Pop müziğin hit şarkıları cazla yeniden hayat buluyor...

Pop müziğin hit şarkıları cazla yeniden hayat buluyor...

Bu yıl, yerli caz albümleri bakımından çok zengin ve renkli bir sene yaşadığımızı söylemek zor ama sonbaharla birlikte hareketlilik de artış olduğu da muhakkak. Buna karşın, bu yıl, ya yurtdışına yerleşmiş ya da orada doğup büyümüş ama hepsi Türk olan genç caz müzisyenlerimizin albüm hareketliliği biraz daha dikkat çekti. Haberin konusu olmamakla birlikte bu mevzuya şimdilik bir cümleyle değinmiş olalım ama bir başka haberde ve daha detaylı bu konuya yeniden döneceğiz.

Caz gitaristi Yavuz Akyazıcı Türk Popunun ünlü şarkılarına getirdiği caz yorumlarıyla yayınladığı ilk albümde gördüğü ilgiyi projenin yeni albümüyle daha da belirginleştiriyor.

Caz müzisyenleri altmışlı yıllardan beri popun ünlü parçalarını cazla yorumlamayı sever. Altmışların başlarında özellikle Beatles`ın dünyayı kasıp kavuran şarkılarını Duke Ellington, Ella Fitzgerald gibi `boss`lar dahil seslendirmeyen kalmamıştı. Müzik yapımcılarının sevdiği bu başarılı formül ticari olarak kağıt üzerinde çekici gelebilir ama ortaya çıkaracağınız müziğin nasıl bir şey olacağını kestirmeniz zor. Yavuz Akyazıcı, ilk albümünde kendi adına tüm bu soruların cevabını vermişti. Serinin yeni albümü aradan geçen üç yılın ardından geçtiğimiz günlerde yayınlandığında Akyazıcı`nın iki albüm arası kaydettiği "Bridge" ve "Short Stories" gibi farklı albümleri, Vol.2`de caz yorumlarına kavuşacak yeni pop şarkılarının bekleme odasında iyice dinlenmesini ve olgunlamasını sağlamış.

* * *

VOL.2`de ilk albümde de besteleri olan beş ortak isim var; Nil Karaibrahimgil, Göksel, Kaan Tangöze, Teoman ve Athena. Albümün açılış parçası Nil Karaibrahimgil`in "Kanatlarım Var Ruhumda"sı. Geçtiğimiz yılların en çok dinlenenler arasında uzun süre yerini kaybetmeyen Göksel`in dillere pelesenk "Depresyondayım"ın caz yorumu muhtemelen müzikseverlerin en merak edeceği şarkılar arasında. Bir başka şarkı daha var yine çok merak edilecekler arasında, kırklı yaşlarını yaşayanlar kadar şimdinin genç neslininde sevdiği Bulutsuzluk Özlemi`nin "Sözlerimi Geri Alamam"ı kuşkusuz bol bol merak uyandıracak. Bu isimlerin arasında Teoman`ın her iki albümde de özel yeri var. Teoman`ın VOL.1`de "17" ve "Paramparça"sı yer alırken yeni albümde bu kez Akyazıcı "Güzel Bir Gün" ile "Renkli Rüyalar Oteli"ni yorumlamayı tercih etmiş.

* * *

Yeni albümde dikkat çeken bir diğer -belki de en dikkat çeken demeli- ayrıntı ise albümde yer alan müzisyen kadrosu. İlk albümde vokal dahil -Yahya Dai- haricinde diğer müzisyenlerin tamamı yeni albümde yerini farklı isimlere bırakmış. Yani, her iki albümün tek ortak ismi (Akyazıcı haricinde) Yahya Dai olmuş. VOL.2`de basta Volkan Hürsever, davulda Turgut Alp Bekoğlu yer alırken şarkıları ise ilk albümde dinlediğimiz Ece Göksu`nun yerine bu kez Evrim Özşuca söylüyor.

Aslına bakılırsa bu kadro değişikliği şaşırtıcı değil. Akyazıcı, Dai, Hürsever ve Bekoğlu ile epeydir birlikte çalıyor ve bu anlamda grubun iç etkileşimi çok güçlü. Hepsi Türk caz sahnesinin en tecrübeli ve olgun isimleri arasında yer alan müzisyenler aynı zamanda iyi dostlar olmanın da avantajını albüme yansıtmayı başarmışlar. Zaten, bu konuda Yavuz Akyazıcı “Birbirimiz"le çalmaya o kadar alıştık ki, kayıtları dinlerken fark ettiğimiz üst düzey konsantrasyona biz de şaşırdık.” diyerek durumu bize gerek kalmadan izah ediyor. Müzisyenler konusunda son not ise doğaçlama stillerinin albüm kaydına yansıması ve soundun etkisini iyice artırmış olması.

* * *

Yayınlanan albümler bakımından yerli cazın kendi izleğini takip eden albüm serilerine ihtiyacı var. Yavuz Akyazıcı`yı bu nedenle özellikle tebrik ediyoruz. Tıpkı, 2015 başlarında yayınlanmasını beklediğimiz sevgili Ozan Musluoğlu`nun "My Best Friends …" serisinin ikinci albümünü daha şimdiden yayınlanmadan tebrik ettiğimiz gibi.

Cazkolik.com / 10 Aralık 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.