İstanbul`un rekor soğuk günlerini ısıtan tek şey vardı; Avishai Cohen konseri

İstanbul`un rekor soğuk günlerini ısıtan tek şey vardı; Avishai Cohen konseri

İstanbul kar-kıyamet. Hava termometreleri çatlatacak kadar soğuk. Anlaşılan bu gece kimsenin evden çıkmaya niyeti yok. Çarşamba akşamı (7 Ocak) Avishai Cohen Trio’yu yine ve yeniden canlı izlemek için Babylon’un yolunu tutuyorum. İstiklal Caddesi`ni son yıllarda hiç bu kadar boş görmedim. Eyvah, peki ya bu şartlarda konser beklenen ilgiyi görmezse diye düşünürken Babylon’a girer girmez tıklım tıklım dolu olduğunu görüyorum. Mutluluk.

 

Bir önceki akşam Ankara’da sahne aldığını ve salonun dolduğunu öğrendiğimde Türk izleyicinin onu hiç bir şartta yalnız bırakmayacağına kanaat getiriyorum. Yeniden mutluluk.

 

Nasıl sevmeyelim ki? Adam tutkulu. Sahne halleri ve mimikleriyle caz fotoğrafçıları için eşsiz sekanslar üretiyor. Basıyla dans ediyor, bestelerini tartışmaya gerek bile yok. Farklı müzisyenlerle defalarca izlediğim Cohen’i yıllar geçtikçe `sazıyla mücadelesinden galip çıkmış bir müzisyen` olarak selamlıyorum.

 

Geçen sene Babylon’a konuk olduğunda davulda Daniel Dor bizzat kendisinden öğrendiğime göre ilk defa sahne alıyordu. İyi hatırlıyorum, son albümünde eşlik eden genç İsrailli Ofri Nehemya’nın yerine `sahaya girmiş`, performansı hayli göz doldurmuştu. Dün akşam da formundaydı, genç yaşında adeta egosu olmayan bir davulcunun yavaş yavaş isminin büyümesine Türk izleyicisi bir kere daha şahit oluyordu.

 

Geçen sene, son albümü Almah’ın turnesinde izlemiştik üçlüyü, o sıralar albüm henüz daha buralarda yayınlanmadığı için çalınan parçaların bir kısmı kulağımıza çok taze gelmişti. Sonra dinledik, dinledik, dinledik ve sevdik tabii... İşte taa o zamanlar kaydedilmeye başlanan bazı yeni malzemeler yeni bir albüme dönüşerek mutad olduğu üzere İsveç’te Nilento Stüdyo’da kaydedilmiş ve Şubat’ta raflarda yerini almaya hazırlanıyormuş… Dün gece bu eserleri dinleme şansı da bulduk. Hatta, daha ismi dahi konmamış bir parça vardı, bir ara bize isim önerisi sormayı ihmal etmedi ve seyirciler hep bir ağızdan “İstanbul” diye bağırdı, isim doğrusu benim çok hoşuma gitti, eğer o parçanın ismi "İstanbul" olursa bu yazıyı hatırlayın, işte o zaman bu son konser unutulmazlar arasında bir de böyle bir anıyla yerini alı. Çocuklarıma bile anlatırım :)

 

Performans coşkulu tam dört bisle sona erdi, hepsi birbirinden güzeldi. Köken olarak anne tarafının İzmir’li olduğunu bildiğim ve konser sırasında Türk kanından geldiğini söyleyen Avishai‘nin gırtlağındaki bol tuzlu Akdeniz tadı "Alfonsina y el Mar"daki vokaliyle bizi resmen perişan etti. Başka neler dinledik diye soracak olursanız Nitai Hershkovits’le Duende albümünden tanıdığımız Soof, YouTube’da bir milyonun üzerinde izlenen Remembering ve 1940’da Meksikalı Consuelo Velázquez’in Bésame Mucho`su o gece dinlediklerimizin sadece bir kaçıydı ki bu parçaları önceki konserlerden de hatırlayan okurlarımız olacaktır...

 

Piyanoda izlediğim Hershkovits uzun süreli yol arkadaşı, sakin bir mizaca sahip. Grup Babylon`da dün gece dahil üç gece konser verecek ve bir sonraki konseri bekleme süresinin hiç de uzun olmayacağından çok eminim, çünkü hem biz onu seviyoruz hem o bizi.

 

Burak Sülünbaz

 


 

Bir caz müzik haber ve içerik portalı olarak her zaman Avishai Cohen ile ilgili verecek yeni haber bulmanız mümkün… Üstelik, şurda konsere çıktı, burda festivale katıldı gibisinden gündelik haberler değil, genellikle caz dünyasını ilgilendiren haberler olur bunlar...

 

2015`in ilk haberi Avishai Cohen`e denk geldi. Güzel bir denklik oldu. Yaptığı müzikle biz Ortadoğu insanını her zaman mutlu eden Cohen günümüzün en ünlü caz sanatçılarından biri olmakla birlikte aynı zamanda sanki bir misyon adamı...

 

Madem `yeni yıla nasıl girerseniz yıl öyle gider` diye bir söz var, biz de yeni yıla bir caz konseri haberiyle girelim ve yıl boyu böyle haberler eksik olmasın... Yılın ilk dikkat çekici konser haberi Avishai Cohen`den geldi. Eminiz cazla içiçe olanlar bu haberi bir süredir duymuş olmalı. Tam 4 konserlik bir turne için ilk olarak Ankara`ya gelecek olan Cohen 6 Ocak Salı gecesi ODTÜ Kemal Kurdaş sahnesinde Ankaralı cazseverlerle buluşacak. Ertesi gün ise tam 3 gecelik maraton için 7, 8 ve 9 Ocak geceleri üstüste Babylon sahnesinde usta ismi izleme imkanımız olacak.

 

Son albümü "Almah"ı 2013 yazı yayınlayan Cohen albümünde özellikle "Song for My Brother", "Child is Born", "Arab Medley", "Hayo Hayta" gibi besteleriyle dikkat çekiyordu. Bu gecelerden birine katılırsanız eminiz bu harika müzikleri sahnede canlı dinleme imkanınız olacak. Cohen`i sahnede izlemeyenler için onun sahne performansı deneyiminin altını özellikle çizmemiz gerekiyor. Şimdiye kadar onu birçok kez izlemiş biri olarak hiçbir konserinde müziğine olan konsantrasyonu eksik olmamış, tek bir notasının dahi hakkını vermemiş biri değildir. Sahnede olduğu her dakikanın karşılığını fazlasıyla veren gerçekten dürüst bir müzisyen. Öncelikle bu hususun altını çizmemiz gerekiyor. Hemen ardından Cohen`in son yıllarda İsrailli genç caz sanatçılarına kendi firması Razdaz Records vasıtasıyla verdiği desteği önemle belirtmemiz lazım. Hatta, bu konuda yanılmıyorsak geçen ay yayınladığı "All Original, Best Young Israeli Jazz" isimli albümü satışa çıktı. İsrailli genç caz müzisyenleri hakkında hayli olumlu sözler sarfeden ve onları dünya caz sahnesine ilk elden duyuran Cohen gelişimleri karşısında etkilendiği başta artık sürekli piyanisti haline gelen Nitai Hershkowitz olmak üzere Omri Mor, Ofri Nehemya Quartet, Jupiter, Shachar Elnatan Quartet gibi isim ve gruplara derleme albümünde yer vermiş.

 

İsrailli genç caz sanatçılarına ait derleme albümü hakkında yaptığı açıklamada "bugün gelişimini sürdürmekte olan genç caz sanatçılarının her birinin kendi hikayesine ve hayat deneyiminin devamlılığına ihtiyaçları var, İsrailli sanatçıların ise bu konuda hiç bir eksiği yok" diyen Cohen ayrıca "bu müzisyenlerin aynı zamanda New York merkezli bir caz ortamında yaşıyor olmasına gerek de yok, İsrail bugününün caz müziği için önemli bir varlık merkezi" tanımlamasını da yapıyor.

 

Bu haberde çok yakın tarihlerde izleyeceğimiz konserler ve Cohen ile ilgili genel bir haber vermiş olalım ve haberimize bir de sürpriz ekleyelim ve 4, 5 ve 6 Ocak tarihlerinde haberimiz üzerinden 3 gün üstüste 2`şer okurumuza konser davetiyesi hediye edeceğimizi belirtelim.

 

Cazkolik.com / 01 Ocak 2015, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.