanatçıların ve şehircilik uzmanlarının işbirliğinden doğmuş bir proje olmasıdır.

 

Bu turnenin, biz müzikseverler tarafından desteklenmesi gereken bir toplumsal ve sosyal sorumluluk projesi olduğunu düşünüyoruz. Profesyonel müzisyenler sürekli seyahat etmelerine rağmen, karbon emisyonları ve sürdürülebilirlik konuları kişisel gündemlerinin ana maddeleri değildir. Oslo`dan Istanbul`a yapılan bir uçak yolculuğunun karbon emisyonu açısından aynı iki şehir arasında yapılan bir tren yolculuğu ile karşılaştırırsak, verilen her konser için atmosferde yaratılan karbon izlerinin vicdanları rahatsız edecek boyutlarda olduğunu fark edebiliriz. Jøkleba bu turne ile sürdürülebilir mimari ve şehircilik konularındaki vizyonlarını müzikseverlerle paylaşacak. Turnenin tüm ulaşımı ya hiç CO2 tüketmeyen veya çok düşük miktarda tüketen taşıtlarla yapılacak veya elektrikli bir taşıtla ulaşılamayan şehirler turne programına alınmayacak. Turne, Norveç`in kutuplara yakın kenti Bodø`den başlayıp İstanbul`a kadar uzanacak, oradan Fransa üzerinden İngiltere`ye gidilecek ve topluluk oradan gemi ile ülkeleri Norveç`e dönecek.

 

6 Kasım (yani bu gece) Akbank Sanat sahnesine konuk olacak grup ertesi gün aynı yerde bir atölye çalışması gerçekleştirecek ve müziğini oluşturan temel unsarlardan bahsederek ve izleyiciden gelen soruları yanıtlayacak.

 

Daha önce Akbank Caz Piyano Günleri`nde aynı mekanda konser vermiş Jon Balke piyanoda, Terje Rypdals Chasers, Oslo 13, Marilyn Mazurs Future Song, Charles Lloyd Group gibi grupların soundlarına önemli katkıda bulunan Audun Kleive davulda ve basta farklı yetenekleriyle Anders Jormin, Pierre Dorge gibi isimlerle performanslar gerçekleştirmiş bir müzik büyücüsü Per Jørgensen sahnede olacaklar. Alman plak şirketi ECM`in formal ses karakteri ve müzikal duruşunu iliklerimizde hissedeceğimiz bir Kuzey Avrupa akşamı olacağını tahmin ediyoruz.

 

Haber: Burak Sülünbaz

 

Cazkolik.com / 06 Kasım 2014, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.