Saykodelik kafayı party-time dönüştüren adamlar; Goran Kajfes Subtronic Arkestra Akbank Sanat`a geliyor.

Saykodelik kafayı party-time dönüştüren adamlar; Goran Kajfes Subtronic Arkestra Akbank Sanat`a geliyor.

14 Ocak akşamı Beyoğlu Akbank Sanat`ta izleyeceğimiz Goranj Kajfes Subtronic Arkestra`nın 2011`de yayınladığı `double` albümü "X/Y"nin kendi içinde "X" ve "Y" olarak açılımı var. Gruba ismini veren İsveçli trompetçi Goran Kajfes (ki 10 kşilik topluluğun diğer isimleri de İsveçli) müziklerinde farklı kompartımanlara serpiştirdiği [son günlerin tartışma programlarının en sevilen kelimelerinden biriyle söylersek eğer] `bagaj`lar grubun altmışların sonundan yetmişlerin başına uzanan dönemin Don Cherry, Sun Ra, Archie Shepp benzeri efsanelerin müziklerini çağrıştıran duygular yaratırken ve bu müziklere albümün "X" olanı derken, double çalışmanın ikincisi olan "Y"de ise topluluk daha `space-age ambiance`, minimal cümleler kurmuş ve bu notalarda da Brian Eno, Bill Laswell gibi öncü isimlerin müziklerini hatırlıyorsunuz.

Bu bilgilerin ışığında topluluk 2013 yılında yayınladığı albümü "The reason Why, Vol.1" ile Türk dinleyicisini şaşırtan bir hamlede bulundu. Şimdi konsere geliyor olmaları bu hamleye daha değerli kılıyor. Edip Akbayram`ın "Yakar İnceden İnceden" isimli şarkısına yaptıkları yeni düzenlemeyle şaşırtıcı bir yaratıcılığa imza atan grup 14 Ocak konserinde Akbayram`ın yanında Francis Bebey, Cluster, Milton Nascimento gibi isimlere ait parçaların yeni düzenlemelerine de yer verecek.

Goran Kajfes hakkında

Hırvat asıllı olan ve İsveç’te müzisyen bir ailede yetişen Goran Kajfes, müzik kariyeri boyunca Sting, Eagle-Eye Cherry, Janet Jackson, José Gonzales, Stina Nordenstam, Lester Bowie, The Soundtrack of our Lives ve the Cardigans gibi starlarla aynı sahneyi paylaştı. Goran Kaffes Subtropic Orkestra, Oddjob, Navcka Forum, Angles, Fire! Orchestra ve Magnus Carlson ve the Moon Ray Quintet gruplarının sürekli elemanlarındandır. Özellikle son beş yılda yaptığı çalışmalarla sadece İsveç’in değil Avrupa’nın da tanıdığı bir müzisyen konumuna ulaşan Kajfes, 2010 yılında grubu Oddjob ile çıkardığı “Clint” isimli albümle İngiliz “Sunday Times” tarafından verilen “Yılın En İyi Caz Albümü” ödülünü aldı. 2011 yılında ise solo albümü “X/Y” ile “Nordic Music Price” ödüllerinde, Björk, Lykke Li, Ane Brun gibi starları geride bırakarak “Yılın En İyi Caz Albümü”nün sahibi oldu.

* * *

Goran Kajfes, 2013 yılında “Goran Kajfes Subtropic Orkestra” adını verdiği yeni projesi ile The Reason Why Vol.1 isimli albümü piyasaya sürdü. Albüm çıktıktan kısa süre sonra İskandinav ülkeleri, Orta Avrupa satış listelerinde uzun süre ilk sırada kaldı. Edip Akbayram’ın “Yakar İnceden İnceden” şarkısına yapılan cover parça ile açılan albümde, Latin Amerika ritimlerinin yanı sıra, Alman progressive jazz ve rock tınıları da yer alıyor. Albüm hakkında “Bird is the Worm”, “HiFi +”, “Jazzwise”, “Emusic” gibi dünyanın en çok takip edilen caz sitelerinde oldukça olumlu eleştiriler yapıldı ve İngiliz “HiFi +” sitesi albümü yılın en dikkat çekici çıkışlarından biri olarak gösterirken, caz müziğine getirdikleri yeni yaklaşım ile mutlaka keşfedilmesi gereken bir çalışma olarak değerlendirdi. Serinin ikinci albümü The Reason Why Vol.2 ise kısa bir sure önce piyasaya sürüldü. Grup, Francis Bebey, Edip Akbayram, Grizzly Bear, Cluster, Milton Nascimento, Tame Impala gibi kendilerini etkileyen sanatçıların müziklerini yorumlamaya devam ediyor.

* * *

Topluluk ve konser hakkında detaylar:

Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Goran Kajfes
- Trompet
Jonas Kullhammar - Tenor saksafon ve flüt
Per “Ruskträsk” Johansson – Bariton ve soprano saksafon ve flüt
Johan Holmegard - Davul
Jesper Nordenström - Org
Reine Fiske - Elektro gitar
Peter Forss – Bas gitar

Tarih: 14 Ocak 2015, Çarşamba
Saat: 20:00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam 20 TL. / Öğrenci 10 TL.

Etkinlik: WORKSHOP – Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Tarih: 14 Ocak 2015, Çarşamba
Saat: 17:00
Etkinlik ücretsizdir.

Cazkolik.com / 08 Ocak 2015, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.