Aydın Esen yılın ilk büyük sürprizine yeni bir ses Tuba Çavuşoğlu ve albümü "Insight" ile imza attı.

Aydın Esen yılın ilk büyük sürprizine yeni bir ses Tuba Çavuşoğlu ve albümü "Insight" ile imza attı.

Aydın Esen`den sürekli yeni haberler gelmiyor ama geldiği zaman da bu kesinlikle dikkat çekici oluyor. Geçen yılı Okay Temiz`in Aydın Esen`li "Oriental Wind" albümüyle kapatmıştık, yeni yılı yeni bir Aydın Esen haberiyle karşıladık. Gerçi, sözünü ettiğimiz her iki albümde Esen`in kendi albümleri değil ama her notasında imzası olduğu albümler.

* * *

Sesiyle Esen’in dikkatini çeken Ankaralı genç sanatçı Tuba Çavuşoğlu “Insight” isimli albümde özgün vokalleriyle yer alıyor. Daha önce tamamı vokal performansından oluşan hiçbir albüm yapmayan Esen’in Tuba ile çalışması, Esen’in müziğinde başlı başına yeni bir haber olarak dikkat çekiyor. Herkesin bildiği ancak çok da eskimemiş 6 şarkıda Aydın Esen’in zaman dışı düzenlemelerine ek olarak dünyaca ünlü müzisyenlerin performansları ve Tuba’nın sesiyle “Insight”, caz müziğine yeni bir soluk getirecek bir niteliğe sahip. Esen ve Tuba’ya albümde tüm dünyadaki cazseverlerin çok yakından tanıdığı iki önemli isim; basçı Kai Eckhardt ve davulcu Ranjit Barot eşlik etmiş.

* * *

Insight’ta Esen’in cazla birleştirdiği elektronik ögeler, Barot ve Eckhardt’ın sunduğu etnik göndermeler ve Tuba’nın alto sesiyle yaptığı vokal emprovizeleri, albümü, sadece cazla tanımlamaktan bir anlamda soyutluyor. Esen bu konuda; “Bu albümde ve aslında tüm albümlerimde, müziği tanımlayıp, paketleştirmekten kaçınıyorum. Tek derdim, her zaman dinlenebilecek, yeni, zamanının dışında, farklı bir seeyler sunmak. Insight’ta da müzikal tavrımı bilindik ama seçme şarkılar üzerinden yepyeni şekilde vermeyi istedim. İlle de bir isim koyacaksak, Progressive Jazz Fusion’un gidebileceği en lezzetli yerlerinden biri diye tarifleyebiliriz ama yeterli olur mu, bilmem” diyor.

* * *

Müzik yaşamına Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi piyano bölümüne burslu kabul edilerek başlayan Tuba Çavuşoglu, 2009 yılından bu yana kendi piyanosu ve vokali ile çalışmalarını sürdürüyor. İlk albümünü Aydın Esen düzenlemeleriyle şarkı söyleyerek yapan Tuba, “Insight” adını verdiği albüm için şunları söylüyor: “Aydın hocanın tüm dehasını kattığı düzenlemeler eğliğinde şarkı söylerken, gerçekten de içsel bir yolculuğa çıktığımı; kendimi, müziği, yaşamı idrakımda büyük dönüs Tümler olduğunu hissettim... “Insight” adı, tamamen kişisel deneyimimden çıktı. Bunun, albümü dinlediklerinde dünyanın her köşesindeki dinleyici ile ortak duygumuz olmasını umuyorum. Dinleyiciyi de aynı içsel yolculuğa katabilirsek, Insight’ın kelime olarak çağrıştırdığı gibi, müzikle içlerine bakmalarını sağlayabilirsek, albüm yerini bulmuş olacak...”

* * *

“Insight” albümü, İyi ve kaliteli müzik sunmaya odaklanan D.J&J Production Aydın Esen direktörlüğü ve aranjörlüğünde Ocak 2015’te D.J&J Production etiketiyle satıs?a sunuldu. Albümde Eren Gümrükçüoğlu (gitar), İmer Demirer (trompet) ve Çağdaş Oruç (soprano ve tenor saksafon) gibi bilinen Türk caz müzisyenleri de yer aldı. Albüm kayıtları Babajim stüdyolarında yapıldı.

* * *

Tuba Çavuşoğlu kimdir?

Müzik eğitimine 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne burslu kabul edilerek, Piyano Ana Sanat Dalı’nda eğitim görmeye başladı. Prof. Benal Tanrısever ve Gülnara Aziz ile piyano, Bakü ve Moskova Devlet Konservatuarı’ndan Prof. Zarife Bakihanova ile armoni, müzik form ve analizi, Prof. Naile Mehtiyeva ile müzik tarihi dersleri aldı.

* * *

1999 yılında Prof. Yapıncak Gürerk Okyar ile piyano çalışmalarına devam ederek, National de Paris`ten Prof. Andree Sommer ile deşifraj ve okuma teknikleri üzerine çalıştı. 2005 yılında Prof. Okyar sınıfından yüksek şeref derecesi ile mezun oldu.

* * *

Eğitimi süresince basta Sebastian Benda ve Dmitri Sgourus ile piyano, caz kompozitör ve kontrabas sanatçısı Charlie Haden ile caz ensemble masterclass çalışmalarına devam etti. 2001-2003 Gordion Caz Akademi’de caz vokal, armoni ve caz piyano üzerine çalıştı. Ulusal ve uluslararası birçok birincilik ödülü alan, Prof. Elena Puşkova yönetimindeki Bilkent Gençlik Korosu`nda görev aldı; birçok resital ve oda müziği konseri verdi. Sesiyle Aydın Esen’in dikkatini çeken Ankaralı genç sanatçı Tuba Çavusoglu’nun “Insight” isimli albümü Ocak 2015’te D.J&J Production etiketiyle tüm dünyada satışa sunuldu. Albümde özgün vokalleriyle yer alan Çavuşoğlu, çalışmalarına piyanist ve caz vokal sanatçısı olarak devam etmektedir.

D.J & Production kimdir?

Uzun bir hazırlık aşamasından sonra 2014 yılının Ocak ayında faaliyetlerine başlayan D.J&J Production, kurumsal şirketlerde ve müzik sektöründe marka yönetimi, iletişim, satış-pazarlama, menajerlik ve dijital platformlar konusunda deneyim kazanmış isimlerden oluşan ekibi ile müzik yapımcılışı, menajerlik, medya iletisim & proje danışmanlığı, yerel ve uluslararası konser organizasyonları alanında hizmet sunmaktadır.

Cazkolik.com / 04 Şubat 2015, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.