Yıllar önce dünyaya `mutlu ol` diyen adam mesajını tekrar vermek için 3 Mart`ta geliyor...

Yıllar önce dünyaya `mutlu ol` diyen adam mesajını tekrar vermek için 3 Mart`ta geliyor...

Bobby McFerrin konserine bilet almak için tıklayın.


35 yaşın üstünde olup da Bobby McFerrin ismini duymamış müziksever var mıdır?

Ya da ‘Don’t worry, be happy’ isimli şarkıyı?

Sanmıyoruz...

Olanca sadeliği, yumuşaklığı ve nakaratıyla McFerrin’in söylediği bu şarkı 1988’de dünyadaki tüm listelerin en tepesinde ve elbette herkesin dilinde dolaşıp durmuştu. Mesajı da basit ve -bir bakıma da- doğruydu. Üzülmek için zaman yoktu ve bunu tekrar tekrar duymak insana iyi geliyordu.

* * *

Ancak McFerrin hakkında bildiğiniz bu şarkıyla sınırlıysa, internet’i açıp bakmakta yarar var. Çünkü o zaman, bu sevimli şarkıcının Bach’tan Beatles’a kadar uzanan bir yelpazede yaptığı farklı yorumları dinleyebilir, onun Chick Corea gibi dev bir piyaniste, Yo-Yo-Ma gibi dünyaca ünlü bir çello virtüözüne ve hatta Robin Williams’a eşlik ettiğini duyabilir; Viyana Filarmoni Orkestrası’na şeflik yaparken görebilir; Susam Sokağı’na takılırken izleyebilirsiniz. Tüm bunları yapmış olması şaşırtmıyorsa sizi, dahası da var.

* * *

Doğaçlama konusunda tür ve sınır tanımayan, çok çok önemli bir ses Bobby McFerrin. 1950 New York doğumlu. Anne ve baba, klasik eğitim almış şarkıcı olunca, oğul da aynı yoldan gitmiş ve sesini ilk defa 1977’de duyurmuş. Efsane komedyen Bill Cosby’nin yardımlarıyla ismi hızla duyulmuş ve ilk albümünü 1982’de çıkararak kariyerine başlamış. Meşhur ‘Don’t Worry’ ise 1988 tarihli Simple Pleasures albümde yer alıyor ve o şarkının yarattığı depremle McFerrin -kelimenin tam anlamıyla- bir pop ikonuna dönüşüyor. Ancak bu ticari başarının üstünde çok durmayan müzisyen, cazdan klasiğe, oradan etnik müziğe kadar sesini tüm bu türlerde duyuruyor ve bugüne değin ilgi gören albümler kaydetmeyi de sürdürüyor.

* * *

2013 tarihli son albümü Spirityouall da ise McFerrin, Amerikan müziğinin çekirdeğine dokunuyor. Başka bir deyişle tüm siyah müziğin kalbine, yani ilahilere... Yedi geleneksel ilahinin yanında kendi besteleri ve bir de Bob Dylan yorumu var bu son albümde. Ve tüm bu şarkılarda, McFerrin, üzüntüler içinde kıvranan dünyamızı hem ışıtmayı, hem de ısıtmayı beceriyor.

* * *

Onun davetkar müziğini, şifalı sesini duymak ve ruhlarımızı aydınlatmak için 3 Mart 2015’teki İstanbul konseri çok iyi bir şans.

* * *

Bobby McFerrin`ın 2010 yılında verdiği bir röportajı okumak için tıklayın.

Bobby McFerrin`in eski albümlerinden oluşan 4 CD`li box seti Cazkolik Shop`tan satın almak için tıklayın.

Cazkolik.com / 26 Şubat 2015, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.