Trilok Gurtu ile iki yıllık dünya turnesi ardından Tuluğ Tırpan Salon`a yepyeni fikirlerle geliyor.

Trilok Gurtu ile iki yıllık dünya turnesi ardından Tuluğ Tırpan Salon`a yepyeni fikirlerle geliyor.

Bu konserin biletini hemen almak için tıklayın...


Mart ayı müzikle dolu… Öyle görünüyor ki, bahar aylarının tümü cazla dolu gecelere sahne olacak. Dünyaca ünlü sanatçıların yanısıra yerli projelerde izleyiciyle buluşmayı sürdürüyor. Salon`un Mart ayında takvimine aldığı konserlerden Tuluğ Tırpan Quartet konseri detayları cazseverleri heyecanlandıracak ayrıntılarla dolu.

* * *

Sözünü ettiğimiz detayları doğru anlatabilmek için Tuluğ Tırpan`ın daha önceki çalışmalarına, özellikle My Blue Color, My Red Color ve My Green Color albümlerine dönüp bir kez daha yakından bakmak gerekiyor. Seksenlerin sonundan bu yana cazda trio-quartet formatlı ama daha ziyade geleneksel akustik enstrüman ve formların çerçevelediği bir müzikal skalada çalışmalarını sürdüren Tırpan bu konuda yayınladığı albümler ve verdiği konserlerle gerçekten önemli işlere imza attı, özellikle, trio sanatı bakımından son albümü My Blue Color Türkiye caz ortamının en dikkate değer kayıtlarından biri oldu. Zaten, Tuluğ Tırpan`da My Blue Color albümün iç yazısında renkler üçlemesinin bu kaydında kendini ne kadar özgür hissettiğinin altını özellikle çizer. Altını çizdiği noktada dikkat çeken bir diğer husus da albümdeki trionun, yani, basta Volkan Hürsever ve davulda Ediz Hafızoğlu`nun üçünün de Balkan kökenli oluşları albümdeki müziklerin ruhunu kökten etkilemeyi başardığıdır.

* * *

My Blue Color albümünün yayın tarihi 2012. Bu tarihten itibaren Tuluğ Tırpan`ın hayatında çok önemli bir dizi gelişme olur. Günümüz caz dünyasının en saygın müzisyenlerinden Trilok Gurtu 2013`de içlerinde tromboncu Hasan Gözetlik`in de olduğu çok ünlü beş trompetçiyle "Spellbound" isimli albümünü kaydeder. Albümde trompetiyle Paolo Fresu, Matthias Höfs, Ibrahim Maalouf, Nils Petter Molvaer ve Matthias Schriefl gibi hepsinin tadı, tonu, tarzı birbirinden çok farklı isimlerin olduğu bizim ülke sınırları içinde değil ama Avrupa da hayli yankı uyandırır. Bu çok önemli beş trompetçiyi bir araya toplayan isim ise Trilok Gurtu`nun yanısıra albümün Don Cherry`e adanmış bir kayıt olmasıdır.

* * *

Albümün yayınlanmasının ve gördüğü ilginin ardından Trilok Gurtu, Tuluğ Tırpan`ı turne kadrosuna davet eder ve iki yıl boyunca grup dünyayı dolaşarak sayısız konser verir. Bu konserler ve yolculuk esnasında Tırpan ile Gurtu arasında daha da derinleşen dostluk Gurtu`nun bir mentor gibi telkinleri ve sohbetlerinde beliren farklı olanı kendi müziğine dahil etme ve kendi sesini arama çabası Tırpan`ın kendi müziğine yönelik algısında da yeni bakış açıları geliştirme konusunda ilham verici olur. İşte, Perşembe gecesi izleyeceğimiz konserin -bizce- en kritik noktası tam bu noktada ortaya çıkıyor.

* * *

Dün, haberi yazmaya başlamadan önce telefonda sevgili Tuluğ ile uzun uzun konuşma şansımız oldu, özellikle şimdiye kadar uzar durmayı tercih ettiği elektronik soundların sonsuz olanaklar dünyasına artık kendini daha yakın hissettiğini söyleyen Tırpan hem aldığı klasik müzik eğitiminin, hem caz piyanisti geçmişinin şimdi adeta yeni bir sayfasını aralamak üzere. Geçen sene İstanbul`da da konser veren Brad Mehldau`lu "Mehliana" projesinin izleyenler tarafından ne kadar beğenildiğini konuştuk, üstüne, Fransız trompetçi Erik Truffaz`nın elektronik müzik dahisi Murcof`la birlikte yayınladığı "Being Human Being" albümündeki müziklerden sözettik...

* * *

Tüm bu detaylardan sonra sevgili Tuluğ "müzikseverler Perşembe gecesi beni ilk kez piyano yerine klavye başında görecekler" diyor. Bu haber bile biz cazsverler için başlı başına heyecan verici. Perşembe gecesi Salon sahnesinde bizi Tuluğ Tırpan`a eşlik edecek saksofonda Serdar Barçın, kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda Volkan Öktem`den oluşan etkileyici kadroya bir de yurtdışından Echo ödüllü özel bir trompet sanatçısı dahil olacak; Fredrik Köster. Tuluğ Tırpan, Köster konusunda oldukça iddialı ve heyecanlı. Grup sahnede Tırpan`ın müzikleri yanında Köster`in beraberinde getirdiği müzikleri de seslendirecek. Tırpan ve Köster ikilisi Gurtu ile dünyayı turlarken edindikleri birlikteliği bu kez İstanbul seyircisi için sergileyecekler.

* * *

Tüm bu anlatmaya çalıştığımız notların ışığında, Tuluğ Tırpan`ın zaten yakından bildiğimiz ve sevdiğimiz müziğinin farklı bir pencereden aldığı taze ve yeni havayla gerek world music tınıları, gerek elektrikli klavye ve elektronik soundların meraklandırıcı etkisi bu konseri oldukça heyecan verici bir beklentiye sokuyor. Bu durumda bize de merakla konser saatini beklemek düşüyor. Sizin de bir an önce biletinizi alıp yerinizi ayırtmanızda fayda var, biletler hızla tükenmek üzere.

Cazkolik.com / 10 Mart 2015, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.