özel Haber: Bir Konserin Hikayesi: 22.İzmir Avrupa Caz Festivali özel bir konserle başlıyor.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">özel Haber:</span> Bir Konserin Hikayesi: 22.İzmir Avrupa Caz Festivali özel bir konserle başlıyor.

Ülkemizin en uzun soluklu festivallerinden 22. İzmir Avrupa Caz Festivali bugün başlıyor. İzmir Kültür ve Sanat Eğitim Vakfı iKSEV tarafından 22 yıldır titizlikle hazırlanan festival her yıl karşılaşılan sayısız soruna karşın kapılarını cazseverlere açmayı başardı. Bu yıl da festival yönetiminin hazırladığı program festivalin temel hareket noktası olan Avrupa caz sahnesinden isimlerle müzikseverlere birbirinden güzel konserler izletecek. Festival program detayları konusunda yayınladığımız haberde tüm ayrıntıları bulabilirsiniz (haberi okumak için tıklayın lütfen)

* * *

Festival bu yıl (05 Mart Perşembe) özel bir projeyle başlayacak. Bu konsere dair ilk haberler gelmeye başladığından itibaren dikatle takip etmeye başladık ve festival hakkında ilk özel haberi yapmak için hemen kolları sıvadık. Avrupa`da yaşayan klasik piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü ile Fransız caz trompetçisi Erik Truffaz`yı kendi dörtlüsüyle aynı projede ve aynı sahnede buluşturan proje "Jazz Meets Classic: "Taksim" Dünya Prömiyeri" ismini taşıyor. Projenin detaylarını merak ettiğimiz için hem festival yönetiminden sevgili Ceyda Söderblom`u arayıp detayları öğrendik hem de projenin bestecisi Erik Truffaz`yı İzmir`den önce sahne aldığı İstanbul Babylon`da sevgili arkadaşımız Burak Sülünbaz`ın yakın takibiyle konser sonrası bir kaç dakikalığına yakalayıp konser hakkında bizzat bestecisinden ilk bilgileri aldık.

"Taksim" projesi nasıl hayat buldu

iKSEV için proje ilk olarak Ufuk & Bahar Dördüncü ile festival yönetiminin yaptığı toplantı esnasında gündeme gelmiş. Bahar Dördüncü festival yetkililerine Erik Truffaz`nın özel bir eser besteleyeceği haberini vermesiyle ilk kıvılcımın gündeme gelmesi aynı günler. Yani 2013 yılı... Böyle bir ihtimalin, yani Ufuk ve Bahar Dördüncü ile Erik Truffaz`yı ayne sahnede buluşturma fikri festivale çok çekici gelmiş. Bu akşam konserde dinlenecek eserin tamamlanması ise geçen Kasım ayı ve müzikseverler ilk kez bu gece dinleyecek. Elbette bu durum başlı başına heyecan verici... Bu arada, festival yönetimiyle Ufuk Dördüncü konserin içeriğini uzun süre karşılıklı görüşmüşler. Bu görüşmelerden ortaya çıkan detaylar ise bestenin çift piyano ve trompet + piyano, bas, davul üçlüsü için bestelenmiş olduğu ve isminin de "Taksim" olduğu ortaya çıktı. Konserin akışı ise piyano ikilisi ve caz triosu önce "Taksim" isimli bestenin ilk seslendirmesini gerçekleştirecek ardından sahnede Erik Truffaz ve dörtlüsü konsere devam edecek.

* * *

Sevgili Ceyda Söderblom ise bu yıl festivalin geleneksel seminerinin konusunun da açılış konserine bir gönderme olduğunun altını özellikle çiziyor. Ünlü caz tarihçisi Francesco Martinelli`nin vereceği seminerin konusu "Caz ve Klasik Müzik: Ayrı Siyam İkizleri mi?" olarak belirlenmiş.

Erik Truffaz`nın ağzından "Taksim" projesinin ayrıntıları

Sevgili arkadaşımız Burak Sülünbaz yine harika bir caz muhabirliğine imza attı ve bu gece dünya prömiyerini izleyeceğimiz "Taksim" isimli bestenin bizzat bestecisinden hikayesini öğrenmek için dün akşam Babylon konserinin en ön sırasında yerini aldı. Konser sonrası kuliste buluşulduğunda en merak ettiğimiz soruları bir bir sormaya başladı.

* * *

Ufuk ve Bahar Dördüncü ile tanışmaları geçen sene Erik Truffaz bir tiyatro eserinin müziklerini çalışırken olmuş. Tanışmanın ardından çift piyano ve trompet için beste fikri ortaya çıkmış ve bu fikri ve öneriyi heyecan verici bulan Truffaz, John Adrams ve Steve Reich gibi isimlerin bestelerini inceleyerek yaklaşı elli dakikalık yepyeni bir kompozisyona imza atmış. Erik Truffaz bestesinde İstanbul`dan farklı tatlar olduğunu söylüyor. Mesela eserde bir bölümün ismi Galata imiş. Yine aynı eserin bazı bölümlerinin isimleri ise farklı kadın isimleriymiş. Böyle bir çok güzel ayrıntı bestenin gizemini daha da artırıyor.

Eric Truffaz`nın "İstanbul Tango" isimli parçasının besteyle bir ilgisi var mı?

Cazkolik olarak merak ettiğimiz konulardan biri de Truffaz`nın "El Tiempo de la Revolucion" isimli albümünde bulunan "İstanbul Tango" isimli bestesi. Baştan söyleyelim, bu akşam sahnede dinlenilecek besteyle bir ilgisi yok ama Truffaz bu parçaya da çok emek vermiş ama sevgili Burak`a bu parçayı bir türlü istedikleri gibi finalize edemediklerinden yakınmış ve nihayet ilham perileri İstanbul konseri sırasında Truffaz`yı ziyaret etmiş ve parça Paris`e dönüşünde nihayet tamamlanmış.

* * *

22. İzmir Avrupa Caz Festivali bu gece böyle bir hikayeye sahip özel bir beste ve bestenin dünya prömeyeri konseriyle başlıyor. Tüm İzmirli öncelikle bu akşamki konsere ve ardından tüm festivale son konsere, son seminere kadar sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Cazkolik.com / 05 Mart 2015, Perşembe

Arkadaşımız Burak Sülünbaz`a Erik Truffaz ile yaptığı söyleşi ve haber notları için teşekkür ediyoruz.


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.